Un spital moare, un centru de permanenţă stă să se nască

Un spital moare, un centru de permanenţă stă să se nască
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Sănătatea într-o comună cu zece sate şi peste 5.000 de locuitori nu este o problemă uşor de gestionat, în condiţiile în care cel mai apropiat spital este la 15 kilometri, iar faţă de reşedinţa de judeţ este o distanţă de o sută de kilometri. Fostul Spital de Neuropsihiatrie din Nicoreşti nu mai poate fi resuscitat, ne asigură edilii, însă un cadru organizat de asistenţă medicală ar putea fi reprezentat de un centru de permanenţă, aflat acum în faza de proiect.

Vechiul Spital de Neuropsihiatrie din Nicoreşti are lacătul pe uşă din anul 2002, imediat după ce a fost preluat de Consiliul Judeţean (CJ). Mulţi ani de la închidere, clădirea impunătoare din centrul comunei, acum năpădită de buruieni care o fac aproape invizibilă de la drum, a reprezentat o speranţă pentru comunitate şi cei care o conduc, în sensul că s-a crezut că dacă edificiul ar fi fost predat autorităţilor locale, cu niţică implicare şi nişte fonduri care nu se ştia de unde ar fi putut veni, s-ar fi putut salva unitatea medicală. Poate nu cu aceeaşi destinaţie, dar un spital mic, cu câţiva medici care să asigure urgenţele şi cazurile de gravitate mai mică, tot ar fi fost un câştig pentru Nicoreştiul care înglobează zece sate şi pentru comunele din împrejurimi. Nu a fost însă să fie, iar fosta clinică de neuropsihiatrie, ridicată în 1892 de boierul Anton Cincu, care avea o capacitate de circa 100 de paturi şi unde lucrau în jur de 80 de angajaţi, s-a degradat de la un an la altul, până când şi cei care o gestionează acum, în speţă CJ Galaţi, şi cei care ar fi vrut să o preia, Primăria Nicoreşti, şi-au dat seama că acolo nu se mai poate face nimic. "E foarte vechi, nu mai corespunde în primul rând normelor sanitare. Ce să reabilitezi acolo, structura e de paiantă. Vă daţi seama, la câţi ani are şi câţi bolnavi au fost acolo în acest timp, nu mai poate fi spital. Ar trebui demolat şi refăcut", susţine Ionel Boghiu, primarul comunei Nicoreşti. În timp ce edilii se uită neputincioşi la edificiul care se degradează pe zi ce trece, sperând fără prea mare nădejde că poate, într-o zi, va apărea o linie de finanţare care să facă posibilă ridicarea unui nou spital zonal, s-a conturat totuşi, tot pe nişte ruine, un proiect mai realizabil.

Centru de permanenţă

Un edificiu nou, aflat pe lista de investiţii al Primăriei din Nicoreşti îl reprezintă un centru medical care să înglobeze o cameră de gardă, pentru urgenţe, cu compartiment pentru stabilizare, cabinete pentru medicii de familie, stomatolog, cardiolog şi, posibil, un cabinet de ginecologie.

"Va fi construit pe locul fostului centru medical din comună, şi va avea statut de centru de permanenţă. Acum nu avem aşa ceva, sunt doar doi medici de familie şi o ambulanţă, a Primăriei, cu un asistent comunitar care nu poate acorda îngrijiri medicale. Cel mai apropiat spital e la Tecuci, ca si staţia de Ambulanţă sau SMURD", argumentează primarul din Nicoreşti necesitatea investiţiei.

Ridicarea noului centru de permanenţă va costa 2.187.978 de lei, proiectul având ca termen de finalizare luna ianuarie 2020.

Asistaţii social, ghiulea la gâtul bugetului

Cheful de muncă se lasă din greu aşteptat printre asistaţii social din comuna Nicoreşti, unde numărul beneficiarilor plăţilor menite să le compenseze, oficial, imposibilitatea de a-şi câştiga existenţa prin forţe proprii este, acum, de 154. Sunt mulţi, dar au fost şi mai mulţi, ne asigură primarul Ionel Boghiu, care suţine că în ultimii ani a reuşit să mai taie din lista beneficiarilor.

"I-am trimis la muncă şi dacă au refuzat de două-trei ori, i-am eliminat de la ajutoare. Invocă diverse motive, că sunt bolnavi, că nu le convin condiţiile, banii. Problema e că la angajare au nevoie de acel aviz medical şi, dacă vin cu hârtie că nu sunt apţi de muncă, nu ai ce să le faci", subliniază edilul, a cărui spaimă şi mai mare o reprezintă viitorul apropiat, când, se pare, sarcina achitării ajutoarelor sociale va fi trecută în ograda primăriilor. Acestea vor trebui să achite prestaţiile din fonduri proprii, aşa cum se întâmplă acum în cazul persoanelor cu handicap.

Tinerii se întorc în Nicoreşti

Ultimii cinci ani au însemnat un reviriment pentru populaţia din comuna Nicoreşti care, potrivit edilului Ionel Boghiu, numără în prezent, oficial, 4.200 de locuitori, la care se adaugă alţi circa 1.200 care nu au domiciliul scriptic pe raza comunei. Creşterea numărului de locuitori, aflat la un moment dat într-o scădere semnificativă, se datorează revenirii din străinătate a multor tineri care au ales să îşi ducă mai departe traiul acasă, alături de familii. "Aleg să vină să se stabilească aici, îşi fac case şi mulţi dintre ei îşi deschid afaceri. Majoritatea, în domeniul agricol, viticultură, pentru că acesta este specificul zonei. Altceva nu ar avea ce să facă", ne explică edilul Ionel Boghiu. Că în satele Nicoreştiului au apărut forţe proaspete se vede şi în trendul imobiliar. Numai anul trecut, au fost eliberate aproape 30 de autorizaţii de construcţie. Se construiesc case, vile semeţe, care contrastează puternic cu, din păcate, numeroasele gospodării în paragină, multe dintre ele la un pas să se dărâme. Asta nu a împiedicat însă o explozie a preţurilor. O casă cu un loc de circa două-trei mii de metri pătraţi ajunge să coste în jur de 10.000 de euro, preţ comparabil cu cele practicate în localităţi mult mai apropiate de municipiul reşedinţă de judeţ.

 

Citit 6484 ori Ultima modificare Marți, 23 Aprilie 2019 02:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.