Restituirea taxelor auto pentru gălăţeni, nici pe jumătate

Restituirea taxelor auto pentru gălăţeni, nici pe jumătate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Restituirea fostelor taxe auto plătite de către gălăţeni pentru maşinile înmatriculate nu a ajuns nici măcar la jumătate, din punct de vedere al sumelor solicitate, reiese din datele furnizate, la cererea „Vieţii libere”, de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi. În ceea ce priveşte cererile de restituire depuse, mai puţin de un sfert dintre ele au fost soluţionate.

La nivelul judeţului Galaţi, au fost depuse în total 23.632 de cereri pentru restituirea fostelor taxe auto (taxă poluare, taxă emisii, timbru de mediu), pentru o sumă totală de restituit de 58.336.607 lei (reprezentând baza). Numărul cererilor soluţionate este de 4.688, suma efectiv restituită contribuabililor fiind de 21.479.191 lei (reprezentând baza plus dobânda), precizează DGRFP Galaţi, pe baza informaţiilor furnizate de AJFP Galaţi. Aşadar, în municipiul şi în judeţul Galaţi, sumele achitate abia au depăşit o treime din total, iar numărul cererilor soluţionate este mai mic de un sfert. Se pare că greutatea cu care se face plata acestor sume este cauzată, printre altele, şi de încetineala cu care Administraţia Fondului pentru Mediu trimite banii pentru plăţi, ultima tranşă fiind virată în octombrie 2018, acum mai bine de cinci luni. Conform DGRFP Galaţi, în ziua de 19 martie 2019 „s-a formulat o nouă solicitare de fonduri necesare restituirii taxei auto de la Administraţia Fondului pentru Mediu, pentru un număr de 18.944 de cereri rămase de restituit, pentru care au fost emise decizii de soluţionare pentru suma de 40.064.515 lei (reprezentând baza plus dobânda). Ultimul virament de la Administraţia Fondului pentru Mediu a fost efectuat în data de 15.10.2018, pentru cererile reprezentând taxă poluare şi emisii poluante depuse până la data de 24.08.2018. Pentru restituirile reprezentând timbrul de mediu nu a fost făcut virament. Menţionăm faptul că, odată cu virarea sumelor de către Administraţia Fondului pentru Mediu, se va relua activitatea privind restituirea taxei auto”, se mai menţionează în răspunsul DGRFP Galaţi pentru „Viaţa liberă”.

Iniţial, restituirea trebuia făcută în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2018 pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare și taxa pentru emisiile poluante, iar timbrul de mediu trebuia restituit în perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019. Aceste termene au fost amânate şi acum toate fostele taxe auto au același termen de restituire: 30 iunie 2019. Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat acum câteva zile că vrea să devanseze acest termen până la sfârşitul lunii mai. „ANAF trebuie să se dea peste cap, eu am să sprijin datul peste cap de mai multe ori, dacă este cazul, până la final de mai să se plătească sumele aferente acestei taxe", spunea atunci Teodorovici. El a mai afirmat și că sumele aferente taxelor auto vor trebui restituite, indiferent dacă există sau nu datorii către stat pe numele respectivilor contribuabili, iar verificarea datoriilor urmează să se facă de către ANAF ulterior restituirii.

Foarte important este că România ar putea fi amendată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauză că Guvernul nu restituie mai repede fostele taxe auto cerute la prima înmatriculare a mașinilor. Practic, Comisia Europeană a declanșat, în mai 2018, procedura de infringement pentru că România a încălcat legislația UE, iar în ianuarie 2019 a anunțat că țara noastră este la un pas de a fi trimisă în fața Justiției.

Citit 7474 ori Ultima modificare Vineri, 03 Mai 2019 00:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.