Pierdere uriaşă şi buget cu scandal pentru Transurb
Foto: Iulia Kelt

Pierdere uriaşă şi buget cu scandal pentru Transurb
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

După ce a încheiat anul 2018 cu o pierdere substanţială, de peste 13,5 milioane de lei, compania publică de transport local Transurb SA îşi propune să încheie anul 2019 cu un profit de o mie de lei. Cel puţin asta prevede bugetul de venituri şi cheltuieli al operatorului, votat de aleşii locali după discuţii aprinse care au vizat creşterile salariale dorite de angajaţi.

Bugetul SC Transurb SA a fost unul dintre punctele fierbinţi ale ultimei şedinţe ordinare a Consiliului Local. Dezbaterea nu a vizat pierderea consistentă cu care Transurb a încheiat anul 2018, ci doar creşterea salarială dorită de angajaţi, în condiţiile în care în companie a fost declanşat conflictul colectiv de muncă.

Aşa cum se arăta în documentele ajunse pe masa consilierilor, Sindicatul Şoferilor Liberi din Transurb a cerut: „Majorarea fondului lunar de salarii, începând cu data de 1 mai 2019, cu suma de 300.000 de lei net, sumă care reprezintă o creştere medie a salariului tarifar cu aproximativ 400/angajat. Majorarea contravalorii voucherelor de vacanţă de la 1.200 la 1.450 de lei/ angajat”.

Director economic vs. primarul Galaţiului

„Bugetul Transurb este construit fără a include vreo creştere salarială la acest moment”, a fost declaraţia directorului economic al Transurb Steluţa Lebedov, pe care primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a contrazis-o ferm: „Eu ştiu că include!”.

Consilierul local ALDE Radu Cosca a precizat, la rândul său, că bugetul Transurb nu prevede vreo majorare salarială, dar edilul-şef al urbei a susţinut, în continuare, contrariul: „Credeţi-mă pe cuvânt că s-au avut în vedere creşteri salariale. Este într-adevăr, un buget estimativ, care să vă poată acoperi atât funcţionarea, cât şi fondul de salarii necesar pe 2019. Dacă aţi stabilit altceva, spuneţi-mi şi mie!”, a replicat Ionuţ Pucheanu.

Directorul economic al Transurb a precizat clar: „În această proiecţie bugetară nu s-au inclus creşteri salariale pentru că suntem într-un conflict de muncă, suntem în negociere, şi nici nu ştim suma care poate fi acordată”.

În cele din urmă, proiectul de buget a fost supus votului şi adoptat cu doar 17 voturi favorabile din cei 26 de consilieri prezenţi, spre surprinderea primarului: „Susţineţi cauza Transurb şi voi votaţi împotrivă? Care-i logica?!”.

Ce bani va avea operatorul

Proiectul de buget pe 2019 prevede venituri totale de 78,7 milioane de lei şi cheltuieli totale de 78,7 milioane de lei, dar şi un profit de 1.000 de lei. În contrapartidă, conform documentelor prezentate, compania a încheiat anul 2018 cu venituri totale realizate de 61,4 milioane de lei şi cheltuieli totale de 75,03 milioane de lei, rezultatul fiind o pierdere de peste 13,5 milioane de lei. Pierdere pe care conducerea Transurb o explică prin subevaluarea preţului pe kilometrul efectuat de mijloacele de transport în comun.

Cheltuielile cu personalul cresc de la 46,2 milioane de lei, cât s-au realizat în 2018, la 46,5 milioane de lei, cât se propune în 2019. Această sumă cuprinde: cheltuieli cu salariile – 40,7 milioane de lei, bonusuri - 4,3 milioane de lei, cheltuieli aferente contractului de mandat şi altor organe de conducere, control, comisii şi comitete – 539.000 de lei şi cheltuieli cu asigurările şi protecţia socială, fonduri speciale şi alte obligaţii legale - 928.000 de lei.

Rămâne de văzut în ce măsură Transurb va realiza bugetul pe care şi l-a propus în 2019 şi cum se va finaliza conflictul colectiv de muncă.

Decizia luată de Sindicatul Şoferilor Liberi din Transurb: grevă de avertisment

Citit 7413 ori Ultima modificare Vineri, 10 Mai 2019 22:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.