Biserică ridicată pe terenul de sport al unei şcoli în paragină (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Biserică ridicată pe terenul de sport al unei şcoli în paragină (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

O clădire părăginită, cu un loc de joacă umil, îngropat în buruienile crescute în voie, care au pus stăpânire pe ceea ce a fost cândva spaţiu verde, aşa arată fosta Şcoală Gimnazială Nr. 30, în care mai funcţionează, astăzi, doar Grădiniţa nr. 47, cu trei grupe de copii.

În contrast cu imaginea dezolantă, o bisericuţă îngrijită, înconjurată de flori şi copăcei, se înalţă pe o parte din ceea ce a fost terenul de sport al şcolii. Restul spaţiului de sport, devenit loc viran, separă lăcaşul de cult de instituţia de educaţie.

Situaţia bisericuţei din Micro 40, ridicată fără autorizaţie de construire, a devenit subiect de dispută în recenta şedinţă a Consiliului Local. "Se aprobă schimbarea de destinaţie, pe perioadă nedeterminată, a terenului, proprietate publică a municipiului Galaţi, situat în strada Victor Papilian nr. 7, în suprafaţă de 1.591 mp, din spaţiu de învăţământ, în spaţiu la dispoziţia Consiliului Local Galaţi, pentru a fi transmis în folosinţă gratuită Bisericii "Sf. Arhidiacon Ştefan", în vederea desfăşurării activităţii specifice lăcaşului de cult", prevedea proiectul de hotărâre care a stârnit discuţii la recenta şedinţă a Consiliului Local.

În documente se arăta că "pe fondul scăderii populaţiei şcolare, imobilul în care şi-a desfăşurat activitatea fosta Şcoală Gimnazială Nr. 30 se găseşte în conservare din anul 2006", iar din 2008, la parterul construcţiei funcţionează Grădiniţa cu program prelungit nr. 47. "În anul 2004, demarează lucrările de construcţie a unei biserici, pe o porţiune din terenul fostei Şcoli Gimnaziale Nr. 30", scrie în raportul de specialitate. În Memoriul Justificativ privind schimbarea destinaţiei din teren de sport în teren destinat construirii unei biserici ortodoxe, se precizează că o suprafaţă de 800 mp din acest teren au fost puşi la dispoziţia Parohiei "Sf. Arhidiacon Ştefan" "cu acordul scris al inspectorului general Vasile Ciuchină, al directorului Şcolii 30 şi al primarului Dumitru Nicolae".

Construcţie fără autorizaţie

În prezent, biserica este finalizată, dar nu are autorizaţie de construire, fapt remarcat de consilierul local PNL Paul Găvănescu, care a deschis discuţia: "Este uimitor să observ că, la nivel de municipiu Galaţi, în anul 2019, noi hotărâm foarte uşor să dăm acest teren de sport, pe care am putea să-l folosim cu aceeaşi destinaţie, ca să facem un locaş de cult. Cum se poate să fim în situaţia de faţă, cu o construcţie a unei biserici deja realizată, atâta timp cât noi nu ne-am dat acordul pentru aşa ceva? Eu aşa ceva nu pot să votez şi cred că niciun om suficient de raţional nu ar putea să facă asta!".

Explicaţia a venit din partea viceprimarului PSD Sorin Enache: "Dacă mergeaţi la faţa locului şi dacă aţi fi purtat o discuţie cu cei implicaţi, cu preotul şi cu cei de la grădiniţă aţi fi văzut că, practic, este un teren viran. El face parte din terenul şcolii, o şcoală părăsită, care are doar o clasă sau două de grădiniţă. Acea biserică este o construcţie din lemn, vai de capul ei. Cetăţenii cartierului nu au unde să îşi depună morţii. Problema este mult mai amplă decât aţi perceput-o! Practic, le dăm o bucată de teren să construiască o capelă şi să intre şi în legalitate, asta e tot".

Intrare în legalitate prin demolare

Primarul Ionuţ Pucheanu a precizat că se încearcă repararea unor greşeli şi omisiuni din trecut şi că, pentru obţinerea autorizaţiilor de intrare în legalitate, lăcaşul de cult trebuie să deţină într-o formă legală terenul de sub construcţie.

"Ar fi trebuit ca în toţi aceşti ani să dăm o mână de ajutor sub altă formă, nu să transformăm un teren de sport al unei şcoli în biserică. Ştiţi câte biserici avem pe raza Galaţiului? Un număr fabulos! Terenuri de sport nu avem", a insistat Găvănescu.

"Dl. Găvănescu, eu propun să iniţiaţi cu numele dvs şi, de ce nu, parafa organizaţiei PNL - să fie o emanaţie de la toate voturile pe care le-aţi acumulat în spate - o sesizare către Poliţia Locală, Disciplina în Construcţii, în vederea constatării situaţiei de fapt şi poate se dispune demolarea, de ce nu?", a replicat, acid, primarul.

"Acelaşi lucru ar trebui să-l faceţi şi dvs, dl primar", a răspuns Găvănescu, edilul asigurându-l, însă, că n-are de gând să o facă.

Cu doar 15 voturi favorabile, proiectul patrimonial nu a fost adoptat, el având nevoie de minimum 18.

Rezultatul votului a fost marcat de un nou schimb de replici: "Invit consilierii PNL să meargă la enoriaşii de acolo şi să justifice abţinerea sau votul împotrivă", a spus consiliera PSD Silviana Ciupercă. "O să o rog pe dna consilier să meargă la toţi sportivii din Galaţi care nu au unde să se antreneze!", a replicat Găvănescu. "Vă invit la Liceul Metalurgic: aveţi trei terenuri de sport în care puteţi investi!", a mai spus consiliera PSD.

Citit 24842 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2019 13:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.