Cum să te hidratezi în zilele caniculare. De săptămâna viitoare, vreme călduroasă, cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius

Cum să te hidratezi în zilele caniculare. De săptămâna viitoare, vreme călduroasă, cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Meteorologii anunţă că, începând de săptămâna viitoare, ne vom confrunta cu vreme călduroasă, cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius - VEZI AICI prognoza meteo, acestea favorizând transpiraţia şi pierderea substanţelor utile pentru organism. Specialiştii susţin că în zilele de vară este mai greu să fii mereu hidratat, deoarece transpiraţia poate favoriza eliminarea energiei şi a vitaminelor de care ai nevoie. Tocmai pentru a evita astfel de probleme, nutriţioniştii au pregătit o listă de sfaturi pentru a reveni la un nivel util de hidratare în ciuda temperaturilor ridicate.

Mănâncă un preparat sărat

Sodiul este necesar în orice meniu pentru că reglează cantitatea de apă din corp. Prea mult sodiu te va deshidrata, dar dacă nu obţii o cantitate suficientă efortul de a bea lichide în plus ar putea fi inutil. Nu te îndrepta spre chipsuri, ci alege 2-3 biscuiţi din făină integrală sau presară o jumătate de linguriţă de sare pe o banană. În acest mod vei realiza echilibrarea lichidelor din tot organismul.

Bea apă de cocos

Electroliţii care se regăsesc în băuturile sportive pot fi obţinuţi şi cu ajutorul apei de cocos, ocolind în acest mod excesul de zahăr. Aceste componente vor ajuta corpul să reţină apa în ţesuturi şi previn hiponatremia, o afecţiune care se manifestă în momentul în care se bea prea multă apă, iar nivelul de sodiu din sânge scade excesiv.

Alege fructele potrivite

Majoritatea fructelor conţin multă apă, dar dacă eşti deja obosit din cauza căldurii de afară este recomandat să consumi o porţie de căpşuni sau pepene verde. Această gustare te va rehidrata, adăugând nutrienţi şi fibre meniului zilnic. În plus, zahărul natural din fructe va creşte şi rezervele de glicogen, favorizând refacerea după antrenamentele de la sală.

Întinde-te câteva minute

Atunci când eşti deshidratat este indicat să foloseşti cât mai puţină energie. Corpul tău va utiliza toate rezervele disponibile pentru a echilibra totalul de lichide şi a realiza fiecare funcţie vitală în mod corespunzător. Este ideal să te odihneşti 15-20 de minute pentru a-ţi reveni mai uşor. Pregăteşte-ţi un cocteil cu suc de lime. Este vorba, bineînţeles, de o variantă fără alcool. Pentru a ocoli băuturile sportive, poţi să-ţi prepari chiar tu o băutură care va conţine sare, zahăr, suc de lime şi alte fructe. Raportul optim dintre cantitatea de zahăr şi sare trebuie să fie de 10 la 1. Acest truc te va ajuta şi să obţii un gust foarte bun. Citricele sunt ideale pentru rehidratarea rapidă, iar sucul de lime îţi va da multă energie. Ia un pahar cu apă, adaugă sare, zahăr, 3 linguri de suc de lime şi 3-4 căpşuni sau zmeură.

Bea un pahar cu lapte

Poate nu bănuiai, dar specialiştii au descoperit că un pahar cu lapte are un efect de hidratare mult mai intens decât o cantitate identică de apă. Pentru a-ţi reveni mai rapid, bea lapte semidegresat sau degresat. Grăsimea din laptele integral va încetini procesul de înlocuire a fluidelor pierdute de organism. Şi supa este o opţiune pentru că aceasta conţine sodiu şi apă, o combinaţie eficientă în lupta împotriva deshidratării. Adaugă şi legume pentru un plus de vitamine şi minerale.

Savurează iaurtul simplu

Evită variantele cu fructe, care conţin zahăr şi conservanţi. Iaurtul simplu conţine între 85 şi 88 la sută apă, plus sodiu şi potasiu. Toate aceste elemente îl transformă într-o alegere benefică pentru organism în zilele călduroase. Poţi adăuga fructe proaspete când îl serveşti sau puţină scorţişoară.

Nu uita totuşi că apa rămâne o alegere foarte bună pentru că la baza deshidratării va fi mereu pierderea apei din organism. Fii atent să bei încet, pentru că dacă exagerezi vei încetini echilibrarea organismului şi ar putea apărea starea de greaţă.

Citit 2346 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iulie 2019 01:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.