Cardul european de sănătate, solicitat de mii de gălăţeni

Cardul european de sănătate, solicitat de mii de gălăţeni
Cardul european de sănătate acoperă doar cazurile de urgenţă medicală
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Românii care se confruntă cu o problemă neaşteptată de sănătate în timp ce sunt în afara ţării au posibilitatea de a beneficia de servicii medicale de urgenţă gratuite, prin intermediul cardului european de sănătate. Deşi documentul ca atare nu mai este tipărit din decembrie 2018, cardul înlocuitor, pe suport de hârtie, poate fi folosit în acelaşi scop.

Cardul european de sănătate poate fi folosit în cele 28 de state ale Uniunii Europene, alături de Liechtenstein, Islanda, Norvegia şi Elveţia. Cardul nu mai este emis din luna decembrie a anului trecut, iar în schimbul lui asiguraţii primesc un card sub forma unei foi A4. În judeţul nostru, documentul poate fi obţinut în baza unei cereri scrise depuse la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi.

Alături de cerere, care este un document tipizat, dosarul trebuie să conţină şi copie după cartea de identitate a solicitantului, copie după certificatul de naştere, dacă este vorba de un minor până în 14 ani, şi o adeverinţă de la locul de muncă, din care să reiasă că solicitantul şi-a achitat contribuţia la bugetul asigurărilor de sănătate. Pentru copiii sub 14 ani, dosarul trebuie să conţină şi copie după buletinul unuia dintre părinţi. Cererea tipizată poate fi găsită la CJAS Galaţi. În străinătate, în baza acestui document vor fi decontate numai urgenţele medicale. Serviciile medicale neconsiderate urgenţe trebuie plătite.

Valabilitatea, extinsă la doi ani

"De la începutul anului şi până la data de 9 iulie, în judeţul Galaţi au fost eliberate 3.470 de carduri europene de sănătate, pe suport de hârtie, şi 1.738 de certificate înlocuitoare de card (CIP). Până în prezent, cele mai multe carduri au fost eliberate în luna iunie, 1.492. Trebuie menţionat faptul că, începând cu 15 martie 2019, perioda de valabilitate a acestui card a crescut de la un an la doi ani de la data emiterii", a precizat, pentru "Viaţa liberă", dr. Mihaela Docan, preşedintele CJAS Galaţi.

Potrivit autorităţilor, cardurile europene de sănătate pe suport de hârtie sunt gata în termen de trei zile lucrătoare de la data depunerii cererii. Cardul nu acoperă situaţia în care posesorul se deplasează într-un stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene, în scopul efectuării unui tratament specializat. Cardul acoperă doar serviciile medicale oferite de furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială al statului respectiv.

Citit 2257 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iulie 2019 01:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.