Cardul european de sănătate, solicitat de mii de gălăţeni

Cardul european de sănătate, solicitat de mii de gălăţeni

Cardul european de sănătate acoperă doar cazurile de urgenţă medicală
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
2 comentarii

Românii care se confruntă cu o problemă neaşteptată de sănătate în timp ce sunt în afara ţării au posibilitatea de a beneficia de servicii medicale de urgenţă gratuite, prin intermediul cardului european de sănătate. Deşi documentul ca atare nu mai este tipărit din decembrie 2018, cardul înlocuitor, pe suport de hârtie, poate fi folosit în acelaşi scop.

Cardul european de sănătate poate fi folosit în cele 28 de state ale Uniunii Europene, alături de Liechtenstein, Islanda, Norvegia şi Elveţia. Cardul nu mai este emis din luna decembrie a anului trecut, iar în schimbul lui asiguraţii primesc un card sub forma unei foi A4. În judeţul nostru, documentul poate fi obţinut în baza unei cereri scrise depuse la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi.

Alături de cerere, care este un document tipizat, dosarul trebuie să conţină şi copie după cartea de identitate a solicitantului, copie după certificatul de naştere, dacă este vorba de un minor până în 14 ani, şi o adeverinţă de la locul de muncă, din care să reiasă că solicitantul şi-a achitat contribuţia la bugetul asigurărilor de sănătate. Pentru copiii sub 14 ani, dosarul trebuie să conţină şi copie după buletinul unuia dintre părinţi. Cererea tipizată poate fi găsită la CJAS Galaţi. În străinătate, în baza acestui document vor fi decontate numai urgenţele medicale. Serviciile medicale neconsiderate urgenţe trebuie plătite.

Valabilitatea, extinsă la doi ani

"De la începutul anului şi până la data de 9 iulie, în judeţul Galaţi au fost eliberate 3.470 de carduri europene de sănătate, pe suport de hârtie, şi 1.738 de certificate înlocuitoare de card (CIP). Până în prezent, cele mai multe carduri au fost eliberate în luna iunie, 1.492. Trebuie menţionat faptul că, începând cu 15 martie 2019, perioda de valabilitate a acestui card a crescut de la un an la doi ani de la data emiterii", a precizat, pentru "Viaţa liberă", dr. Mihaela Docan, preşedintele CJAS Galaţi.

Potrivit autorităţilor, cardurile europene de sănătate pe suport de hârtie sunt gata în termen de trei zile lucrătoare de la data depunerii cererii. Cardul nu acoperă situaţia în care posesorul se deplasează într-un stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene, în scopul efectuării unui tratament specializat. Cardul acoperă doar serviciile medicale oferite de furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială al statului respectiv.

Citit 1569 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iulie 2019 01:29

2 comentarii

 • postat de Hartie de sanatae egala cu zero Marți, 16 Iulie 2019 12:07 88.79.224.*** Link la comentariu
  0
  4

  Card european de sanate transfomat in hartie A4 care nu e tradusa in engleza.
  Nimeni afara nu se uita la coala de harite. Poti sa te stergi la c--ur cu hartia, Asta e bataia de joc din partea autoritatilor. Iti opreste o caruta de bani la sanatate si iti da o hartie fara valoare afara. De ce oare ?

  Raportează
 • postat de Galatean Marți, 16 Iulie 2019 07:12 188.24.221.*** Link la comentariu
  0
  1

  Eu din câte ştiu, urgenţele medicale sunt gratuite pentru orice cetăţean european, în orice ţară europeană, fără să aibă card de sănătate şi chiar nici asigurare de călătorie !

  Importanţa acestui card o reprezintă nu urgenţele dar tratamente care nu se pot face în România, dar se doreşte apoi încercarea de decontare prin acest card
  (Adică faci operaţia înafară dar plăteşte CNSAS România)
  şi de aici toată opunerea României pentru că le topeşte bugetul (vezi obţinerea grea a cardului în trecut, valabilitatea mică de 1 an în trecut)

  Azi de când foarte multe se pot face la privat în România şi deconta integral sau parţial de CJAS este mult mai ok şi cazurile s-au redus mult.

  PS cred că Turcia sunt puţin supra evaluaţi, sunt clinici în România care bat Turcia lejer.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.