Un elev gălăţean, admis la prestigioasa Universitate Cambridge
Foto: Bogdan Codrescu

Un elev gălăţean, admis la prestigioasa Universitate Cambridge
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Pentru că obţinuse o Menţiune în clasa a X-a la faza naţională a Olimpiadei de Biologie, Alexandru Nichita Costea, elev la CNVA, avea deja un loc asigurat la Facultatea de Medicină din Bucureşti, pentru că-şi dorea o carieră de medic. La începutul clasei a XII-a s-a trezit într-o dimineaţă cu nostalgia că şi-ar dori mai mult şi cu părerea de rău că-şi autolimitase opţiunile. A avut dreptate. În cinci luni de la dimineaţa cu pricina s-a trezit admis la Cambridge.

"Abia începuse şcoala şi testele pentru facultăţile din Anglia începeau pe la jumătatea lui octombrie. M-am hotărât să-mi încerc norocul şi, bineînţeles, m-am gândit  că prima oară să mă îndrept spre cea mai provocatoare ofertă: Cambridge. Cum nu mă pregătisem prea mult, m-am gândit în primă fază că mă voi face de ruşine. Probabil asta m-a motivat suficient şi, spre surprinderea mea, am trecut cu bine testele", povesteşte Nichita.

A avut emoţii cu notele de la Bacalaureat. Cei de la Cambridge i-au pus două condiţii: să aibă media 9,50 şi note de 9,80 la Chimie şi Matematică. Le-a îndeplinit pe toate, însă a fost la limită cu media la Bacalaureat: "Am luat 9,85 la Matematică, 10,00 la Chimie şi 8,665 la Română, deşi ştiam că făcusem peste 9,00. Am fost destul de contrariat, dar, pentru că aveam media care-mi trebuia, n-am mai făcut contestaţie".

Vorbeşte repede şi eliptic, exact ca acea categorie de oameni a căror gândire zboară precum internetul de mare viteză. Probabil că acest lucru au apreciat profesorii de la Cambridge la el, când a fost apoi chemat la interviu, la începutul lui decembrie. Şi gândirea critică şi capacitatea de a se adapta rapid la situaţii noi. "A fost un interviu foarte relaxat, cu un profesor de treabă care preda Paleontologia. Paleontolog voiam şi eu să devin când eram mai mic. Nu am avut mari emoţii, pentru că mă pregătisem pentru genul acesta de interviuri şi la şcoală, cu profesorul de limba engleză, şi cu nişte băieţi din Bucureşti, absolvenţi de Cambridge sau Harvard, care au o firmă ce se ocupă cu pregătirea tinerilor ce vor să aplice la universităţi de prestigiu. Ştiam că au cele mai eficiente criterii de selecţie, la nivelul cu care se lucrează acolo. Mâncasem toate cărţile care te pregătesc pentru interviu şi ştiam că mă descurcasem foarte bine, aşa că în ianuarie nu a fost aşa o mare surpriză când mi-au trimis răspuns că sunt admis. O minune a fost doar faptul că totul s-a petrecut foarte repede. Eu hotărâsem de ani buni că voi rămâne în România, dar m-am decis brusc că-mi doresc, de fapt, altceva. Deci eram cumva nepregătit, dar m-am descurcat", povesteşte viitorul student la Cambridge.

Pentru că a fost tot timpul pasionat de Biologie (olimpic naţional la această disciplină încă din clasa a VII-a), în Anglia va studia Biologie celulară, Chimie şi Ştiinţa materialelor. Pe viitor îşi doreşte să facă cercetare într-un domeniu interdisciplinar de vârf, acela care studiază legătura dintre creier şi inteligenţă artificială, între organisme vii şi nanothnologii.

Nu se gândeşte să se reîntoarcă în ţară, după finalizarea studiilor. "Mămăligă poţi mânca şi în Anglia, cred. Mie îmi place mămăliga foarte mult. Ar fi un lucru după care aş tânji. Cambridge înseamnă alt nivel. Iar aici, în România, a scăzut plafonul foarte mult, când vine vorba de cercetare. Ori eu nu cred că mă voi întoarce la un sistem care mă dezavantajează", spune tânărul, glumind, ca să mai îndulcească probabil termenii categorici ai deciziei deja luate.

Se adaptează foarte uşor, aşa că nu are temeri legate de noua viaţă pe care o va începe din octombrie. Îl sperie puţin faptul că va avea de învăţat foarte mult într-un timp foarte scurt, pentru că la Cambridge trimestrele sunt foarte scurte, de doar două luni. Un  avantaj tot ar fi în asta, vacanţele sunt lungi, de câte o lună jumătate, astfel că va putea să revină în România să-şi vadă familia şi prietenii.

Citit 12023 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iulie 2019 01:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.