PAMFLET. Dar joia și vinerea se muncește?

PAMFLET. Dar joia și vinerea se muncește?
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Conducerea PNL Galați opinează că ai lor coechipieri din Parlament se pot face vinovați doar de comiterea unei erori tehnice. E de bun augur pentru economie să mai inventezi o zi lucrătoare, dar de ce să exorcizezi relaxarea de sâmbătă, ne-au declarat mai-marii filialei de la Dunăre, Victor Paul Dobre și George Stângă?

Ne pierdem forța de muncă

Câțiva parlamentari liberali, care în mod normal ar trebui să se pregătească pentru preluarea frâielor guvernării, au fost dați de gol de presă într-un subiect cel puțin incomod. Adversarii PSD-ului propun ca ziua de sâmbătă să redevină zi de lucru în România, cu mențiunea că numai angajații care doresc acest lucru își vor putea ciopârți în scop lucrativ weekendurile. Toate glumele pământului s-au rostogolit deja pe rețelele de socializare, însă proiectul de lege n-a fost retras și, în eventualitatea în care ar trece de Senat, camera decizională, ar putea genera nenumărate conflicte între angajator și salariat. Problema lipsei forței de muncă din țara noastră s-ar putea acutiza, profesioniștii care tind spre săptămâna cu maximum patru zile active urmând să ia calea străinătății.

Se credea la Camera Ascunsă

Am vrut să aflăm părerea filialei gălățene a Partidului Național Liberal vizavi de această idee năstrușnică, mai ales că ne situăm în anticamera scrutinului prezidențial din noiembrie, iar anul 2020 va fi și mai important: urmează alegeri locale și parlamentare. Reacția „galbenilor” a fost însă din cale-afară de surprinzătoare. Victor Paul Dobre, fost ministru, ex-prefect, omul care a condus și din umbră organizația, a ridicat din umeri, ba chiar a fost tentat să creadă că este victima unei farse. „Cum adică să se muncească sâmbăta? Nu știu nimic despre acest proiect, dar bănuiesc că ai mei colegi din Parlament și-au făcut niște calcule. Mă voi interesa și vă voi da un răspuns. Totuși, de ce să transformi sâmbăta în zi lucrătoare, nu era mai nimerit să schimbi statutul zilei de joi sau a celei de vineri?”, a reacționat Dobre.

Joia, dar și aceea până la prânz

Președintele PNL Galați, senatorul George Stângă, duce mai departe ideea veteranului liberal de apă dulce. „Domnul ministru Dobre are dreptate. Ce, joia și vinerea se lucrează, de ce să ne batem joc de ziua de sâmbătă? Adică, mergi la serviciu lunea, să zicem că pe la prânz, ca să-ți revii după nopțile pierdute în weekend, apoi marțea și poate și miercurea încerci să fii eficient la birou, urmează zilele libere de joi și vineri, iar sâmbăta, hodoronc-tronc, iar la job?! Iar duminica a fost lăsată de Dumnezeu fără obligații. Așadar, cred că este o eroare tehnică la mijloc, iar când voi ajunge la București le voi sugera colegilor să umble la proiect pentru ca joia să fie declarată zi lucrătoare. Bine, poate nu întreaga zi de joi, ca să ai timp să-ți faci planuri pentru weekend, dar măcar până la ora 12, așa”, crede parlamentarul gălățean, el ținând să precizeze că nu va candida anul viitor la funcția de primar al municipiului. 

Râde job de oală spartă

Workaholism-ul din Primărie

* Primarul Ionuț Pucheanu agreează varianta propusă de parlamentarii PNL doar dacă el ar câștiga un nou mandat la conducerea urbei: „Așa ar fi foarte frumos, să fiu la birou și eventual să scriu pe Facebook – ce faceți, prăduitorilor, tot la muncă, tot la muncă? E adevărat, și eu am trecut pe la Primărie azi, în plină zi de sâmbătă, dar numai ca să postez această aroganță. Vă pupă John!”

* Autobuzele Transurb circulă după programul de vară și în afara sezonului vacanțelor? Sau sâmbăta e şi ea considerată vacanţă?

* Evident, în cazul în care proiectul măririi săptămânii de lucru ar trece, angajații Primăriei Galați ar veni necondiționat la lucru. Workaholism-ul acestora întrece orice imaginație, sunt deja învățați cu eficiența, cu plus-valoarea, progresul și competiția. Și mai era un termen, însă n-are rost să-l mai pomenim. 

* Un mare fan al noului program de lucru ar fi prefectul Dorin Otrocol: ba chiar, ar veni la birou și duminica. Ca să scape de atenția exacerbată a consoartei.

* Zona Liberă Galați militează pentru inventarea a măcar unei zile lucrătoare pe an. Se aude că numai așa ar putea să devină eficientă.

Progresie și faianță

Astăzi: florarii, listați la bursă

Începe un nou an școlar, angoasa principală a politicienilor agramați aflați în funcție încă din anii ’90 sau de mai puțină vreme. Astăzi, florarii (foto) câștigă mai mult decât angajații din IT, ei având ocazia de a fi listați la bursă. În prima zi, nu există părinte de elev să nu decidă achiziționarea de buchete pentru doamna educatoare/învățătoare/dirigintă/directoare. Să ne trăiască florăresele, am fi mai puțin convingători fără argumentele în număr impar!

Wallea Plângerii

TRANSURB (mic...tratat de ricoşeu) de Submarin Cosorescu

musca şi ţânţarul ricoşează

când se suie în autobuz,

în troleu sau în tramvai – [e jale,

în zadar zvârli vorbe-n spre şoltuz – 

ăsta-i ocupat cu panarama,

cu sfărmarea bietului oraş] – 

chiar aşa-i de miasmatic jegul,

damfu-i greu, letal, baş-bulucbaş,

mai ales că alde neam-prostie

ş-alţi bolânzi poartă papuci şi şlapi,

şi se mai şi scarpină-ntre deşte – 

fugi până la capăt, dacă scapi

din această scârbă gălăţeană

pe care degeaba o conturb,

din acest mijloc de dus/cărare – 

sfidător şi puturos TRANSURB

 

iată, întâlnesc o escadrilă

de gingaşe muşte ricoşate

în autobuzul 5 plus 4 – 

vai de stirpea lor, ce speriate

şi pornite-s pentru ca să jure

cum că întru pururi n-or mai face

nici o bâzâială să se suie

într-aceste scârnave mijloace – 

iată, întâlnesc şi-un stol bezmetic

de ţânţari plăpânzi şi ricoşaţi

în troleul 90 plus 14 – 

vai de stirpea lor, ce-nverşunaţi

se declară pedestraşi destoinici,

contra celui pe care-l inculp,

celui care cară dezgustarea – 

sfidător şi puturos TRANSURB

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 2779 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Septembrie 2019 02:49

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.