Anul şcolar cu cei mai puţini elevi de după Revoluţie

Anul şcolar cu cei mai puţini elevi de după Revoluţie
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Cu aceleaşi festivităţi organizate la fel, cu flori în mâinile asudate de emoţie, cu baloane colorate, scrisorele şi dulciuri pregătite de învăţătoare pentru cei mici, cu discursuri care răzbat greu până la urechile elevilor dornici să-şi asculte mai degrabă peripeţiile de vacanţă, cu slujbe religioase şi vizite de politicieni aflaţi în campanie electorală, a început un nou an şcolar.

Este cel mai sărac în număr de elevi, populaţia şcolară scăzând dramatic de la an la an. Dacă în 2018 vorbeam de aproape 81.000 de elevi în judeţul Galaţi, numărul celor care au păşit ieri pragul instituţiilor de învăţământ s-a împuţinat la 79.000. Din datele de pe site-ul Direcţiei Judeţene de Statistică Galaţi, reiese că în anul şcolar 2001-2002, frecventau şcolile judeţului peste 117.000 de copii şi tineri. Adică cu mai bine de 38.000 de elevi şi preşcolari mai mulţi decât în prezent. În urmă cu zece ani, în anul şcolar 2009-2010 erau în jur de 95.000 de elevi, iar în urmă cu trei ani, în anul şcolar 2016-2017, erau aproape 83.000. Raportat la anul 2001, cifra de şcolarizare a scăzut cu mai bine de o treime, mai exact cu 32 la sută.

Alte cifre, alte statistici

De la inspectoarea generală Mioara Enache am aflat că, ieri, în judeţul Galaţi, cursurile au început în toate unităţile de învăţământ. "E drept că în unele locuri, în mediul rural, pentru că sunt şantiere încă în lucru, elevii au fost relocaţi şi s-au căutat soluţii ca aceştia să poată merge la şcoală în bune condiţii", ne asigură şefa învăţământului gălăţean.

În continuare, rămâne nerezolvată, deocamdată, problema celor 25 de unităţi de învăţământ din mediul rural unde toaletele sunt încă separate de corpul şcolii, aici primarii plângându-se de faptul că, deşi au primit banii din luna iunie, nu au găsit constructori care să execute lucrările.

Probleme sunt şi în municipiul Galaţi. Sunt zeci de unităţi de învăţământ în care reparaţiile nu s-au făcut în cursul vacanţei şi urmează să fie executate de aici încolo. Sunt nu mai puţin de 13 lucrări de acest gen atribuite din 28 august încoace, conform informaţiilor de pe site-ul primăriei Galaţi. Şi alte 26 de lucrări pentru care s-a făcut anunţul de achiziţie la sfârşitul lui august. Pentru niciunele dintre aceste unităţi de învăţământ reparaţiile şi igienizările nu se vor termina mai devreme de o lună. Dacă anul trecut reparaţiile erau finalizate pe ultima sută de metri, înainte de începerea şcolii, acum ele vor demara abia după sunarea clopoţelului.

Am discutat cu directorii unora dintre aceste unităţi şcolare, care ne-au declarat că s-au obişnuit deja ca lucrările să se facă în timpul anului şcolar şi că sunt totuşi mulţumiţi că li s-au alocat, în sfârţit, banii. "La noi se montează parchet. Vom muta elevii de la etaje la parter, unde am amenajat clase în toate laboratoarele. Sperăm să se termine repede lucrările", ne-a spus managerul unei şcoli gimnaziale.

La un liceu, directoarea ne-a spus că ferestrele care vor fi schimbate sunt date deja în lucru şi speră că vor fi montate în zilele de la sfârşitul săptămânii, ca să nu fie perturbate orele.

Citit 3026 ori Ultima modificare Marți, 10 Septembrie 2019 16:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.