Gălăţenii vor avea nevoie de card ca să ducă gunoiul. Peste 41,3 milioane de lei, investite în punctele de colectare a deşeurilor
Foto: Bogdan Codrescu

Gălăţenii vor avea nevoie de card ca să ducă gunoiul. Peste 41,3 milioane de lei, investite în punctele de colectare a deşeurilor
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Gălăţenii vor avea nevoie de card de acces pentru a putea duce gunoiul, dar numai la punctul de colectare a deşeurilor unde vor fi arondaţi. Acest scenariu ar deveni realitate dacă toate cele 517 puncte de colectare a deşeurilor din municipiul Galaţi vor beneficia de o investiţie de 41.301.728 de lei cu TVA. Este vorba despre un proiect de "Amenajare şi modernizare puncte colectare deşeuri", care va fi supus aprobării aleşilor locali joi, la şedinţa ordinară.

"Amenajarea şi modernizarea unui număr de 517 puncte de colectare a deşeurilor în sistem suprateran, inclusiv racordarea acestora la reţeaua de canalizare a oraşului", asta prevede proiectul de hotărâre inclus pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului Local.

Conform raportului de specialitate, "sistemul suprateran va asigura eliminarea posibilităţii vandalizării şi va limita accesul doar pentru populaţia arondată punctului de colectare respectiv. Modulele vor fi prevăzute cu sistem de securizare - control acces cu cartelă - care va fi alimentat de la un kit cu panou fotovoltaic de minim 250 W, ce va asigura funcţionarea sistemului continuu, indiferent de condiţiile meteorologice". Potrivit documentelor, "sistemul suprateran, cu patru module pentru colectarea selectivă a deşeurilor, va avea, în varianta de bază, următoarele dimensiuni: lungime - 4.820 mm, lăţime - 1.510 mm, înălţime - 2.100 mm".

Proiectul mai prevede că se vor demola platformele care prezintă grad avansat de degradare şi se vor realiza platforme suport noi. "Pentru fiecare platforma se va prevedea o scurgere în pardoseală cu grătar metalic şi găleată ce va capta lichidele şi le va deversa în canalizarea oraşului printr-un branşament la reţea", se precizează în raportul de specialitate.

Valoarea totală a investiţiei este estimată la 41.301.728,95 de lei cu TVA, sursa de finanţare o reprezintă bugetul local, iar durata de realizare a investiţiei este de 24 de luni.

Argumente

În documentaţia prezentată consilierilor se arată că municipiul Galaţi are în proprietate punctele de colectare a deşeurilor. "În anul 2011, municipiul Galaţi a implementat proiectul «Managementul integrat al deşeurilor urbane solide în municipiul Galaţi - Măsura ISPA», fiind puse în funcţiune staţia de sortare şi compostare. De asemenea, au fost amenajate 22 de puncte de colectare selective a deşeurilor. La această dată, la nivel local există peste 1.220 de containere tip IGLOO pentru colectarea selectivă a deşeurilor, care parţial sunt degradate, iar gradul de colectare selectivă este redus", se precizează în proiectul de hotărâre.

Cine a realizat documentaţia

Proiectul ajuns în dezbatere în comisiile Consiliului Local cuprinde şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivul "Amenajare şi modernizare puncte colectare deşeuri", realizat de firma Intec SRL. Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, Primăria a încheiat cu această firmă un contract în valoare de 325.550 de lei fără TVA.

Intenţia administraţiei locale, atunci când a contractat documentaţia, a fost de a eficientiza activitatea de colectare a deşeurilor. De asemenea, şi-a dorit rezolvarea problemelor actuale: eliminarea focarelor de infecţie, a mirosurilor neplăcute, a mizeriei din proximitatea punctelor de colectare, dar şi golirea containerelor în condiţii de igienă.

Scenarii

Conform caietului de sarcini, punctele de colectare a deşeurilor vor trebui poziţionate în aşa fel încât să nu se afle sub geamurile cetăţenilor, care, la rândul lor, să nu fie nevoiţi să parcurgă o distanţă mai mare de 250 metri pentru a duce gunoiul. De asemenea, trebuie să fie asigurat accesul utilajelor care ridică recipientele de colectare.

Misiunea proiectantului a fost de a prezenta trei scenarii: unul pentru amplasarea în subteran a tuturor punctelor de colectare, unul pentru amplasarea lor supraterană şi un scenariu mixt, atât pentru varianta de bază, cât şi pentru varianta SMART, care presupune monitorizare de la distanţă. Contractorul a prezentat şi un scenariu privind amenajarea şi modernizarea punctelor de colectare deşeuri în sistem suprateran cu gură de scurgere în pardoseală, pentru ca Primăria să aibă de unde alege.

Şi a ales, dovadă proiectul propus consilierilor. Rămâne de văzut ce vor spune aleşii locali şi cât de repede ar putea fi implementat un sistem civilizat de colectare a gunoiului.

Cel mai modern punct de colectare a deşeurilor

În zona Ancora, Primăria a pus la dispoziţia cetăţenilor un modul modern, securizat şi prevăzut cu senzori pentru detectarea nivelului de umplere, conectat la dispeceratul Ecosal. Administraţia promitea că proiectul face parte din strategia de modernizare a punctelor de colectare selectivă a municipiului. Între timp, modulelor securizate li s-au adăugat tomberoane obişnuite pentru hârtie şi carton, respectiv sticle şi PET-uri, dar şi o toaletă ecologică.

Citit 11957 ori Ultima modificare Duminică, 29 Septembrie 2019 01:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.