O familie nevoiaşă cu opt copii se mută acasă
Foto: Bogdan Codrescu

O familie nevoiaşă cu opt copii se mută acasă
Ioana, alături de şase dintre copii
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Campanie umanitară a Clubului Kiwanis Galaţi


Familia Andrei locuieşte cu chirie într-o casă din cartierul Fileşti. O singură cămăruţă şi un hol îngust ţin de adăpost pentru zece suflete: opt copii şi doi adulţi. În urmă cu cinci ani, Sebastian şi Ionela au aflat că Adrian, băieţelul lor de doar patru ani, suferă de cancer la stomac. De atunci, Adrian şi-a împărţit copilăria între şedinţele chinuitoare de chimioterapie şi sălile de operaţie. De curînd însă, pentru familia Andrei s-a întrezărit posibilitatea unei vieţi mai bune. Datorită implicării şi eforturilor Clublului Kiwanis Galaţi, cei zece se vor muta în scurt timp într-un loc pe care îl vor putea numi "acasă".

O casă bătrânească din chirpici, insalubră şi dărăpănată, pierdută la periferia Galaţiului, este căminul familiei Andrei. Într-o cameră burduşită cu paturi, piese scorojite de mobilier, haine şi jucării, trăiesc doi adulţi şi opt copii, unii dintre ei ajunşi deja la vârsta adolescenţei. După ce o parte din tavan a căzut, gaura rămasă a dat direct în pod. Câteva perechi de ochi uimiţi fixează cu îngrijorare dezastrul din plafon: "O să pice de tot tavanul peste noi", spun serioşi micuţii, într-un glas. În secunda următoare, veselia le apare din noi pe chipuri, când se întorc la jucăriile abandonate pentru un moment pe covor. Zecile de lucruri care nu şi-au mai găsit loc în cameră zac în holul învecinat, pe prispa îngustă sau direct în curte.

"Din bucuria lor îmi trag şi eu energia"

Sebastian Andrei şi concubina sa Ionela au împreună opt copii. Tatăl are 41 de ani şi până de curând lucra cu ziua pe la vecinii din Fileşti. Puţin strâns astfel era singurul venit al familiei. Ionela are 39 de ani şi este de meserie mamă. Mariana, fata cea mare, are 17 ani. Pentru moment, locuieşte la o mătuşă în Spania, însă urmează să se întoarcă în România. La 13 ani, Gabriela este deja ca un al treilea adult în familie. O ajută pe mama sa şi are grijă de prichindei. Cu toate acestea pe cap, reuşeşte să fie printre cei mai buni elevi din clasă. Profesorii le-au spus părinţilor că fata este foarte inteligentă şi că ar fi păcat ca acest dar să nu fie fructificat. 

Casandra, sora sa mai mică, are zece ani şi este elevă tot la Şcoala nr. 38 "Grigore Moisil" din Galaţi. În ciuda bolii care l-a ţinut cu lunile prin spitale în Bucureşti, Adrian, băiatul de nouă ani, este acum în clasa a treia la aceeaşi şcoală ca surorile sale mai mari. Ultimii patru copii sunt două perechi de gemeni. Denisa şi Florin, primii gemeni, au şase ani, iar zâmbetul lor inocent este molipsitor. "Din bucuria lor îmi trag şi eu energia, oricât ar fi de greu şi oricât de tristă m-aş simţi", spune Ionela. Ultima pereche de gemeni, Mihaela şi Mihăiţă, au patru ani şi sunt în grupa mijlocie la grădiniţă.

O viaţă întreruptă

Când avea patru ani, părinţii au observat că burtica lui Adrian era din ce în ce mai pronunţată. "Am zis că va trece de la sine, dacă îi dăm altceva să mănânce. Dar în câteva zile arăta şi mai rău. Atunci, ajutaţi cu maşina de o doamnă care venea şi ne mai aducea alimente, am mers la Spitalul de Copii, unde l-au internat şi ne-au spus că are un început de ulcer, cel mai probabil. Îmi aduc şi acum bine aminte că era într-o sâmbătă seară, când a venit rezultatul de la tomograf. Ieşise că băiatul meu avea în stomac o tumoare de aproape două kilograme. Trimişi de urgenţă de medicii de aici, am ajuns cu salvarea la Bucureşti, la Fundeni", îşi aduce aminte mama băiatului. 

În Capitală, Adrian a făcut în total 36 de cure de chimioterapie. Mama sa a stat internată cu el timp de 11 luni. Pentru că prima schemă de tratament nu dădea rezultate, copilul a fost mutat la Spitalul "Grigore Alexandrescu", unde medicii au încercat alte medicamente, de data aceasta cu rezultate mai bune. În cei cinci ani scurşi de atunci, Adrian a pierdut şirul spitalizărilor. Acasă, alături de părinţi şi de fraţi, a fost mai mult un musafir. A trecut prin şase operaţii la stomac şi la ficat şi a simţit pe propriul corp efectele nedorite ale radioterapiei. Acum, se află într-o stare mai bună, însă nu a scăpat încă de medici şi de spitale.

Prima casă, cu ajutorul Clubului Kiwanis Galaţi

Însoţit de Gabriela, sora sa mai mare, Adrian a fost trimis de Clubul Kiwanis Galaţi în Tabăra de oncologie organizată la Sâmbăta de Sus de Adriana Henderson, o româncă inimoasă stabilită de mulţi ani în SUA, dar care se ocupă de cauze caritabile în ţara natală. Aşa au aflat membrele Clubului Kiwanis Galaţi despre situaţia materială precară a familiei lui Adrian. Profesoara Valeria Tudosă, membră a Kiwanis Galaţi, este persoana care se ocupă îndeaproape de cazul familiei Andrei. "Am văzut că, în ciuda situaţiei în care se află, părinţii au grijă de copii, îi trimit la şcoală, fapt care ne-a determinat să ne implicăm. Ei sunt produsul societăţii în care trăim, o societate care nu se îngrijeşte deloc de aceste categorii de persoane. Am făcut tot posibilul pentru ca tatăl, Sebastian, să aibă certificat de naştere şi mai apoi buletin. L-am îndrumat şi l-am sprijinit pentru a se putea angaja la Ecosal, începând cu 1 august 2019. Apoi, le-am găsit o casă cu trei camere, într-o stare bună, în comuna Braniştea. Banii necesari pentru achiziţionarea locuinţei au fost strânşi şi donaţi de doamna Adriana Henderson. Casa este acum aproape pregătită, mai sunt de făcut câteva retuşuri, iar familia Andrei a programat să se mute aici pe 14 octombrie", a explicat Valeria Tudosă.

Citit 7196 ori Ultima modificare Vineri, 04 Octombrie 2019 00:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.