Creşterea salariilor din construcţii scumpeşte proiectele CJ

Creşterea salariilor din construcţii scumpeşte proiectele CJ
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Valoarea lucrărilor unor proiecte cu fonduri europene - respectiv cel privind consolidarea şi restaurarea "Casei Cuza", precum şi cel privind modernizarea Ambulatoriul Spitalului de la Târgu Bujor - au fost actualizate, în concordanţă cu prevederile OUG 114/2018, care printre altele stipulează creşterea salariul minim brut din construcţii la 3.000 lei/lună, dar şi ca urmare a scumpirii unor materiale între momentul realizării documentaţiei tehnice ce a stat la baza proiectelor, 2017, până în prezent.

Actualizarea valorii investiţiilor a fost aprobată de consilierii judeţeni în şedinţa Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi din 22 octombrie. "Sunt proiecte care au fost scoase cel puţin de două ori la licitaţie, dar la care nu s-a prezentat nimeni, pentru că proiectele au fost făcute acum câţiva ani, cu costurile şi cu salariile din perioada respectivă. Între timp, au crescut şi preţurile la materiale, dar şi la manoperă. Ca să vă faceţi o idee, manopera în construcţii a crescut de la 12,6 lei/oră la 17,96 lei/oră, deci o diferenţă de 5-6 lei pe oră. Drept urmare, am solicitat proiectanţilor să reactualizeze preţurile", a explicat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Conform proiectelor aprobate de consilierii judeţeni, în cazul proiectului de consolidare, restaurare şi amenajare a Muzeului "Casa Cuza Vodă", valoarea totală a investiţiei va fi conform noilor indicatori tehnico-economici de 3.024.714 lei, cu TVA, din care lucrările de construcţii-montaj (C+M) vor fi de 1.938.128 de lei, cu TVA. În ceea ce priveşte proiectul de reabilitare, modernizare şi dotare a Ambulatoriului Integrat de Specialitate - Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor, valoarea investiţiei va fi de 12.656.744 de lei, inclusiv TVA, din care lucrările de construcţii-montaj (C+M) vor fi de 7.327.456 de lei, inclusiv TV.

"Aceste proiecte sunt cu finanţare europeană şi, ca urmare a creşterii acestor cheltuieli, partea de cofinanţare a CJ Galaţi va creşte, poate, de la 2 la sută la 5 la sută, dar nu putem să nu facem aceste actualizări de preţuri, pentru că altfel nu o să reuşim niciodată să realizăm aceste obiective. Pe de altă parte, aceşti bani se vor duce în buzunarele lucrătorilor din construcţii şi sperăm că se va mai tempera şi exodul de forţă de muncă", a mai arătat preşedintele CJ Galaţi.

Licitaţiile la cele două obiective vor fi reluate în concordanţă cu noii indicatori tehnico-economici.

Citit 2608 ori Ultima modificare Joi, 24 Octombrie 2019 15:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.