Licitaţiile pentru drumul expres şi Centura mare, suspendate
Foto: Anca Melinte

Licitaţiile pentru drumul expres şi Centura mare, suspendate
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Lansate luna trecută, pe 3 şi 5 octombrie, licitaţiile pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Brăila - Galaţi şi a Variantei de Ocolire Galaţi - Centura mare a oraşului sunt în prezent suspendate. În datele Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) nu sunt precizate motivele acestui blocaj.

"Stare procedură: suspendată", scrie mare în dreptul celor două licitaţii lansate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pentru transpunerea în realitate a două proiecte mult-promise gălăţenilor: drumul expres Brăila-Galaţi şi Varianta de Ocolire Galaţi. Cele două proiecte au fost repuse pe tapet în luna mai, în campania electorală a alegerilor europarlamentare, de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

Grabă mare

Aşa cum aţi putut citi în "Viaţa liberă", licitaţia pentru construcţia drumului expres Brăila - Galaţi, în lungime de aproximativ 11 km, a fost lansată după 11 ani de la aprobarea investiţiei de către Guvern. Valoarea estimată a contractului este de 631.071.812 lei cu TVA, adică peste 133 de milioane de euro, iar criteriul de atribuire, "cel mai bun raport calitate-preţ". Conform datelor din SEAP, investiţia ar urma să fie finanţată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), iar ofertele erau aşteptate până pe 10 decembrie 2019.

În ceea ce priveşte Varianta de Ocolire Galaţi, în lungime de 33,6 km, indicatorii tehnico-economici au fost aprobaţi de Guvern pe 2 octombrie, iar pe 5 octombrie licitaţia a fost lansată. Valoarea estimată a contractului este, în acest caz, de 1.070.471.630 de lei cu TVA, criteriul de atribuire - "cel mai bun raport calitate-preţ" iar ofertele ar fi trebuit să vină până pe 12 decembrie. Şi în acest caz, se preciza că investiţia va fi finanţată din fonduri ale Uniunii Europene, prin POIM.

Ambele proceduri au fost suspendate cu mult înainte de împlinirea termenului pentru primirea ofertelor, fără a se preciza motivul.

Listă lungă

Conform datelor din SEAP, cele două licitaţii sunt în fruntea unei liste care cuprinde 14 licitaţii suspendate. Potrivit unui răspuns oferit presei centrale de CNAIR, referitor la suspendarea Tronsonul 3 al Drumului Expres ce face legătura între judeţele Olt şi Argeş, "licitatia a fost suspendată fiindcă operatorii economici înscrişi la licitaţie au depus foarte multe cereri tehnice de clarificare. Astfel, până la elaborarea tuturor răspunsurilor la cererile de clarificări depuse, licitaţia va fi suspendată. CNAIR depune toate eforturile pentru reluarea licitaţiei în cel mai scurt timp posibil". Rămâne de văzut dacă motivul este acelaşi şi în cazul celor două drumuri gălăţene, pentru că am solicitat un punct de vedere CNAIR, dar nu l-am primit până la închiderea ediţiei.

Citit 9812 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Noiembrie 2019 11:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.