Lebădă moartă în apropierea graniţei

Lebădă moartă în apropierea graniţei
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Descoperire macabră făcută de un gălăţean pasionat de pescuit. Bărbatul, Barbu Stancu, a mers luni dimineaţă, ca şi duminică după-amiază, să pescuiască pe un canal aflat în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier (Giurgiuleşti).

Când a ajuns în zonă, a descoperit, pe malul canalului, trupul unei lebede. O alta plutea încă pe apă, dar avea o rană în jurul gâtului. Bărbatul ştia de existenţa păsărilor, pentru că le văzuse şi cu o seară înainte, însă nu se aştepta ca în mai puţin de 24 de ore acestea să fie atacate. Imediat ce a făcut descoperirea, Barbu Stancu a încercat să ia legătura cu autorităţile, însă poliţiştii de frontieră i-au spus că nu este în competenţa lor şi că ar trebui să sune la Direcţia Sanitar Veterinară.

Gălăţeanul a sunat însă la redacţie şi a cerut ajutorul. "Este o lebădă moartă, cu trupul sfâşiat, iar o alta este încă pe lac, dar pare a fi rănită la gât", ne-a spus cititorul nostru.

Am luat noi legătura cu cei de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, iar directorul executiv adjunct, Carmen Stroia, ne-a oferit tot sprijinul, deplasându-se în zonă cu o echipă şi cu laboratorul mobil de analize. Când au ajuns la faţa locului, inspectorii veterinari au găsit trupul lebedei, aceasta având intestinele împrăştiate pe malul luciului de apă.

"Am trecut cu maşina pe aici, mă duceam la pescuit, şi am văzut cum câinii trăgeau de ea. Mai este una pe apă, are sânge la gât. Nu ştiu ce s-a întâmplat. Nu are fulgi în jurul gâtului şi agonizează pe lac. Eu le-am văzut duminică, erau bine. Se pare că s-au aciuat aici în zonă", ne-a povestit Barbu Stancu.

Inspectorii veterinari au preluat leşul lebedei pentru a-l duce la laborator, în vederea efectuării mai multor analize, astfel încât să stabilească dacă pasarea are sau nu vreo boală. "În urma apelului, ne-am deplasat în zonă şi am constat că avem un cadavru al unei lebede, iar pe luciul de apă mai este una vie. Vom prelua probe de la ambele păsări pentru diagnosticul de certitudine, astfel încât să vedem dacă acestea suferă de vreo boală sau nu. Ce vom obţine rezultatul analizelor, putem solicita ajutorul colegilor noştri de la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii pentru preluare păsării. Suntem într-o perioadă în care scad temperaturile şi lebedele aterizează pe luciul de apă pentru a căuta hrană", ne-a explicat Carmen Stroia.

Pentru a putea preleva probe şi de la lebăda vie, inspectorii au cerut ajutorul pompierilor, care s-au deplasat in zonă cu o barcă. Până la sosirea rezultatelor de laborator, lebăda va rămâne pe luciul de apă şi va fi monitorizată.

Citit 2410 ori Ultima modificare Vineri, 22 Noiembrie 2019 00:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.