Soseşte la Galaţi racla cu moaştele Sf. Grigorie Dascălu
Foto: orthodoxwiki.org

Soseşte la Galaţi racla cu moaştele Sf. Grigorie Dascălu
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Astăzi, 28 noiembrie, va la sosi Galaţi, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, racla cu moaştele Sfântului Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti. Aceasta va fi întâmpinată, în faţa Universităţii "Dunărea de Jos", de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, însoţit de cler şi credincioşi.

În jurul orei 16.00, alaiul va porni în pelerinaj spre Catedrală, unde va avea loc o slujbă specială, iar apoi racla va fi aşezată spre închinare. Pelerinii se vor bucura de prezenţa Înaltului Oaspete pe toată durata Sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei.

Născut la Bucureşti în 1765, Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul a studiat la renumite şcoli din Bucureşti, a ajuns ucenic al Sfântului Paisie Velicicovschi, fiind călugărit la Mănăstirea Neamţ. În anul 1823, Sfântul Grigorie a fost chemat la Bucureşti de domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica, fiind ales mitropolit al Ţării Româneşti. Întreaga viaţă şi lucrare a Mitropolitului Grigorie în slujba Bisericii a fost un exemplu pentru păstoriţii săi, de sprijinul său material beneficiind numeroşi săraci, văduve, orfani, cărora le-a oferit hrană, adăpost şi cărţi de învăţătură. La moartea sa au rămas o mulţime de cărţi pregătite pentru a fi oferite în dar şcolarilor.

Activitatea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul în scaunul de mitropolit al Ţării Româneşti a fost întreruptă de către administraţia rusă instaurată în Principatele Române, fiind exilat timp de peste patru ani la Chişinău, Buzău şi Căldăruşani.

Citit 2789 ori Ultima modificare Joi, 28 Noiembrie 2019 09:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.