EXCLUSIV VL. Întâlnire de ”gradul zero” pe siderurgie, la Palatul Victoria

EXCLUSIV VL. Întâlnire de ”gradul zero” pe siderurgie, la Palatul Victoria
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

La doar o lună de zile de la instalarea Guvernului condus de Ludovic Orban, la Palatul Vitoria a avut loc, pe 3 decembrie, prima întâlnire „de gradul zero” între reprezentanţii la vârf ai Executivului şi conducerea GFG Alliance – Liberty Steel, care a preluat de la ArcelorMittal combinatul siderurgic de la Galaţi.

În cursul zilei de marţi, pe agenda oficială a Guvernului, era anunţată, destul de sec, o „întrevedere cu reprezentanții SIDEX”. Desigur, era vorba, de fapt, de combinatul Liberty Galaţi… Alături de premierul Ludovic Orban, la întâlnire au mai fost prezenţi ministrul Economiei, Virgil – Daniel Popescu, precum şi Ionel Dancă, şeful Cancelariei primului-ministru. Delegaţia GFG Alliance – Liberty Steel a fost condusă de omul de afaceri Sanjeev Gupta, alături de el fiind şi şeful Departamentului de Investiţii, Jay Hambro, country-managerul Ionel Borş, precum şi directorul general al combinatului siderurgic de la Galaţi, Bogdan Grecu.

După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, combinatul siderurgic de la Galaţi a parcurs, după preluarea de către Liberty Steel, printr-un „Program de 100 de zile” de evaluare a activităţii, a activelor, în vederea stabilirii principalelor priorităţi investiţionale. Unele dintre aceste planuri au fost prezente şi primului-ministru.

“Marți, o delegație de rang înalt din partea Alianței G.F.G. și a Combinatului siderurgic gălățean, condusă de Președintele G.F.G. Sanjeev Gupta, a avut o întrevedere, la București, cu noul nostru Prim Ministru Ludovic Orban și o echipă guvernamentală. Sanjeev și echipa sa și-au exprimat angajamentul G.F.G. de a crește volumul investițiilor pe termen lung în Combinatul de la Galați, pentru a-l readuce între liderii europeni în producția de oțel. Sanjeev și Jay Hambro, Directorul de Investiții al G.F.G. au mai afirmat că au în vedere și alte investiții semnificative în România. Reprezentanții G.F.G. au concluzionat că întâlnirea a fost pozitivă și au transmis Primului Ministru speranța lor ca mediul de afaceri să înceapă să se amelioreze, în beneficiul economiei românești”, a declarat purtătorul de cuvânt al Liberty Galaţi, Dorian Dumitrescu.

În privința „Programului de 100 de zile”, ce va sta la baza viitoarei activităţi a combinatului, reprezentantul combinatului siderurgic a precizat: „Am finalizat planificarea programului de integrare, care a inclus priorități operaționale pe termen scurt - având în vedere condițiile actuale de piață – precum și planurile de investiții pe termen mai lung, în vederea transformării Combinatului. La începutul anului viitor vom informa părțile interesate cu privire la elementele - cheie ale acestor planuri”.

După cum v-am informat în paginile ziarului „Viaţa liberă”, Liberty are planuri ambiţioase de a creşte producţia de oţel a combinatului, de la două la cel puţin trei milioane de tone anual. Pentru acest lucru, Sanjeev Gupta afirma că vor fi investite peste 200 de milioane de euro, în următorii cinci ani, în combinatul siderurgic gălăţean, pentru a-l susţine să redevină o forţă majoră în industria siderurgică românească şi cea globală. „Combinatul din Galaţi este cel mai important activ din portofoliul nostru”, declara, în septembrie, la ceremonia de preluare oficială a unităţii, noul patron, Sanjeev Gupta. Acesta preciza, însă, că Liberty Galaţi se află, totuşi, în faţa unei mari provocări: preţurile la energie şi gaze în România, printre cele mai mari din Europa.

Un motiv mai recent de îngrijorare a fost şi demersul fostului Guvern Dăncilă de a introduce o schemă de sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO), prin care, timp de zece ani, toți consumatorii finali de energie electrică – inclusiv combinatul Liberty Galaţi – ar urma să plătească până la 10,5 miliarde de lei pentru a susține costurile cu certificatele de emisii CO2 pe care CEO trebuie să le cumpere pentru a produce energie electrică. De altfel, Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC) - din care fac parte combinatul siderurgic Liberty Galaţi, unităţile ArcelorMittal România, ALRO Slatina etc. - atrăgea atenția într-un comunicat că orice schemă suplimentară de sprijinire a sectorului energetic anulează competitivitatea industriei românești, în lipsa unor măsuri similare pentru sectoarele industriale, implementate la nivelul Uniunii Europene. Şi, poate, nu întâmplător, în ziua în care premierul Ludovic Orban s-a întâlnit cu conducerea combinatului Liberty Galaţi, era programată o întâlnire şi cu o delegaţie de la ALRO Stalina.

5 decembrie 2019, ora 0,00

Citit 32977 ori Ultima modificare Vineri, 06 Decembrie 2019 12:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.