Cum i-a lăsat ”Voces” fără glas pe ruşi/ Performanţă la Festivalul ARTIS 2019 din Sankt Petersburg (FOTO)

Cum i-a lăsat ”Voces” fără glas pe ruşi/ Performanţă la Festivalul ARTIS 2019 din Sankt Petersburg (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Trofeu pentru Maria Teodora Vasiliu, Premiu I pentru Adina Bostan, Premiu I pentru Grupul Voces şi Premiu II pentru Bianca Miron au fost câştigate la Festivalul ARTIS 2019 de la Sankt Petersburg de talentaţii elevi ai profesoarei de canto Monica Măciuceanu, la VOCESchool Music & Dance. Patru din cele zece premii acordate reprezintă o performanţă, pe cât de frumoasă, pe atât de uimitoare, pentru că este prima dată când România participă la această competiţie.  

"Copiii «Voces», succes total la Festivalul «Kavkaz»”, scriam în aprilie anul acesta despre cele 11 premii I, un premiu III, plus premiile pentru cea mai bună piesă şi, respectiv, cea mai bună interpretare din concurs, recolta uriaşă cu care elevii Monicăi Măciuceanu s-au întors de la Chişinău, Republica Moldova. Datorită acestor premii, copiii s-au calificat la Festivalul ARTIS 2019, desfăşurat în perioada 7-9 decembrie la Sankt Petersburg. „Până acum, nicio altă ţară care nu a făcut parte din blocul rusesc nu a mai participat vreodată în acest concurs, iar concurenţii au fost doar cei care au câştigat premiile 1 la alte concursuri de la ei, România fiind prima ţară participantă, datorită premiilor 1 luate de copii la Festivalul Kavkaz, desfăşurat în Chişinău în primăvară”, ne-a povestit Monica Măciuceanu.

Cel mai mare concurs din Rusia

Sub deviza „Я могу” - „eu pot”, Festivalul ARTIS 2019, cel mai mare concurs din Rusia a adunat peste 4.000 de concurenţi, la cinci secţiuni: coregrafie, canto, teatru, instrument şi artă plastică. Concursul s-a desfăşurat în şapte săli din oraş, iar secţiunea canto, în două săli diferite: una pentru copiii sub 13 ani şi grupurile mici, una pentru copiii peste 14 ani şi grupurile mari, fiecare cu juriul propriu.

„În sala cu copii mici au fost trei juraţi dintre care doi dintre ei cei mai cunoscuţi cântăreţi din Rusia. În sala celor mari au fost două personalităţi din Rusia şi Gregg Kofi Brown - un englez (producător Sting). Noi am participat cu nouă copii la individual şi cu Grupul Voces, astfel având zece numere în concurs. La secţiunea canto, jurizarea s-a desfăşurat în felul următor: 100 de puncte - impresie artistică,100 de puncte - tehnică. A existat un baraj şi nu se acorda premiul dacă nu treceai barajul”, ne-a explicat Monica Măciuceanu.

„La secţiunea canto au fost peste 70 de profesori şi peste 140 de numere individual şi grupuri şi ele s-au cumulat în ceea ce priveşte premiile. Şi premiile au fost în jur de 10... atâţia au urcat pe scenă şi la individual şi la grupuri... iar noi am plecat acasă cu patru din ele: Bianca Miron - Premiul II, Adina Bostan - Premiul I, Grupul Voces - Premiul I,

Maria Teodora Vasiliu  – Trofeu”, ne-a spus Monica Măciuceanu.

Cu sinceritate şi obiectivitate, profesoara de canto crede că meritau mai mulţi premii, dar reticenţa, ca să nu spunem ostilitatea, s-au simţit din plin. În schimb, au avut din plin susţinerea englezului Gregg Kofi Brown, care i-a adorat şi, mai mult, le-a cerut să-i trimită materiale în speranţa unei colaborări viitoare.

Din culisele festivalului

Monica Măciuceanu a ţinut să precizeze că a avut un ajutor extraordinar de la o moldoveancă foarte talentată, Ecaterina Cojocaru, "cântăcioasă” şi ea, care a participat la emisiunea „Cântă acum cu mine”. „A plâns, a tremurat şi, ceea ce a fost cel mai important, ne-a tradus... şi ne-a facilitat plecarea. La fel şi organizatorul Kavkaz, o armeancă frumoasă şi inimoasă, Kristine Barseghyan. Fără ele nu ne-am fi descurcat cu limba şi pentru asta vreau să le mulţumesc sincer”, ne-a transmis Monica Măciuceanu.

Dacă tot suntem în culise, merită să aflaţi că organizatorii festivalului sunt de stat: ministerele toate, Guvernul şi toate teatrele şi hotelurile unde au stat copiii au sprijinit acest concurs. Fiind un mare eveniment în oraş acest concurs, condiţiile de securitate au fost maxime! Aşa s-a întâmplat că „Voces” a fost evacuat din celebrul Ermitaj pentru că se anunţase atac terorist cu bombă în oraş.

Un adevărat Oscar al copiilor

Gala festivalului a avut loc în cea mai mare sală din Sankt Petersburg - şase etaje şi 4.000 de locuri, toate ocupate! Intrarea s-a făcut fără apă sau mâncare, cu control până la piele, iar spectacolul a fost, într-adevăr, grandios, cu o scenă ca un stadion: „Un adevărat Oscar al copiilor - aşa ne-am simţit”, spune Monica Măciuceanu. Totul datorită lor, al eroilor pe care trebuie să-i cunoaşteţi: Anastasia Budeşteanu - Colegiul Naţional „C. Negri”, Ioana Bulgaru - Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, George Rotaru - Colegiul Naţional „N. Bălcescu” – Brăila, Alexandra Căpitănescu - Colegiul Naţional „C. Negri”, Maria Teodora Vasiliu - Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, Selini Mihailopol - Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, Bianca Dan - Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”, Rebecca Măciuceanu - Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, David Dobre - Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, Emanuel Bădilaş - Colegiul Naţional „M. Kogălniceanu”, Alexandra Neculai – Şcoala Nr. 26, Teodora Necula - Şcoala Nr. 43, Denisse Necula – Şcoala Nr. 42, Bianca Miron – Şcoala Nr. 26, Giulia Milea – Şcoala Nr. 29, Adina Bostan - Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, Maia Fluture – Şcoala Nr. 13, Ramona Ibrian - Colegiul Naţional „C. Negri”.

„Mândră de ei, mândră că sunt româncă... şi mă bucur că i-am lăsat fără glas pe ruşi. Pentru că aşa a fost... până şi concurenţii ne-au aplaudat!”, a mai spus Monica Măciuceanu.

Citit 6017 ori Ultima modificare Marți, 17 Decembrie 2019 20:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.