Mii de gălăţeni la slujba de BOBOTEAZĂ
Foto: Bogdan Codrescu

Mii de gălăţeni la slujba de BOBOTEAZĂ
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Devenită deja o tradiţie, slujba de Bobotează oficiată, ca în fiecare an, de ÎPS Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos, în aer liber, a atras şi anul acesta, în ciuda frigului, aproximativ 2.000 de gălăţeni.  După finalizarea slujbei, ÎPS Casian a sfinţit apa din cele 12 butoaie pregătite special pentru această ocazie, iar apoi a binecuvântat mulţimea adunată pe Faleza Superioară a Dunării.

Tot ca în fiecare an, după finalizarea slujbei, Arhiepiscopul Dunării de Jos, însoţit de un sobor de preoţi, a coborât pe Faleza Inferioară pentru a arunca în apele fluviului crucea de lemn. În timp acolo se pregătea aruncarea crucii, iar înotătorii erau deja gata să se arunce în apele reci ale fluviului pentru a o recupera, gălăţenii au uitat, pentru câteva minute, de cele sfinte şi au încercat să ajungă cât mai repede la agheasmă. Astfel, oamenii s-au împins în gardurile care despărţeau mulţimea de cele 12 butoaie cu agheasmă, iar jandarmii i-au rugat insistent pe cei prezenţi să fie răbdători, pentru că este apă sfinţită pentru toată lumea. Rugăminţile jandarmilor, dar şi faptul că nu a fost la fel de multă lume ca în anii precedenţi au făcut ca, până la urmă, să fie menţinută ordinea.

În timp ce credincioşii aşteptau să îşi umple sticlele cu agheasmă, pe mal se pregătea aruncarea Crucii Sfinţite. Deşi iniţial au spus mai mulţi că intenţionează să sară în Dunăre, doar nouă au avut şi curajul să o facă. Cei nouă bărbaţi s-au aruncat în apele reci ale fluviului pentru a aduce la mal crucea aruncată de ÎPS Casian al Dunării de Jos. Aceasta a fost prinsă de Ionuţ Bolea, un gălăţean în vârstă de 36 de ani, care, în prezent, nu lucrează nicăieri. Ionuţ Bolea a mai sărit şi în anii trecuţi în Dunăre, dar este prima dată când prinde şi crucea, despre care toată lumea susţine că aduce noroc. "Este prima oară când o prind. Sper să îmi aducă noroc şi multă sănătate. Acum nu lucrez, am lucrat ca agent de pază şi în Galaţi şi în alte localităţi, dar cu ea sigur îmi găsesc ceva de lucru. Oricum îmi doresc sănătate pentru mine, pentru cei doi copii şi pentru toată lumea”, ne-a spus Ionuţ Bolea.

La final, toţi înotătorii au primit binecuvântarea ÎPS Casian. "Dumnezeu ne-a ajutat, pe un timp care seamănă cu gerul Bobotezei, să îndeplinim un obicei frumos. Oamenii au venit, ca şi firele de apă, să se adauge la ceea ce noi numim Dunărea noastră, Iordanul României sau cristelniţa în care s-au botezat strămoşii noştri. Au venit cu gânduri de mai multă puritate în suflet, cu gânduri mai bune pentru semenii noştri, cu gânduri de mai multă prosperitate în familie, în şcoală, la locul de muncă şi în viaţa de zi cu zi. Sărbătoarea de Bobotează încheie sărbătorile Naşterii Domnului. Prin crucea care a fost lansată în apă s-au mai dus să se spele rele, iar crucea pescuită face să se adune cele bune în viaţa noastră, a tuturor”, a spus ÎPS Casian Crăciun.

Citit 3431 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.