Doi gălăţeni, la Olimpiada Gastronomică Stuttgart

Doi gălăţeni, la Olimpiada Gastronomică Stuttgart
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Maestrul în arta culinară Cerasela Lungu şi chef Bogdan Cozma sunt gălăţenii care vor participa la Olimpiada Gastronomică - IKA Culinary Olympics - de la Stuttgart. Cerasela Lungu este căpitanul uneia dintre echipele regionale, iar Bogdan Cozma face parte din echipa naţională de seniori care reprezintă România la prestigioasa competiţie gastronomică internaţională.

Începând de astăzi, 14 februarie, până pe 19 februarie 2020, se desfăşoară Olimpiada Gastronomică de la Stuttgart - IKA Culinary Olympics, la care România este reprezentată de patru echipe - două naţionale (una de juniori şi una de seniori) şi două regionale - la trei categorii: „National Teams”, „Junior National Teams” şi „Regional Teams”.

Una dintre echipele regionale, „Casa Boierului din Deal”, este formată din chefi din mai multe zone, printre care Galaţi şi Brăila: Cerasela Lungu (căpitan), Cecilia Ene, pastry chef Vera Maxim, Ionut-Cătălin Arsene, Flavius Afilipoaie, Florin Popa şi Paul Ionuţ Secară. Cerasela Lungu ne-a dezvăluit că este gălăţeancă, iar colegele ei Vera Maxim şi Cecilia Ene sunt din Brăila.

Cine este Cerasela Lungu

Dacă sunteţi un împătimit al show-urilor culinare de la televizor, atunci sigur numele Ceraselei Lungu vă este cunoscut. A concurat la „Top Chef”, după care a făcut parte din juriul „Chefi la cuţite”.

De la profesionala comercială de bucătar-cofetar, cum era la acea vreme, gălăţeanca a urmat şi absolvit Liceul Economic „Virgil Madgearu”, apoi un master în Inginerie şi Management în Alimentaţie Publică şi Agroturism (IMAPA) la Universitatea „Dunărea de Jos”.

„Am lucrat ca bucătar-şef în diferite restaurante din Galaţi. Am fost directoare la Şcoala de excelenţă în gastronomie «Bella Italia» din Brăila timp de opt ani, actualmente reprezint «Mentori de gust», ca lector sau consultant gastronomic”, ne-a declarat Cerasela Lungu.

Ţinta echipei - aurul!

„Olimpiada are loc odată la patru ani, iar noi suntem deja la a treia participare. La aceeaşi categorie, la Olimpiada Culinară de la Erfurt am luat bronz, iar Vera Maxim, la individual, a luat argint. La Olimpiada de la Luxemburg am luat argint şi bronz, dar şi un aur prin Daniel Bratescu, la individual, pentru sculptură în ou. Acum mergem cu inima deschisa, dornici de a lua aurul”, ne-a mărturisit Cerasela Lungu.

Misiunea echipei pe care o conduce nu va fi deloc uşoară: „Echipele regionale expun o masă pe care există mai multe servicii: amouch bouch, platou festiv pentru opt persoane, trei startere - două reci şi unul cald, meniu gourmet de cinci servicii, patru deserturi diferite, petit four şi piesa centrală. Tema mesei noastre este «Geneza». În speţă, participarea la o olimpiadă presupune mult efort, multe ore de participare şi mulţi, mulţi bani. Noi am început pregătirile în luna iunie şi evoluţia pieselor s-a văzut din pregătire în pregătire”, ne-a mai spus Cerasela Lungu.

Chef Bogdan Cozma

Cerasela Lungu ne-a dezvăluit că din echipa naţională de seniori face parte un gălăţean, care, de altfel, i-a fost cursant - chef Bogdan Cozma.

Cu o experienţă de nouă ani în arta culinară, iată ce mărturiseşte gălăţeanul într-un articol publicat pe site-ul Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism: „Participarea noastră la aceasta competiţie contează foarte mult pentru gastronomia românească. Avem, însă, nevoie să fim susţinuţi, în special de autorităţi, care sunt destul de dezinteresate în promovarea ţării prin prisma acestei nişe. Am lucrat şi în Anglia, iar, acolo, noi, românii avem reputaţia angajaţilor care lucrează mult, dar ineficient. Îmi doresc mult să schimbăm această idee împreună: România oferă CALITATE, nu cantitate”.

România, cu patru echipe în concurs

"Patru echipe româneşti de bucătari şi cofetari, pentru aurul olimpic", aşa se intitulează articolul publicat pe site-ul Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (anbct-romania.ro), din care aflăm cine reprezintă România în marea competiţie internaţională.

Echipa națională de seniori, care va concura la categoria "NATIONAL TEAMS": Dragos Bercea (căpitan), Daniel Nistor, Laurenţiu Hairadin, Alin Barabancea, Bogdan Cozma, Marinica Bejenaru, Marian Zancianu, Irinel Eparu și Flavian Andrei Dobre.

Echipa națională de juniori, care va concura la categoria "JUNIOR NATIONAL TEAMS": Mocan Emanuel (căpitan), Dadiana Munteanu, Vadean Alin, Mihai Dragomir, Alexandru Ştefan și Antohi Paul.

Echipa regională "Hotel Belvedere Braşov", care va concura la categoria "REGIONAL TEAMS": Ioan Florescu (căpitan), Cornelia Ghişoi, Ioan Popa, Cristina Ciobanu, Daniel Buzea, Sabina Gabor, Paul Holhoş, Corina Balazs.

Echipa regională "Casa Boierului din Deal", care va concura tot la categoria "REGIONAL TEAMS": Cerasela Lungu (căpitan), Cecilia Ene, Vera Maxim, Ionuţ-Cătălin Arsene, Flavius Afilipoaie, Florin Popa, Paul Ionuţ Secară.

Citit 8830 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Februarie 2020 00:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.