115 persoane din Galaţi sunt monitorizate la domiciliu, din cauza coronavirusului. Măsuri care te protejează de această infecţie

115 persoane din Galaţi sunt monitorizate la domiciliu, din cauza coronavirusului. Măsuri care te protejează de această infecţie
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi are, în prezent, în evidenţă 115 persoane care s-au autoizolat la domiciliu. Este vorba despre gălăţeni care au revenit din diferite zone ale Italiei, regiuni în care nu au fost închise din cauza coronavirusului, dar şi despre rudele acestora.

Pe lângă cei 115 gălăţeni care trebuie să stea izolaţi la domiciliu pentru 14 zile, patru persoane se află în continuare într-un centru de carantinare, aceştia venind din zone în care au existat cetăţeni testaţi pozitiv la coronavirus.

Măsuri care te protejează de infecţia cu coronavirus

În contextul în care România a intrat deja în rândul ţărilor afectate de coronavirus şi cum epidemia izbucnită în China s-ar putea transforma în scurt timp într-o pandemie, o serie de reguli simplu de aplicat te pot proteja de o eventuală infecţie cu temutul virus. În acest context, jurnaliştii de la foreignpolicy.com au întocmit o listă cu nouă reguli de urmat pentru a rămâne în siguranţă. Mai mult, aceste sfaturi te pot proteja de mai multe boli infecţioase.

Regulie simple sunt, de multe ori, şi cele mai eficiente

În primul rând, atunci când ieşi din casă, este recomandat să porţi mănuşi. Nu contează că este vorba de mănuşi de iarnă (care oricum iarna asta nu prea ne-au fost utile - n.r.) sau de mănuşi medicinale. Este important să porţi mănuşile şi în mijloacele de transport în comun. În al doilea rând, dacă te afli într-un context social în care eşti nevoit să renunţi la mănuşi, evită să-ţi atingi faţa sau ochii cu mâinile. De asemenea, înainte de a-ţi pune mănuşile înapoi, spală-te bine pe mâini cu apă (de preferat, caldă - n.r.) şi cu săpun din abundenţă. În al treilea rând, încearcă să schimbi mănuşile zilnic.

CITEȘTE ȘI: Măştile medicinale, de negăsit în farmacii. Preţurile măştilor pentru spitale au crescut de zeci de ori

A patra regulă este că măştile medicinale la mare căutare în această perioadă sunt probabil ineficiente în afară casei şi destul de puţin eficiente în casă. Aceste obiecte nu te protejează de microbii care circulă prin aer. Cel mult, ele împiedică îmbolnăvirea persoanelor din jurul tău, atunci când tu eşti deja răcit. Însă şi acest ultim fapt este discutabil, potrivit medicilor.

A cincea regulă este ca fiecare membru al familiei să aibă propriile prosoape acasă. Acestea trebuie spălate de două ori pe săptămână şi nu trebuie împăturite sau lăsate pliate atunci când sunt încă umede. În caz contrar, prosoapele umede sunt mediul ideal de dezvoltare a virusurilor şi a bacteriilor.

Nu bea din aceeaşi cană cu o altă persoană!

A şasea regulă, fii atent la clanţele uşilor şi la balustrade. În afara casei, foloseşte mănuşi pentru a atinge clanţele uşilor. Dacă nu ai mănuşi la îndemână, încearcă să deschizi uşa apăsând mânerul cu cotul. Dacă o persoană din casă se îmbolnăveşte, spală zilnic mânerele uşilor.

A şaptea regulă, nu folosi paharele sau cănile în comun cu alte persoane. Ai grijă ca această regulă să fie însuşită şi de copiii tăi, atunci când sunt la şcoală, în vizită la prieteni sau ieşiţi în oraş. Tacâmurile pentru masă nu trebuie folosite în comun, iar vasele trebuie spălate după fiecare utilizare cu detergent.

A opta regulă, nu mânca sub nicio formă carne crudă sau produse animale care nu au trecut printr-un proces termic în prealabil.

Nu în ultimul rând, având în vedere faptul că iarna aceasta a semănat mai mult cu o primăvară, profită de vremea frumoasă şi de temperaturile decente pentru a aerisi camerele. Nu doar de câteva ori pe săptămână, nu zilnic, ci de două sau chiar de trei ori pe zi. Microbii, inclusiv coronavirusul, nu se dezvoltă în aer ventilat. Mai mult, aerul curat care intră în cameră este benefic pentru sănătate.

Linie telefonică pentru informaţii legate de COVID-19

AFLĂ Care este diferenţa dintre carantină şi izolare la domiciliu

Citit 5329 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Februarie 2020 00:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.