UPDATE | Un nou caz de CORONAVIRUS în Galaţi. 52 de persoane, încă în carantină

UPDATE | Un nou caz de CORONAVIRUS în Galaţi. 52 de persoane, încă în carantină
Președintele României a decretat stare de urgență
Evaluaţi acest articol
(48 voturi)

UPDATE, luni, 16 martie 2020 | Un nou caz de îmbolnăvire din cauza coronavirusului, confirmat în Galaţi. este vorba despre un bărbat în vârstă de 24 de ani, aflat într-un centru de carantină din data de 12 martie și care este asimptomatic. Bărbatul se afla internat aici alături de alte 11 persoane, iar după primirea rezultatelor de la Bucureşti a fost transferat la Institutul Matei Balş. Autorităţile încearcă acum să stabilească dacă tânărul a respectat regimul de caratină sau a intrat în contact cu celelalte persoane internate.

În cadrul Prefecturii Galați, funcţionează un call-center la care pot suna persoanele aflate în situaţii de risc

La nivelul judeţului Galaţi se află în carantină 52 de persoane, iar 401 sunt în izolare la domiciliu. De asemenea, opt persoane, dintre care un copil, sunt internate în spital cu suspiciune de coronavirus.

Aceasta este a doua confirmare de coronavirus în Galaţi. Primul caz confirmat a fost cel al unui bărbat de 72 de ani, care se află încă internat la Institutul Matei Balş din Bucureşti.

Stare de urgenţă, începând de astăzi, pe teritoriul României


UPDATE, duminică, 15 martie 2020. 131 români au fost diagnosticaţi cu coronavirus. Care este situația la Galați | Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat că s-a lucrat ”non-stop” la întocmirea Notei de fundamentare care îi va permite preşedintelui instituirea stării de urgenţă, începând de luni, 16 martie. "Starea de urgenţă ne va permite să luăm cele mai potrivite măsuri pentru limitarea noului coronavirus", a transmis Vela, făcând un apel la calm şi solidaritate.

Ministrul de Interne a anunţat noi măsuri care au intrat în vigoare începând de duminică seară. Vela a precizat că vor intra în izolare la domiciliu, pentru 14 zile, toate persoanele care vin din zone cu mai mult de 500 de cazuri, indiferent că vin pe cale aeriană sau rutieră. "Izolare la domicliu, în locaţia declarată la intrarea în ţară, pe o perioadă de 14 zile, pentru totate persoanele asimptomatice care sosesc în România din ţările unde sunt confirmate cel puţin 500 de cazuri", a anunţat Vela.

Acesta a mai spus că se extinde obligaţia intrării în carantină pentru cei care vin în ţară din zone carantinate. "Se va extinde măsura carantinării pentru toţi cei care sosesc în ţară din zonele carantinate, actualizate de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, la propunerea Grupului de Suport Tehnico-Ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României şi publicate pe site-ul institutului Naţional de Sănătate Publică", a mai explicat ministrul de Interne.

De asemenea, s-a instituit obligaţia ITM-urilor de a verifica modul cum sunt implementate măsurile privind declararea programului de lucru pentru reducerea riscului de contaminare.

În plus, se suspendă până la 31 martie, organizarea şi desfăşurarea târgurilor auto.

"Urmează zile complicate pentru cei din teren, pentru medici, personal din unităţile sanitare, dar şi pentru pompieri, poliţişti şi jandarmi. Vreau să le mulţumesc şi lor pentru implicare şi să-i asigur că voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a le asigura resursele. Dumneavoastră, cetăţenii, puteţi sprijini pe efortul nostru al tuturor rămânând acasă. Vă asigur că Ministerul Afacerilor Interne are capacitatea de a gestiona orice problemă apărută, iar profesioniştii din toate instituţiile vor găsi cele mai bune soluţii pentru români. Suntem o naţiune puternică, haideţi să arătăm împreună acest lucru", a mai declarat Marcel Vela.

Cazuri de coronavirus în România

Site-ul Worldometers, care publică statistici în timp real, anunţa, duminică, la ora 15,00, 131 de cazuri de coronavirus în România, dintre care opt diagnosticate în cursul zilei de duminică.

Primarul din Brăila, Marian Dragomir, a scris pe Facebook că duminică au fost confirmate primele două cazuri de COVID-19 şi că ambii pacienţi provin din centrul de carantină. "În momentul acesta, sunt internaţi şi izolaţi la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. Aceştia au sosit în mod controlat de la punctul de trecere a frontierei în data de 12.03.2020 şi au fost introduşi direct în spaţiul de carantină, neavând contact cu alte persoane", a scris edilul.

Ultimele două cazuri diagnosticate au fost o femeie de 58 ani din Bucureşti, asistent medical la Spitalul "Gerota", şi un tânăr de 24 ani, din Bucureşti, inginer horticol.

Cu peste 100 de cazuri, România a intrat în scenariul 3, în care medicii vor face triaj epidemiologic în corturile instalate în curtea spitalelor, iar spitalele de boli infecţioase nu vor trata decât cazurile de infecţie cu SARS Cov 2.

Galați: 50 de persoane în carantină, alte 453 în izolare la domiciliu

Duminică dimineaţă, la nivelul judeţului Galaţi erau 453 de persoane în autoizolare şi 50 de persoane internate în centrele speciale de carantină. De asemenea, cinci persoane sunt internate la Spitalul de Boli Infecţioase cu suspiciune de coronavirus. Până acum, în Galaţi, a fost confirmat un singur caz de îmbolnăvire.

Autorităţile au luat toate măsurile necesare, astfel încât să se evite răspândirea virusului. Au fost intensificate controalele la cei ce ar trebui să stea în izolare la domiciliu. "Până în prezent, au fost întocmite trei dosare penale, au fost aplicate patru sancţiuni de câte 10.000 de lei şi trei de câte 20.000 de lei. Am făcut un sistem de videoconferinţă cu primarii, iar aceştia vor avea acces la baza de date, astfel încât să ştie exact ce persoane au venit din străinătate. Tot ce intră în Galaţi vine pe bază de convoi, este greu să intre cineva prin frontieră, pentru că toate sunt monitorizate", ne-a explicat Gabriel Avrămescu, prefectul judeţului Galaţi.

Autorităţile gălăţene au pus în aplicare, încă de săptămâna trecută, toate măsurile prevăzute în Scenariul 3, care a intrat în vigoare după depăşirea a 100 de cazuri de pacienţi diagnosticaţi cu coronavirus.

”Protejaţi-vă apropiaţii, nu-i expuneţi!”

CITEȘTE ȘI: Galaţiul NU se închide! Asigurări din partea autorităților


UPDATE | Președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență începând de luni, 16 martie 2020. În România, numărul de bolnavi de coronavirus a ajuns sâmbătă, 14 martie 2020, până la ora 19,00, la 109.

"Noul guvern, împreună cu mine, ne vom dedică toate energiile sută la sută pentru a gestiona eficient această criză și evident, după ce se termină această criză, pentru a guverna foarte bine pentru români. Este foarte important că măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, să fie luate în așa fel încât să prindă. Pentru a face posibil această lupta cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoare", a anunțat Klaus Iohannis.

"Autoritățile își fac treaba, guvernul și-a făcut treaba și până acum foarte bine. Dar singuri nu vom reuși să facem decât o parte din treaba care trebuie făcută. Avem nevoie de voi, dragi români, avem nevoie de voi ca să respectați îndrumările, indicațiile autorităților, regulile de igiena care sunt transmise pe canalele publice și da, avem nevoie să evitați contactele care nu sunt absolut necesare. Da, avem nevoie să vă informați corect, din surse publice, direct de la autorități. Pentru a veni în sprijinul părinților, care au copii de vârstă școlară, am promulgat astăzi legea care le permite părinților, în condiții speciale, să stea acasă. Împreună și numai împreună vom reuși să trecem cu bine și peste această criză", a mai spus Iohannis.

Magazinele nu vor rămâne goale. Asigurările autorităților gălățene [detalii]


UPDATE. 102 români au fost diagnosticați cu coronavirus. Autoritățile pun în aplicare Scenariul 3 | Trei politicieni PNL au fost confirmaţi cu coronavirus, sâmbătă, numărul îmbolnăvirilor ajungând la 102.

”Sunt confirmaţi pozitiv la testul pentru coronavirus (COVID-19) deputatul PNL, Lucian Heiuş, primarul Devei, Florin Oancea, şi administratorul public Adrian David Nicolae”, a transmis, sâmbătă, Grupul de Comunicare strategică.

Toţi trei erau în izolare la domiciliu, au participat la reuniunea BPN a PNL la care a participat şi senatorul Vergil Chiţac, confirmat anterior cu coronavirus.

Autorităţile au mai precizat că cei trei politicieni nu au participat vineri la reuniunea Biroului Executiv al PNL.

Odată cu confirmarea celor trei cazuri, numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 102, iar autorităţile au intrat în scenariul 3.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, intrarea în scenariul al 3-lea presupunea, în estimarea iniţială, "transmiterea susţinută pe scară largă, cu creşterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate (101-2000 cazuri)”.

"Facem precizarea că o parte din măsurile prevăzute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autorităţi, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului că există o «transmitere susţinută pe scară largă» a noului coronavirus (COVID-19). Tipologia cazurilor de până în prezent arată o trasabilitate a contactelor persoanelor care sunt confirmate pozitiv cu noul coronavirus. În acest sens, echipele Direcţiilor de Sănătate Publică desfăşoară anchete epidemiologice pentru identificarea tuturor contacţilor persoanelor confirmate pozitiv", arată sursa citată.

Totodată, Grupul de Comunicare Strategică menţionează că, faţă de previzionarea realizată, până la acest moment nu au survenit decese în urma infectării cu noul coronavirus.

Astfel, sunt enumerate măsuri deja adoptate care fac parte din Scenariul 3, înainte de a se intra efectiv în Scenariul 3:

• Măsuri de distanţare socială, limitarea contactului dintre persoane.

• Limitarea activităţilor colective.

• Punerea în aplicare a planului de pregătire pentru pandemie

• Raportarea călătoriilor (ex: istoricul călătoriilor simplificat)

• Implementare de puncte medicale avansate în cadrul unităţilor sanitare.

"La nivelul CNSSU urmează să fie reanalizat planul de măsuri, în sensul înăspririi unor măsuri deja luate şi/sau completarea acestora cu alte tipuri de măsuri necesare combaterii răspândirii noului coronavirus(COVID-19)", mai arată sursa citată.


UPDATE, sâmbătă, 14 martie 2020. 97 de români au fost diagnosticaţi cu coronavirus | Numărul total al persoanelor infectate a ajuns la 97. Ultimele două persoane diagnosticate sunt: o femeie de 47 de ani, din București, contact direct al cazului 45, asimptomatică, izolată la domiciliu, și un bărbat de 39 de ani, din Dolj, întors pe 5 martie din Brescia și aflat în autoizolare la domiciliu până pe 12 martie, când s-a internat cu simptome specifice la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova. 

Vineri, au fost diagnosticate următoarele cazuri: o femeie de 49 de ani din Bihor, care a venit din Italia, o femeie din Caraş-Severin, venită tot din Italia, şi un bărbat din Bucureşti, venit din Londra. o femeie de 26 de ani din Bucureşti, un bărbat de 26 de ani din Prahova, venit din Italia. patru cazuri de infectare cu coronavirus în Braşov şi în Covasna, alte două - managerul Spitalului ”Dimitrie Gerota” din Capitală şi pacientul unui alt medic deja diagnosticat, trei cazuri în Timiş, două cazuri în Mehedinţi, patru cazuri la Constanţa, iar cinci cazuri de coronavirus au fost confirmate în Capitală. Şase dintre cazurile diagnosticate vineri au legătură cu fostul ofiţer MAI care a fost internat la Spitalul ”Dimitrie Gerota”.


UPDATE, vineri, 13 martie 2020 | A fost diagnosticat pacientul cu numărul 80, un bărbat de 26 de ani din Prahova, venit din Italia. Tot vineri, au fost diagnosticate patru cazuri de infectare cu coronavirus în Braşov şi în Covasna, alte două - managerul Spitalului ”Dimitrie Gerota” din Capitală şi pacientul unui alt medic deja diagnosticat,trei cazuri în Timiş, două cazuri în Mehedinţi, patru cazuri la Constanţa, iar cinci cazuri de coronavirus au fost confirmate în Capitală. Şase dintre cazurile diagnosticate vineri au legătură cu fostul ofiţer MAI care a fost internat la Spitalul ”Dimitrie Gerota”. În total, la ora 18,00, erau 80 de cazuri diagnosticate, şase dintre ele fiind deja vindecate.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 2.067 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 13.745 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi sub monitorizare medicală.

Până în prezent, au fost înregistrate 28 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal şi două dosare penale pentru comunicarea de informaţii false, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 404 Cod Penal.

CITEȘTE ȘI: Magazinele nu vor rămâne goale. Asigurările autorităților gălățene

GALAȚI: Se judecă doar urgenţele

GALAȚI: Spectacolele de la Teatrul Dramatic, suspendate

GALAȚI: Fără vizite la muzee

GALAȚI: Biblioteca ”V. A. Urechia” suspendă activitatea cu publicul

GALAȚI: Audienţe suspendate şi programări doar on-line

GALAȚI: Casa de Pensii îşi opreşte audienţele cu publicul

GALAȚI: Universitatea îşi restrânge activitatea

Organizația Mondială a Sănătății a declarat PANDEMIE de CORONAVIRUS. „Nu e doar o criză de sănătate publică, ci o criză care va afecta toate sectoarele, așa că fiecare sector și fiecare individ trebuie să se implice în lupta coronavirusului” [detalii]

”Protejaţi-vă apropiaţii, nu-i expuneţi!”


UPDATE, joi, 12 martie 2020 59 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Încă 11 persoane au fost confirmate, joi seară, cu noul coronavirus. În cursul zilei de joi au fost confirmate, până la ora transmiterii acestei știri, 12 cazuri de români infectați cu noul coronavirus, iar numărul cazurilor la nivel național a ajuns la 59.

Ultimele șase cazuri diagnosticate sunt din județul Hunedoara. Cele șase persoane au intrat în contact cu femeia din Hunedoara, de 26 de ani, care nu a respectat izolarea la domiciliu și a mers la mai multe spitale din Petroșani și Hunedoara înainte de a fi confirmată pozitiv cu noul coronavirus.

Cele șase persoane sunt trei femei de 58, 74 și 52 de ani, toate paciente în spitalele prin care a mers femeia, și trei cadre medicale femei de 45, 53 și 45 de ani, toate aflate în autoizolare la domiciliu.

Secţia Neurologie a Spitalului Petroşani a fost închisă, miercuri, pentru dezinfecţie, după ce tânăra confirmată cu infecţie cu noul coronavirus a fost internată aici. 50 de cadre medicale, inclusiv de la Ambulanţă şi o clinică privată din Hunedoara, sunt izolate la domiciliu.

Femeia de 26 de ani fusese amendată anterior pentru că a părăsit domiciliul în care a declarat că se autoizolează. Ea revenise în țară din zona Veneto în 1 martie. Tinerei i-a fost întocmit acum și un dosar penal.


UPDATE, joi, 12 martie 2020 | 48 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19. 30 de dosare penale. Conform comunicatului de presă remis de Grupul de Comunicare Strategică, până pe 12 martie, la ora 16,00, pe teritoriul României, au fost confirmate 48 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID - 19 (coronavirus). Dintre cei 48 de cetăţeni care au contractat virusul, şase au fost declaraţi vindecaţi şi au fost deja externaţi.

Persoanele confirmate cu infecţie cu COVID-19 sunt internate în spitale din Cluj, Iaşi, Bucureşti, Constanţa, Timiş şi Dolj. Cele mai multe persoane diagnosticate sunt în municipiul Bucureşti - 20, acestea fiind internate în spitale de boli infecţioase şi sub permanentă supraveghere medicală.

Conform sursei citate, pe teritoriul României, 1.556 persoane erau în carantină instituţionalizată. „Pentru cele 1.556  de persoane aflate în carantină se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID - 19 (coronavirus). Alte 13.646 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală”, se arată în comunicatul de presă remis de Grupul de Comunicare Strategică.

De la începerea perioadei cu probleme şi până în prezent, la nivel naţional, au fost prelucrate 1.921 de teste. Dintre acestea, 1.873 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19.

Autorităţile au anunţat că au fost înregistrate 28 de dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal, şi două dosare penale înregistrate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comunicarea de informaţii false, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 404 Cod Penal.

Totodată, direcţiile de sănătate publică au aplicat sancţiuni contravenţionale, în valoare de 300.000 de lei la nivel naţional, pentru persoanele care nu au respectat măsura autoizolării la domiciliu. „Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20”, se mai arată în comunicatul de presă.

La Galați, o nouă suspiciune şi un dosar penal

O parte dintre cei care au revenit, din zone afectate de coronavirus, pe meleagurile natale nu au realizat că îşi pun în pericol apropiaţii. Autorităţile gălăţene fac verificări şi, chiar dacă mai târziu, îi identifică pe cei care nu respectă regulile impuse prin deciziile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă sau mint susţinând că nu vin din zone afectate, doar ca să scape de izolare sau de carantină.

Deşi, la începutul săptămânii, trei persoane au fost amendate cu câte 20.000 de lei, lucrurile nu au fost încă înţelese. „Un cetăţean care a declarat că vine din Germania, deşi venea din Italia, s-a ales cu dosar penal. Să nu îşi închipuie nimeni că noi nu ştim de unde vin sau nu ştim ce au de gând. Acest cetăţean cu dosar penal este acum la domiciliu”, ne-a declarat Gabriel Avrămescu, prefectul judeţului Galaţi.

Tot din cauza unei persoane care nu a respectat regulile, un copil de trei ani şi opt luni este acum cu suspiciune de coronavirus. Micuţul, care a intrat în contact cu mătuşa sa, întoarsă recent din Italia, este izolat, iar părinţii şi autorităţile aşteaptă cu sufletul la gură rezultatul testelor prelevate de medici.


UPDATE, miercuri, 11 martie 202015 cazuri de CORONAVIRUS au fost diagnosticate miercuri în România, numărul total ajungând la 44. ”Alte șapte cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, numărul cazurilor la nivel naţional a ajuns la 44”, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică.

Este vorba despre cinci bărbaţi cu vârste de 22, 30, 34, 36 şi 57 de ani veniţi prin vamă din Italia în data de 9 martie. Cei cinci au fost plasaţi în carantină în Arad imediat după sosire.

De asemenea, a fost diagnosticat cu coronavirus și un bărbat de 52 de ani, din Constanţa, care a declarat că nu a avut contact cu o persoană infectată şi nici nu a călătorit în această perioadă. Rezultatul testului pentru COVID 19 în cazul său este pozitiv.

Bărbatul este al 10-lea caz de coronavirus diagnosticat miercuri şi al 39-lea din România.

Al 38-lea caz este cel al unei femei de 54 de ani din Bucureşti, care este contact direct al pacientului care a fost internat la Spitalul ”Dimitrie Gerota” din Capitală.


ALERTĂ | Anchetă epidemiologică după pacientul cu numărul 17. 36 de persoane, diagnosticate cu coronavirus | Un bărbat de 56 de ani a cărui stare s-a agravat, fiind internat la ATI la Spitalul "Victor Babeş" din Capitală, este cea de-a 36-a persoană diagnosticată cu coronavirus şi a şaptea confirmată miercuri. Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat că Spitalul "Dimitrie Gerota" din Capitală, unde a fost internat un bărbat de 60 de ani diagnosticat ulterior cu coronavirus, a intrat în carantină, fiind vizaţi atât medicii, cât şi pacienţii. De altfel, unul dintre cazurile diagnosticate miercuri este medic la acest spital. El a precizat că ancheta epidemiologică continuă.

Cel de-al şaptelea pacient diagnosticat miercuri este un bărbat din Bucureşti şi are 56 de ani. El a călătorit în Israel în perioada 22-29 februarie. Marţi noapte a prezentat simptome, iar starea sa de sănătate s-a agravat, în prezent fiind internat în ATI la Spitalul "Victor Babeş" din Capitală.

Numărul persoanelor diagnosticate cu coronavirus a ajuns, la ora închiderii ediţiei, la 36. Celelalte cazuri confirmate miercuri sunt: un bărbat, de 55 ani, din Bucureşti, contact cu pacientul de 60 de ani deja diagnosticat care a fost internat iniţial la Spitalul "Dimitrie Gerota"; un bărbat de 31 de ani, din Bucureşti, aflat în autoizolare; o femeie de 53 ani, din Covasna, sosită pe 8 martie din Italia, aflată în autoizolare; un bărbat în vârstă de 38 ani, din Iaşi, contact cu un caz confirmat în Varşovia; un bărbat de 42 ani, din Iaşi, care a revenit din Veneţia pe 2 martie; o femeie de 43 ani, contact al pacientului care a fost internat în Spitalul "Gerota".

Ministerul de Interne a făcut, marţi, precizări cu privire la cazul bărbatului infectat cu coronavirus de la spitalul "Dimitrie Gerota" din Bucureşti. El are 60 de ani, este pensionar al MAI din 2015 şi lucrează la ADP sector 4. În 5 martie, el a fost internat în spital, cu simptome diferite de cele uzuale la infectarea cu coronavirus, însă le-a dezvoltat la trei zile de la internare. Bărbatul declarase pe propria răspundere că nu a călătorit în afara ţării, când de fapt s-a întors în ţară din Israel, în data de 26 februarie. În urma anchetei epidemiologice, s-a constatat că acesta a împărţit mărţişoare în data de 2 martie la Amenajarea Domeniului Public sector 4. În prezent, sediul ADP Sector 4 este închis, după ce pacientul a intrat în contact cu peste 120 de persoane. Prima oară când s-a simţit rău şi a mers la spital a fost în data de 3 martie. A doua zi a revenit la serviciu, iar în 5 martie s-a dus din nou la spital, când a şi fost internat. În seara zilei de 9 martie s-a stabilit că el are coronavirus şi l-a răspândit altor persoane din jurul său, între care nurorii lui, care este gravidă, şi nepotului.

Citit 49986 ori Ultima modificare Vineri, 20 Martie 2020 23:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.