Cum ne protejăm de infecția cu noul coronavirus

Cum ne protejăm de infecția cu noul coronavirus
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Epidemia de coronavirus se agravează pe zi ce trece, în România. Înmulțirea numărului de cazuri înseamnă și un risc sporit de îmbolnăvire, motiv pentru care este necesară respectarea unor reguli care să împiedice infectarea cu temutul virus. Doctorul Emil Popa, medic primar epidemiolog, a publicat pe blogul său o serie de sfaturi valabile pentru perioada următoare a epidemiei. Iată ce recomandări face medicul gălățean.

”Doresc să vă împărtășesc din experiența proprie despre cum ar trebui să fie efectuată protecția individuală și cea a familiei împotriva acestui agent patogen. Nu am să insist pe cele mai uzuale sfaturi pe care vi le dau și autoritățile: spălați mâinile, stați acasă, evitați contactul apropiat cu alte persoane. Totuși, ”Stați acasă!” înseamnă să stați în casă! Știu că este greu, dar este esențial pentru a nu fi infectați de alții. Deși nu se cunosc încă prea multe despre biologia noului coronavirus, se presupune că la adăpost de soare poate rezista ore sau chiar zile, în praf și în secreții”, scrie dr. Emil Popa pe pagina lectiadeanatomie.blogspot.com.

Virusul este protejat de o membrană cu structură lipo-proteică. Această membrană poate fi însă distrusă (iar virusul neutralizat – n.r.) de toți dizolvanții de substanță organică: săpun, detergenți, alcool, eter, benzină etc. ”Nu știi niciodată cine a utilizat înaintea ta un cărucior la supermarket sau cine a tușit ori a strănutat cu zece minute înainte, în holul de intrare al blocului, iar tu poți trece prin norul lui de aerosoli. Și atunci, stați acasă, acolo unde sunteți feriți”, adaugă medicul.

Cum ne pregătim pentru ieșirea din casă

În cazul în care totuși trebuie să ieșiți din locuință, dr. Emil Popa vă recomandă să vă echipați corespunzător. ”Acoperă capul cu un fes, batic, căciulă, pălărie etc; părul se încarcă ușor electrostatic și reține praful și alte particule, inclusiv pe cele biologice. Fața se acoperă, de preferință, cu mască FFP2 sau chiar FFP3. Deși acum sunt foarte scumpe și greu de găsit, eu am primit cam în zece zile măști din Marea Britanie, cumpărate pe internet, și în două săptămâni din China. Sunt esențiale pentru protejare respiratorie. Mască chirurgicală albastră din hârtie nu te protejează, se umezește, motiv pentru care este mai bună o mască de zugrav. Ochii se acoperă cu ochelari. De orice fel, dar să fie cât mai mari: de vedere, de soare, de plastic.

Dacă situația devine extrem de urgentă, nu ignorați nici ochelarii de schi. Am râs cu toții de fotografiile din China cu oameni care și-au făcut viziere de protecție facială din bidoane de plastic transparente, dar a funcționat. Mâinile se protejează cu mănuși. Din experiența Ebola, s-a implementat măsura utilizării mănușilor multistrat, necesare mai ales în unitățile medicale. Pui întâi o pereche de mănuși de cauciuc (chirurgicale) sau de menaj subțiri, care vor fi ca o piele de protecție chimică și biologică a mâinii. Peste ele pun a doua pereche de mănuși de protecție mecanică: mănuși de cauciuc sau de menaj, din cele groase. Sunt bune și mănușile de grădină cu degete cauciucate. Mănușile de interior trebuie spălate cu apă și săpun, fiindcă nu rezistă la alcool. Corpul trebuie să fie cât mai acoperit la exterior, de preferință cu haine din materiale cât mai compacte: poliester, bumbac etc.”.

Rutina la ieșirea din locuință

Iată cum ne sfătuiește să ieșim din locuință doctorul Popa. ”După ce ne spălăm pe mâini, ne punem ochelarii și masca de protecție. Ne punem, pe rând, cele două perechi de mănuși, de latex și de protecție mecanică. Ne îmbrăcăm cu hainele de stradă și ne acoperim capul. Ne încălțăm, punem în buzunare portofelul, telefonul, șervețelele dezinfectante și, eventual, o sticluță cu gel dezinfectant. Dezinfectăm mănușile exterioare și ieșim afară. Stropim cu soluție de săpun prosopul din fața ușii, așezat peste covorașul de șters picioarele. Dacă mergem la mașină, după deschiderea ușii autoturismului dezinfectăm din nou mănușile exterioare. Nu în ultimul rând, dezinfectăm tălpile încălțămintei ori de câte ori intrăm în mașină”

Rutina la intrarea în casă

Punem picioarele pe prosopul umezit cu soluție de săpun din fața ușii. Pășim în hol (pe rând, dacă suntem mai mulți) și lăsăm din mână bagajele. Dezinfectăm mănușile exterioare cu gel hidroalcoolic. Golim buzunarele pe o tavă, scoatem haina și o punem pe umeraș, ne descălțăm și punem încălțămintea pe covorașul interior din spatele ușii. Și acest covoraș trebuie umezit cu soluție de săpun. Punem picioarele în papuci. Ducem cumpărăturile în baie și/sau în bucătărie și ștergem pachetele cu o cârpă înmuiată în soluție de săpun. Ducem umerașul cu haina pe terasă, la aerisit. Dacă nu avem terasă, ducem hainele în orice încăpere în care nu intrăm des. Dezinfectăm mănușile exterioare cu dezinfectant cu alcool și le scoatem. Scoatem masca, spălăm mănușile interioare cu apă și săpun, le ștergem cu un prosop curat, dedicat acestui scop, le dăm cu talc, le scoatem și le întoarcem, deoarece pot fi refolosite. Scoatem ochelarii și îi spălăm cu apă și săpun. Spălăm fața, mâinile și, dacă am stat mult afară, în zone aglomerate, facem duș.

Emil Popa (sursa: Facebook)

 

 

Citit 7696 ori Ultima modificare Joi, 02 Aprilie 2020 12:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.