Unde şi cum se testează în Galați pentru COVID-19

Unde şi cum se testează în Galați pentru COVID-19
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

În județul Galați există un singur laborator avizat pentru testarea cazurilor suspecte de COVID-19, boala cauzată de noul tip de coronavirus. Testări se fac deja și în alte două laboratoare gălățene, însă este nevoie de un ordin de ministru pentru ca și aceste centre să fie avizate. Capacitatea de testare pe plan local ar trebui să crească, în săptămânile următoare, odată cu aducerea și cu avizarea a câteva noi aparate Real Time-PCR.

Primele testări pentru diagnosticarea COVID-19 au fost efectuate, la Galați, pe 25 martie, în laboratorul Spitalului Clinic de Urgență "Sf. Andrei", după ce unitatea medicală a primit un aparat Real Time-PCR. Până la acea dată, toate probele provenite de la persoane suspecte de infecția cu noul coronavirus erau trimise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați către laboratoare publice sau private din București, iar rezultatele veneau chiar și la distanță de peste o săptămână.

Din 25 martie și până pe 13 mai, doar la Spitalul Județean Galați au fost făcute puțin peste 2.100 de testări. "Zilnic, au fost efectuate, în medie, câte 48 de testări. Un al doilea dispozitiv RT-PCR, achiziționat din fonduri ale Ministerului Sănătății, va fi livrat către spitalul nostru în perioada 22-29 mai, împreună cu kiturile necesare testării", a precizat Alina Dobrea, managerul Spitalului Județean de Urgență Galați.

Ce spitale dețin aparate RT-PCR

Laboratorul din cadrul Spitalului Județean este singurul din județul Galați avizat, până în momentul de față, pentru astfel de testări. Dispozitive pentru depistarea coronavirusului există însă și în alte spitale gălățene: la Spitalul de Pneumoftiziologie, la Spitalul Clinic de Copii "Sf. Ioan", la Spitalul de Boli Infecțioase și la Spitalul din Târgu Bujor.

Aparatul RT-PCR care funcționează la Pneomoftiziologie a fost donat, pe 24 aprilie, printr-un parteneriat public-privat, de mai multe firme și asociații din Galați. "Am depus documentația necesară și acum așteptăm avizul de la Ministerul Sănătății pentru a deveni oficial centru de testare COVID-19. Până acum, am testat pacienți, dar și o parte din personalul medical. Deoarece ne lipsesc kiturile automate pentru extractor, capacitatea la care lucrăm în prezent este una mică. În total, am făcut 130 de testări pentru pacienți și 20 pentru personalul medical (informații valabile pe 12 mai, ora 16,00 - n.r.)", a declarat dr. Monica Necula, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Galați.

Copiii internați, testați pentru COVID-19

Și Spitalul de Urgență pentru Copii "Sf. Ioan" Galați are un aparat care poate depista anticorpii prezenți în cazul persoanelor infectate cu noul coronavirus. Dispozitivul, în valoare de aproximativ 150.000 de lei, a fost cumpărat de Primăria Galați. "Până ce a venit aparatul pentru depistarea anticorpilor, noi făcuserăm deja în jur de 900 de teste, cu analiză din deget, pentru diagnosticarea COVID-19. Dispozitivul de care dispunem acum oferă rezultate de mai mare finețe, fiind făcute, până acum (13 mai - n.r.), peste 350 de teste", a explicat dr. Victorița Ștefănescu, managerul Spitalului de Copii Galați.

Dr. Ștefănescu a adăugat că "persoanele testate au fost copiii internați în spital și o parte a personalului medical. Dacă cineva iese pozitiv, urmează testarea la aparatul RT-PCR de la Spitalul Județean. Oricum, am făcut și noi demersuri pentru un dispozitiv RT-PCR, iar în momentul de față ne aflăm în etapa procedurii de achiziție. De asemenea, pentru depistarea anticorpilor, am avut o solicitare și de la Spitalul CFR Galați, pentru testarea personalului medical".

Cine plătește pentru aparatul de la Boli Infecțioase?

Și la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Galați, unitate aflată în prima linie de luptă în epidemia de COVID-19, există un dispozitiv RT-PCR trimis de Ministerul Sănătății (MS). "Nu funcționează, pentru că a venit incomplet. Consiliul Județean Galați a achitat o sumă importantă de bani pentru echipamentele care lipseau, iar acum așteptăm să mai vină o minicentrifugă, pentru ca linia de testare să fie completă. Atunci când va ajunge componenta lipsă, vom începe instruirea personalului. Deja ne-am înscris pe platforma MS pentru a deveni laborator acreditat. Problema este că MS ne-a trimis aparatul, dar nu se știe încă și cine îl va plăti", a declarat dr. Mihaela Debita, managerul de la Boli Infecțioase.

La Târgu Bujor, aparat venit de la Iași

Spitalul de la Târgu Bujor este singurul din această zonă a județului, deservind o populație de peste 60.000 de persoane. "Consiliul Județean (CJ) Galați ne-a ajutat și, printr-o colaborare cu Universitatea Apolonia din Iași, am obținut, ca donație, un aparat RT-PCR, însoțit de o parte dintre componentele necesare pentru linia de testare. A mai necesitat încă o hotă, o centrifugă și mese de inox, achiziționate cu fonduri de la CJ Galați, pentru ca laboratorul să devină funcțional. Am depus de săptămâna trecută documentația la MS și așteptăm ordinul de ministru pentru a fi incluși în lista laboratoarelor naționale pentru testarea COVID-19. Estimăm că vom avea o capacitate de 10-15 teste pe zi", a precizat Victoria Gheonea, managerul Spitalul Târgu Bujor.

 

Citit 13052 ori Ultima modificare Luni, 25 Mai 2020 00:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.