Zilele Galaţiului, ignorate din nou. Nu sărbătorim nici anul acesta!

Zilele Galaţiului, ignorate din nou. Nu sărbătorim nici anul acesta!
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Chiar dacă restricţiile impuse de starea de alertă s-au mai relaxat, Zilele Municipiului Galaţi, sărbătorite în săptămâna care include ziua de 6 iunie, vor fi marcate, la fel ca anul trecut, de... lipsă de evenimente. Mai trist este că nici evenimentele tradiţionale de Ziua Dunării - minicroazierele şi parada de pe strada Domnească - nu vor avea loc.

"Orice oraş are un eveniment într-o perioadă mai caldă! Va fi doar o serbare pe timp de vară, care să pună Galaţiul pe harta evenimentelor, atât locale, cât şi naţionale. 29 iunie e o sărbătoare a Dunării pe care oricum o marcăm", declara primarul Ionuţ Pucheanu, în aprilie anul trecut, la şedinţa de Consiliu Local în care stabilirea "Zilelor Municipiului Galaţi" a generat dispute aprinse.

Aşa cum scriam la acea vreme, consilierul local PNL Ion Cordoneanu a susţinut că data de 6 iunie 1830, la care Galaţiul era administrat de "Comisiile Orăşeneşti" - primul organism administrativ modern, nu este reprezentativă pentru oraş. Şi a pledat petru 29 iunie, Ziua Dunării. În cele din urmă, cu 17 voturi "pentru" (PSD, ALDE şi UNPR), s-a aprobat organizarea şi desfăşurarea evenimentului "Zilele Municipiului Galaţi", în săptămâna care include ziua de 6 iunie, de luni până duminică, în fiecare an. Cu toate acestea, e greu de spus câţi dintre gălăţeni ştiu că, prin votul aleşilor locali, sărbătorile oficiale ale urbei au fost mutate vara.

Curioşi să aflăm dacă şi cum vor fi marcate anul acesta Zilele Municipiului Galaţi, am solicitat informaţii Primăriei.

Ce distracţii am ratat şi unde s-au dus banii

În primul rând, am cerut Primăriei să ne reamintească ce evenimente au avut loc anul trecut de Zilele Municipiului Galaţi şi să ne spună ce ar fi trebuit organizat acum, dacă nu ar fi existat situaţia generată de pandemie. Mai mult, am fost curioşi să aflăm dacă măcar de Ziua Dunării vom avea parte de evenimentele devenite deja tradiţie: minicroaziere pe Dunăre şi parada de pe strada Domnească. Totodată, am întrebat şi ce s-a întâmplat cu fondurile alocate iniţial pentru distracţiile care nu au mai avut loc.

Primăria ne-a comunicat că, anul trecut, perioada rămasă între adoptarea hotărârii şi eveniment nu a permis derularea tuturor procedurilor privind organizarea Zilelor Municipiului. "În 2020, în perioada martie - iunie, erau programate Festivalul Scrumbiei şi Ziua Dunării, nu şi evenimente dedicate Zilelor Municipiului, întrucât ar fi coincis cu perioada electorală, dacă alegerile locale ar fi avut loc la termen. Din cauza restricţiilor impuse de starea de urgenţă şi starea de alertă, evenimentele programate în perioada martie - iunie nu au mai avut loc, iar fondurile alocate organizării acestora au fost redirecţionate către măsurile de combatere a virusului COVID-19", ne-a transmis Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

Ce ne aşteaptă pe viitor

"Primăria municipiului Galaţi îşi propune să devină pe viitor un finanţator al proiectelor culturale şi al acelora care vizează activităţile de dezvoltare a comunităţii locale. Modalitatea de finanţare a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 87 din 26 martie 2020 şi Hotărârea Consiliului Local nr. 88 din 26 martie 2020.

După ridicarea restricţiilor impuse de pandemie, se intenţionează organizarea unui concurs de proiecte pentru cele două tipuri de evenimente, moment în care se vor contura şi bugetele aferente", ne-a comunicat Biroul de Presă al Primăriei.

Citit 7869 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iunie 2020 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.