Spitalele gălăţene ar putea rămâne fără locuri. Zeci de infectări cu coronavirus în fiecare zi

Spitalele gălăţene ar putea rămâne fără locuri. Zeci de infectări cu coronavirus în fiecare zi
Evaluaţi acest articol
(37 voturi)

Situaţie alarmantă în Galaţi. După ce marţi au fost raportate 35 de cazuri noi de îmbolnăvire cu coronavirus, miercuri au fost raportate alte 29. Astfel, numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns în judeţul Galaţi la 917. Printre cei confirmaţi se numără şi 12 dintre angajaţii unui depozit farmaceutic, care a fost închis pentru dezinfecţie. Conform datelor oficiale, alţi 19 angajaţi ai depozitului au avut teste negative, iar patru aşteaptă încă rezultatele.

"A fost confirmat un focar la o firmă de distribuţie de medicamente. Cei 35 angajaţi au fost testaţi. Dintre aceştia, 12 au rezultate pozitive, 19 au rezultate negative şi avem patru analize în aşteptare. Firma a fost închisă pentru dezinfecţie terminală. Se continuă ancheta epidemiologică pentru identificarea contacţilor. Cei depistaţi pozitiv au fost internaţi în spitalele suport", ne-a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Noul focar vine după ce, cu o zi în urmă, se confirma focarul de la Şantierul Naval, acolo unde 41 de angajaţi, din diferite secţii, au fost infectaţi cu Covid-19.

Aceste focare atrag, încă o dată, atenţia asupra faptului că în Galaţi vorbim despre o transmitere comunitară, iar nerespectarea măsurilor impuse de autorităţi - distanţare socială, purtarea măştii şi igienă cât mai strictă - poate duce la răspândirea accelerată a virusului.

Mai grav este faptul că numărul mare de confirmări din ultima perioadă a aglomerat peste măsură spitalele, iar dacă numărul infectărilor va creşte la fel de mult şi în următoarea perioadă, există riscul ca unităţile medicale să nu mai poată face internări.

"Am făcut o evaluare a numărului de paturi din spitale, vrem să ştim exact care este situaţia. Am solicitat această evaluare pentru că există riscul să nu mai putem prelua în spitale toate persoanele care sunt confirmate pozitiv. Ori, dacă nu înţelegem cu toţii că trebuie să fim responsabili, să dăm dovadă de conştiinţă civică, să evităm aglomerările, să evităm să ne deplasăm fără mască în spaţii comerciale sau în incinte, în magazine, vom avea probleme, iar problemele se pare că vor fi din ce în ce mai mari", ne-a explicat Gabriel Avrămescu, prefectul judeţului Galaţi.

Situaţia pare să se complice de o zi la alta, iar faptul că vorbim de transmitere comunitară reprezintă un motiv de îngrijorare în plus. Asta pentru cei care încă realizează că pericolul nu a trecut şi că ţine de fiecare dintre noi să limităm răspândirea virusului.

"Noi am început deja să avem întâlniri cu agenţii economici din Galaţi, ca să conştientizeze faptul că pericolul nu a trecut şi este mai prezent decât oricând. Am avut şi întâlniri cu reprezentanţii mall-ului, pentru că am constatat în perioada aceasta că nu se respectă măsurile de protecţie şi de distanţare socială. Am identificat persoane care nu poartă mască în mall, angajaţi ai magazinelor care nu poartă mască sau o poartă doar pe bărbie sau pe gură. Tocmai de aceea, împreună cu Poliţia, cu Jandarmeria şi cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, lucrăm  la un plan de măsuri, care va fi pus în aplicare în zilele următoare, pentru a încerca o limitare a cazurilor în Galaţi", a adăugat prefectul.

Ţinând cont că în ultimele 24 de ore au fost confirmate 29 de persoane, dar s-au vindecat doar 17, situaţia este cu atât mai gravă. "Fac un apel către toţi cetăţenii să fie responsabili, să aibă încredere în măsurile autorităţilor şi să nu îi creadă pe cei care, cu interes sau nu, îi mint că nu există niciun pericol. Pericolul există, pericolul nu a trecut, nu este în vacanţă şi avem o situaţie gravă în judeţ", a  conchis Gabriel Avrămescu.

Din păcate, lucrurile nu merg spre bine, având raportate 582 de vindecări şi 89 de decese dintr-un total de 917 persoane infectate. Totodată, datele oficiale arată că 1.647 de gălăţeni, cu 15 mai puţin faţă de ziua de marţi, sunt în izolare la domiciliu, iar 24, cu unul mai puţin faţă de ziua precedentă, sunt în carantină instituţionalizată.

Citit 12043 ori Ultima modificare Vineri, 03 Iulie 2020 01:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.