Peste 100 de persoane infectate la Spitalul Județean. Fără anchetă epidemiologică, în plin focar

Peste 100 de persoane infectate la Spitalul Județean. Fără anchetă epidemiologică, în plin focar

Nelu Tătaru a vizitat spitalul și așteaptă mai multe rapoarte pentru a trage la răspundere vinovații
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)
16 comentarii

Situație din ce în ce mai critică la Spitalul Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Galați, acolo unde, în prezent, sunt infectate cu coronavirus 107 persoane - 83 de angajați și 24 de pacienți. Tocmai de aceea, minsitrul Sănătății, Nelu Tătaru, a efectuat o vizită în unitatea medicală, unde a constatat că nu a fost făcută nicio anchetă epidemiologică. Mai mult, epidemiologul care ar fi trebuit să facă această anchetă este angajat al Direcției de Sănătate Publică și mai are, pe lângă contractul cu Spitalul Județean, alte trei contracte cu unități medicale din județ. Pentru clarificarea situației, au fost delegați doi epidemiologi de la Constanța, iar Inspecția Sanitară de Stat și Corpul de Control al ministrului vor face controale, în urma cărora vor fi luate și decizii.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a fost în vizită la Galați pentru a vedea care este situația de la Spitalul Județean, acolo unde este, de mai bine de o săptămână, focar de coronavirus. Conform ministrului, nu a fost făcută o anchetă epidemiologică, în ciuda faptului că 83 de cadre medicale și 24 de pacienți sunt infectați cu coronavirus. Motivul este unul halucinant: medicul epidemiolog cu care Spitalul Județean are contract este angajat al Direcției de Sănătate Publică, deci trebuie să coordoneze toate anchetele dispuse la nivel județean, și are încă trei contracte de colaborare cu alte unități medicale din județ. "Am solicitat și detașat Inspecția Sanitară de Stat, precum și epidemiologi de la Constanța, care au și venit de două zile și evaluează situația din acest spital. Va veni și Inspecția Sanitară, precum și Corpul de Control al ministrului, pentru a evalua ce s-a întâmplat. Epidemiologii de la Constanța au venit pentru că la dumneavoastră la spital există doar un singur epidemiolog, care este și al Direcției de Sănătate Publică și mai are încă trei contracte în alte părți, iar evaluarea pe care a putut să o facă doamna doctor nu corespunde cu ceea ce există în momentul acesta în spital. Cei din Constanța evaluează și astăzi și vor face un raport final. Decizia va fi luată după ce va fi făcut raportul. Se vor lua măsuri punctuale pentru fiecare care a greșit. Dacă ne gândim că epidemiologul de la DSP este și epidemiologul spitalului și mai are contrat în alte trei spitale, cred că este o problemă", a declarat Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătății a ținut să precizeze că, până în acest moment, nu se cunoaște sursa de infectare din Spitalul Județean, acest lucru urmând să fie stabilit în urma anchetei deschise de epidemiologii din Constanța. "Urmează ca anchetele care se fac astăzi să scoată în evidență măcar un prim fapt privind infectarea, pentru că anchetele epidemiologice nu există pentru cele 83 de cazuri. Doamna doctor care ținea epidemiologia în acest spital a rămas să aducă documentația. Doamna doctor spune că există anchete epidemiologice începute pentru pacienți, noi nu le-am văzut, dar echipa de la Constanța va evalua, la fel va face și corpul de control", a adăugat Tătaru.

Relaxare prea mare

Nelu Tătaru a vizitat corturile amplasate în curtea spitalului, dar și Unitatea de Primiri Urgențe, iar conculzia nu a fost una prea bună. "Când am venit, am intrat în corturi, am intrat în UPU, pentru a vedea cum se manifestă personalul medical și cât de aglomerat este. Dacă nu am văzut aglomerație, am văzut un pic de relaxare din partea personalului medical. Aș recomanda să nu ne relaxăm, încă nu am trecut pasul", a explicat ministrul Sănătății, care a ținut să precizeze că, la nivel național, cei din corpul medical sunt "deznădăjduiți pentru o muncă care nu numai că nu a fost apreciată, dar chiar se calcă pe acea muncă, forțând un pic și efortul și răbdarea lor".
Vorbind de relaxare, Nelu Tătaru a explicat că nu se impune o nouă stare de urgență, dar că nerespectarea măsurilor a dus la o evoluție nefavorabilă a numărului infectărilor, iar asta ne va costa pe plan european. "Dacă mai mențineam măcar două săptămâni acea atitudine pe care o aveam, poate acum eram la baza pantei descendente. Ne-am grăbit cred să recomandăm, politic, anumite idei. Poate că noi suntem subiectivi, dar cei din exteriorul țării nu sunt așa subiectivi, sunt obiectivi și vor lua decizii în privința noastră", a conchis Nelu Tătaru, care a menționat și faptul că va reveni la Galați în zilele următoare, pentru a vedea cum evoluează situația epidemiologică.

Citit 7158 ori Ultima modificare Vineri, 17 Iulie 2020 00:13

16 comentarii

 • postat de DAN Miercuri, 15 Iulie 2020 15:06 136.255.148.*** Link la comentariu
  0
  0

  DE CE ACEST NESIMTIT DAU NESIMTITA CARE OCUPA ACEASTA FUNCTIE NU A LASA LOC SI LA ALTI TINERI ???? SI DACA A OCUPAT ATATEA FUNCTII SI CONTRACTE DE CE NU A GASIT O SOLUTIE LEGALA SA SE POATA EFECTUA O ANALIZA EPIDEMIOLOGICA LA SPITAL???? CAT DE NESIMTITI POT FI CEI CARE CUNOSTEAU ACEST LUCRU SI NU AU FACUT NIMIC??? CINE ESTE INDIVIDUL SAU INDIVIDA CARE OCUPA ACEST POST ????? DE CE S-A AJUNS AICI????CCINE TREBUIE SA CERCETEZE ACEST ASPECT???? MINISTRUL??? CE FAC CEILALATI?????? DORM. DAT BINE CA II PLATIM.

  Raportează
 • postat de Victor Marți, 14 Iulie 2020 23:43 217.151.98.*** Link la comentariu
  0
  3

  Este clar. La Galati focarul a fost amplificat de cadrele medicale, care in proportie de 80% au studii superioare(chiar daca sunt asistente sau whatever). Majoritatea cadrelor medicale, fie ca sunt medici, asistenti etc au "facut" facultatea la fara frecventa. Habar nu au nimic si au un comportament vulgar plin de tupeu. Nici macar nu au invatat norme minime de igiena pentru a nu raspandi acest virus. Guvernul a marit salariile tocmai acestor paraziti, a plusat si cu o indemnizatie "covid" 500 euro si raspunsul acestor paraziti este " Ne doare la basca de voi". Nici macar nu poarta mastile chirurgicale.

  Raportează
 • postat de Adrian Marți, 14 Iulie 2020 23:20 89.39.81.*** Link la comentariu
  0
  3

  Deci dupa ce toate universitatile au primit bani toti influencerii din galati au influencerit toate ongurile au cersit noi dupa 5 luni de pandemie avem 6 paturi dotate la ati???

  Raportează
 • postat de Adrian Marți, 14 Iulie 2020 18:53 178.138.98.*** Link la comentariu
  3
  4

  Malic nu umbla putinmintosule ca nu au voie daca il vezi pe unu suna la 112 si poate vreun binefacut de acolo unul dela de retine apa saorma si cefa de porc cu cartofi se sinchiseste sa ii dea amenda

  Raportează
 • postat de Voi si C-Ovidiu ..... Marți, 14 Iulie 2020 16:44 108.245.201.*** Link la comentariu
  11
  11

  E dezastru ce se intampla , de mult v-am spus ca aveti de toate acolo la Galati si doar o molima mai lipsea ...uite ca acum s-a intregit tandemul ....Se pare ca e doar inceputul ......

  Raportează
 • postat de Radler Marți, 14 Iulie 2020 14:22 194.105.20.*** Link la comentariu
  4
  22

  Toti medici din Romania trebuie un pic "scuturati" mai ales cei care lucreaza la stat ...dupa 6 luni de COVID-19 inca mai apar focare de infectii ..mai puternice ca acum 3-4 luni ..ceva de necrezut .
  Mama ei de relaxare ...nu mai prostii au facut ........INTRODUCETI STAREA DE URGENTA - AM DEPASIT IAR RECORDUL DE INFECTARI 637 de CAZURI .......CAT MAI TREBUIE SA ANALIZAM......DUPA CE ISI FAC TOTI SMECHERII CONCEDIILE .
  Deja mai bine de jumatate de Europa ne-au pus pe lista rosie ....alte tari deja au luat masuri

  Cu privire la statutul medicilor ar trebuii legi foarte dure .....cu stabilire foarte clara ..ori la stat ori la privat ca loc de munca - NU ambele .
  Cine incalca legea sanitara sa nu mai practice medicina pe viata sau pe teritoriul tarii si altele ....etc ....

  Raportează
 • postat de Solidaritate Marți, 14 Iulie 2020 13:21 82.208.137.*** Link la comentariu
  18
  9

  Mai mult decat oricand, spitalul si cadrele medicale au nevoie de sustinerea noastra ! Masurile forte (concedieri, restructurari, inchideri sectii le iau altii si nu e momentul comentariilor rautacioase), datoria noastra este sa-i sustinem pe cei din prima linie, care simt atingerea mortii in fiecare zi. Interesul nostru ca pacienti este ca spitalul sa functioneze cat mai curand la capacitate normala.
  Sa purtam masca, sa ne spalam des pe maini , sa pastram distanta, sa evitam pe cat posibil drumurile si activitatile care ne aduc in contact cu alti oameni.
  Nu uitati: fara medici si asistente nu e posibil actul medical.

  Raportează
 • postat de nobody Marți, 14 Iulie 2020 13:15 86.125.62.*** Link la comentariu
  16
  15

  47 de cazuri noi si un numar necunoscut de decese la Galati astazi 14 iulie. Multumim PSD pentru gestionarea situatiei fara precedent, si care sigur va conduce la inchiderea orasului...

  Raportează
 • postat de comunismul Marți, 14 Iulie 2020 12:36 5.13.175.*** Link la comentariu
  2
  19

  cand am zis spus ca la spitalul judetean te asteapta doamna cu coasa! nu m-ati crezut!

  Raportează
 • postat de Stan Marți, 14 Iulie 2020 11:32 109.166.135.*** Link la comentariu
  1
  28

  Epidemiolog cu 3 joburi.....Spitalul Judetean...DSP....si nu a avut timp de anchete epidemiologice. E bataie de joc pe banii nostrii. Sa ii dea si prima lunara de 500 euro ...taxa de Covid. Un focar de infectii a fost mai mereu acest spital....bine ca va avea heliport. Ma simt deja mai bine.

  Raportează
 • postat de Anda Marți, 14 Iulie 2020 10:58 86.124.206.*** Link la comentariu
  0
  58

  Tipic pentru sistemul de sanatate din Romania: cadrele medicale au multiple contracte de munca

  Raportează
 • postat de mine Marți, 14 Iulie 2020 08:45 5.2.209.*** Link la comentariu
  19
  34

  CINE a lasat DSP-ul de la Galati fara conducere de o luna de zile ca ulterior sa numeasca fosta directoare? TU TATARULE....

  Raportează
 • postat de Dr, Yasser Arafat Marți, 14 Iulie 2020 08:11 78.96.82.*** Link la comentariu
  18
  27

  Angajatii infectati ai spitalului primesc un spor de 2500 lei la salar ?

  Raportează
 • postat de Cetatean Marți, 14 Iulie 2020 07:13 84.117.41.*** Link la comentariu
  5
  54

  Nu-i ajungea un singur salariu de bugetar imbuibat, trebuia sa mai scurga si ceva bani de la stat din alte parti.
  Nenorocitii naibii!

  Raportează
 • postat de Malic Marți, 14 Iulie 2020 05:49 5.13.173.*** Link la comentariu
  26
  38

  Bravo CCR si PSD care nu credeti in asa ceva , plus ca mai iese si oameni din spital infectati care nu vor sa mai stea si umbla si imprastie virusul prin piete , magazine ,autobuze si pe strada si ne miram de unde ne inbolnavim daca acesti oameni nu mai sant izolati de restul populatiei .

  Raportează
 • postat de Florin Marți, 14 Iulie 2020 04:15 5.13.163.*** Link la comentariu
  5
  49

  Indolenta crasa. Nu se mai satura de bani. Si ce bani iau, mai ales ca bugetarilor li sa marit veniturile dar la vechile metehne si obiceiuri nu vor sa renunte nici in ruptul capului. 5-6 ore la sericiu, fara sfanta SPAGA nu treci nici in ruptul capului (de la simplu liftier, brancardier, infirmiera si pana la medici - MAI SUNT SI EXCEPTII, dar putine). DEMISIA pe capete de la persoana incriminata si pana la persoanele care au aprobat asa ceva. Daca personalul din spital (care acum nu pot spune ca nu au echipament de protectie), care este instruit ce si cum trebuie sa faca sa se apere de microbi NU O FAC, ce pretentie mai ai la muritorul de rand ?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.