Peste 100 de persoane infectate la Spitalul Județean. Fără anchetă epidemiologică, în plin focar

Peste 100 de persoane infectate la Spitalul Județean. Fără anchetă epidemiologică, în plin focar
Nelu Tătaru a vizitat spitalul și așteaptă mai multe rapoarte pentru a trage la răspundere vinovații
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Situație din ce în ce mai critică la Spitalul Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Galați, acolo unde, în prezent, sunt infectate cu coronavirus 107 persoane - 83 de angajați și 24 de pacienți. Tocmai de aceea, minsitrul Sănătății, Nelu Tătaru, a efectuat o vizită în unitatea medicală, unde a constatat că nu a fost făcută nicio anchetă epidemiologică. Mai mult, epidemiologul care ar fi trebuit să facă această anchetă este angajat al Direcției de Sănătate Publică și mai are, pe lângă contractul cu Spitalul Județean, alte trei contracte cu unități medicale din județ. Pentru clarificarea situației, au fost delegați doi epidemiologi de la Constanța, iar Inspecția Sanitară de Stat și Corpul de Control al ministrului vor face controale, în urma cărora vor fi luate și decizii.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a fost în vizită la Galați pentru a vedea care este situația de la Spitalul Județean, acolo unde este, de mai bine de o săptămână, focar de coronavirus. Conform ministrului, nu a fost făcută o anchetă epidemiologică, în ciuda faptului că 83 de cadre medicale și 24 de pacienți sunt infectați cu coronavirus. Motivul este unul halucinant: medicul epidemiolog cu care Spitalul Județean are contract este angajat al Direcției de Sănătate Publică, deci trebuie să coordoneze toate anchetele dispuse la nivel județean, și are încă trei contracte de colaborare cu alte unități medicale din județ. "Am solicitat și detașat Inspecția Sanitară de Stat, precum și epidemiologi de la Constanța, care au și venit de două zile și evaluează situația din acest spital. Va veni și Inspecția Sanitară, precum și Corpul de Control al ministrului, pentru a evalua ce s-a întâmplat. Epidemiologii de la Constanța au venit pentru că la dumneavoastră la spital există doar un singur epidemiolog, care este și al Direcției de Sănătate Publică și mai are încă trei contracte în alte părți, iar evaluarea pe care a putut să o facă doamna doctor nu corespunde cu ceea ce există în momentul acesta în spital. Cei din Constanța evaluează și astăzi și vor face un raport final. Decizia va fi luată după ce va fi făcut raportul. Se vor lua măsuri punctuale pentru fiecare care a greșit. Dacă ne gândim că epidemiologul de la DSP este și epidemiologul spitalului și mai are contrat în alte trei spitale, cred că este o problemă", a declarat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a ținut să precizeze că, până în acest moment, nu se cunoaște sursa de infectare din Spitalul Județean, acest lucru urmând să fie stabilit în urma anchetei deschise de epidemiologii din Constanța. "Urmează ca anchetele care se fac astăzi să scoată în evidență măcar un prim fapt privind infectarea, pentru că anchetele epidemiologice nu există pentru cele 83 de cazuri. Doamna doctor care ținea epidemiologia în acest spital a rămas să aducă documentația. Doamna doctor spune că există anchete epidemiologice începute pentru pacienți, noi nu le-am văzut, dar echipa de la Constanța va evalua, la fel va face și corpul de control", a adăugat Tătaru.

Relaxare prea mare

Nelu Tătaru a vizitat corturile amplasate în curtea spitalului, dar și Unitatea de Primiri Urgențe, iar conculzia nu a fost una prea bună. "Când am venit, am intrat în corturi, am intrat în UPU, pentru a vedea cum se manifestă personalul medical și cât de aglomerat este. Dacă nu am văzut aglomerație, am văzut un pic de relaxare din partea personalului medical. Aș recomanda să nu ne relaxăm, încă nu am trecut pasul", a explicat ministrul Sănătății, care a ținut să precizeze că, la nivel național, cei din corpul medical sunt "deznădăjduiți pentru o muncă care nu numai că nu a fost apreciată, dar chiar se calcă pe acea muncă, forțând un pic și efortul și răbdarea lor".

Vorbind de relaxare, Nelu Tătaru a explicat că nu se impune o nouă stare de urgență, dar că nerespectarea măsurilor a dus la o evoluție nefavorabilă a numărului infectărilor, iar asta ne va costa pe plan european. "Dacă mai mențineam măcar două săptămâni acea atitudine pe care o aveam, poate acum eram la baza pantei descendente. Ne-am grăbit cred să recomandăm, politic, anumite idei. Poate că noi suntem subiectivi, dar cei din exteriorul țării nu sunt așa subiectivi, sunt obiectivi și vor lua decizii în privința noastră", a conchis Nelu Tătaru, care a menționat și faptul că va reveni la Galați în zilele următoare, pentru a vedea cum evoluează situația epidemiologică.

Citit 8282 ori Ultima modificare Vineri, 17 Iulie 2020 00:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.