Bazin misterios, descoperit în parcul de la Parfumul Teilor. Cercetări arheologice (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Bazin misterios, descoperit în parcul de la Parfumul Teilor. Cercetări arheologice (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(50 voturi)

Un imens bazin reprezintă o neaşteptată şi misterioasă descoperire făcută de arheologii Muzeului de Istorie "Paul Păltănea" din Galaţi în părculeţul de la Parfumul Teilor. Aici se desfăşoară cercetări arheologice în cadrul obiectivul de investiţii "Modernizare parc strada Domnească - aferent «Viaţa liberă»".

De la începutul acestei săptămâni, părculeţul de la Parfumul Teilor, care urmează a fi modernizat, s-a transformat în şantier arheologic. Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", prin avizul eliberat de către Direcția de Cultură Galați s-a solicitat ca, pe parcursul lucrărilor, să se realizeze și cercetarea arheologică a acestui loc, în vederea descoperirii vechilor fundații ale locuinței familiei Apostolide și, eventual, a hrubei. Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi crede că oamenii ar merita să se bucure nu numai de răcoarea parcului, ci şi de memoria acestui loc.

Pe locul parcului de astăzi - potrivit lui Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi - se afla proprietatea Vasilicăi Apostolide, al cărei nume poate avea o legătură cu M. Apostolide, cel care, la 1897, deschidea prima fabrică de textile din Galaţi: "Locuinţa Apostolide avea pe faţade pilaştri canelaţi, iar acoperişul avea învelitoarea din olane. Probabil că, după cutremurul din 1940, clădirea a fost serios afectată şi a fost desfiinţată, pe locul ei fiind amenajat scuarul pe care îl vedem astăzi". De altfel, un fragment al faţadei imobilului de odinioară poate fi observat în partea dreaptă a unei cărţi poştale ilustrate din primul deceniu al secolului XX, provenind din colecţia Valeri Elefterescu, şi care reprezintă casa lui Costache Plesnilă (actualul sediu al "Vieţii libere").

Ce s-a descoperit până acum

Decopertarea şi săpăturile arheologice s-au executat în aşa fel încât arborii din parc să nu fie afectaţi. Îndepărtând stratul gros de gunoaie şi material de umplutură, pe latura de nord-est a parcului s-au găsit urme ale imobilului de odinioară. Este vorba de o podea, o parte din zidul interior şi un puţ. De asemenea, a mai fost găsită o cărămidă de Livorno (cărămidă de o calitate superioară), rămasă tot din construcţia de odinioară.

Arheologii au descoperit, cu surprindere, că sub o mare parte din parc se află un imens bazin, în formă de pâlnie. Pentru a vă imagina dimensiunile lui, aflaţi că săpăturile au ajuns la patru metri adâncime, dar nu au dat de fundul bazinului!

"Este o descoperire care intrigă şi sporeşte misterele Galaţilor. Vorbim despre o construcţie impresionantă care uimeşte prin dimensiune, prin materialul din care e realizată - beton şi ciment sclivisit - şi prin gradul de finisaj. Un asemenea material era folosit până prin anii ’70. Pe atunci încă mai erau meşteri care ştiau să sclivisească cimentul în aşa fel încât să acopere porii şi să impermeabilizeze structura, folosind şi smoală. Descoperirea necesită cercetări. Dacă e să ne legăm de legendele Galaţilor, să nu uităm că la Parfumul Teilor era un teren de tenis, iar până prin anii ’70 i se spunea «Parisul pe gheaţă», deci putem lansa diverse ipoteze", ne-a declarat Marius Mitrof.

Fireşte, o asemenea construcţie nu ar fi putut trece neobservată, prin urmare vor fi căutate în arhivele Galaţiului documentele care au permis realizarea ei în această zonă a oraşului şi perioada în care s-a făcut.

După încheierea cercetărilor arheologice se va realiza un raport, pe baza căruia proiectantul împreună cu Primăria pot decide dacă şi cum ar putea fi integrate aceste descoperiri în proiectul de modernizare a parcului. 

Ce cuprinde proiectul de modernizare

Asociaţia Perfecta Impex SRL - Rovis Lider SRL - Arhideskvision SRL a câştigat contractul în valoare de 530.234 de lei cu TVA pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor menite să "reinventeze" părculeţul de la Parfumul Teilor, ajuns într-o stare avansată de degradare. Proiectul de modernizare prevede: alei pietonale reconfigurate şi pavate cu dale de granit, amenajarea peisagistică a spaţiilor verzi prin montarea de rulouri de gazon ce vor beneficia de reţea automată de irigaţii, iluminat ambiental, înlocuirea mobilierului urban, dar şi recondiţionarea şi punerea în valoare a Monumentului comemorativ al Răscoalei din 1907.

Conform datelor oficiale, spaţiile verzi ale parcului măsoară 902,80 mp, iar aleile - 326,73 mp. După modernizare, spaţiul verde va avea 689 mp (619 mp rulou de gazon şi 70 mp ronduri cu flori), iar suprafaţa de alei din dale de granit va fi de 548 mp.

Foto: Marian Calestru

Citit 34717 ori Ultima modificare Luni, 03 August 2020 01:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.