Bazin misterios, descoperit în parcul de la Parfumul Teilor. Cercetări arheologice (FOTO)

Bazin misterios, descoperit în parcul de la Parfumul Teilor. Cercetări arheologice (FOTO)

Marian Calestru
Evaluaţi acest articol
(50 voturi)
11 comentarii

Un imens bazin reprezintă o neaşteptată şi misterioasă descoperire făcută de arheologii Muzeului de Istorie "Paul Păltănea" din Galaţi în părculeţul de la Parfumul Teilor. Aici se desfăşoară cercetări arheologice în cadrul obiectivul de investiţii "Modernizare parc strada Domnească - aferent «Viaţa liberă»".

De la începutul acestei săptămâni, părculeţul de la Parfumul Teilor, care urmează a fi modernizat, s-a transformat în şantier arheologic. Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", prin avizul eliberat de către Direcția de Cultură Galați s-a solicitat ca, pe parcursul lucrărilor, să se realizeze și cercetarea arheologică a acestui loc, în vederea descoperirii vechilor fundații ale locuinței familiei Apostolide și, eventual, a hrubei. Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi crede că oamenii ar merita să se bucure nu numai de răcoarea parcului, ci şi de memoria acestui loc.

Pe locul parcului de astăzi - potrivit lui Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi - se afla proprietatea Vasilicăi Apostolide, al cărei nume poate avea o legătură cu M. Apostolide, cel care, la 1897, deschidea prima fabrică de textile din Galaţi: "Locuinţa Apostolide avea pe faţade pilaştri canelaţi, iar acoperişul avea învelitoarea din olane. Probabil că, după cutremurul din 1940, clădirea a fost serios afectată şi a fost desfiinţată, pe locul ei fiind amenajat scuarul pe care îl vedem astăzi". De altfel, un fragment al faţadei imobilului de odinioară poate fi observat în partea dreaptă a unei cărţi poştale ilustrate din primul deceniu al secolului XX, provenind din colecţia Valeri Elefterescu, şi care reprezintă casa lui Costache Plesnilă (actualul sediu al "Vieţii libere").

Ce s-a descoperit până acum

Decopertarea şi săpăturile arheologice s-au executat în aşa fel încât arborii din parc să nu fie afectaţi. Îndepărtând stratul gros de gunoaie şi material de umplutură, pe latura de nord-est a parcului s-au găsit urme ale imobilului de odinioară. Este vorba de o podea, o parte din zidul interior şi un puţ. De asemenea, a mai fost găsită o cărămidă de Livorno (cărămidă de o calitate superioară), rămasă tot din construcţia de odinioară.

Arheologii au descoperit, cu surprindere, că sub o mare parte din parc se află un imens bazin, în formă de pâlnie. Pentru a vă imagina dimensiunile lui, aflaţi că săpăturile au ajuns la patru metri adâncime, dar nu au dat de fundul bazinului!

"Este o descoperire care intrigă şi sporeşte misterele Galaţilor. Vorbim despre o construcţie impresionantă care uimeşte prin dimensiune, prin materialul din care e realizată - beton şi ciment sclivisit - şi prin gradul de finisaj. Un asemenea material era folosit până prin anii ’70. Pe atunci încă mai erau meşteri care ştiau să sclivisească cimentul în aşa fel încât să acopere porii şi să impermeabilizeze structura, folosind şi smoală. Descoperirea necesită cercetări. Dacă e să ne legăm de legendele Galaţilor, să nu uităm că la Parfumul Teilor era un teren de tenis, iar până prin anii ’70 i se spunea «Parisul pe gheaţă», deci putem lansa diverse ipoteze", ne-a declarat Marius Mitrof.

Fireşte, o asemenea construcţie nu ar fi putut trece neobservată, prin urmare vor fi căutate în arhivele Galaţiului documentele care au permis realizarea ei în această zonă a oraşului şi perioada în care s-a făcut.

După încheierea cercetărilor arheologice se va realiza un raport, pe baza căruia proiectantul împreună cu Primăria pot decide dacă şi cum ar putea fi integrate aceste descoperiri în proiectul de modernizare a parcului. 

Ce cuprinde proiectul de modernizare

Asociaţia Perfecta Impex SRL - Rovis Lider SRL - Arhideskvision SRL a câştigat contractul în valoare de 530.234 de lei cu TVA pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor menite să "reinventeze" părculeţul de la Parfumul Teilor, ajuns într-o stare avansată de degradare. Proiectul de modernizare prevede: alei pietonale reconfigurate şi pavate cu dale de granit, amenajarea peisagistică a spaţiilor verzi prin montarea de rulouri de gazon ce vor beneficia de reţea automată de irigaţii, iluminat ambiental, înlocuirea mobilierului urban, dar şi recondiţionarea şi punerea în valoare a Monumentului comemorativ al Răscoalei din 1907.

Conform datelor oficiale, spaţiile verzi ale parcului măsoară 902,80 mp, iar aleile - 326,73 mp. După modernizare, spaţiul verde va avea 689 mp (619 mp rulou de gazon şi 70 mp ronduri cu flori), iar suprafaţa de alei din dale de granit va fi de 548 mp.

Foto: Marian Calestru

Citit 33523 ori Ultima modificare Luni, 03 August 2020 01:46

11 comentarii

 • postat de Cine isi mai aminteste... Duminică, 02 August 2020 20:35 89.137.225.*** Link la comentariu
  0
  3

  ultima oara , inainte de a se construi acele blocuri turn , acolo era un frumos parculet.

  Raportează
 • postat de Buhăescu Alexandru Duminică, 02 August 2020 09:34 109.166.129.*** Link la comentariu
  2
  21

  Cei ce isi uita istoria "gresind cu intenție sau nu" se vor lovi în viitor de ea.

  Raportează
 • postat de Sandu Duminică, 02 August 2020 07:50 89.39.81.*** Link la comentariu
  6
  17

  Este o informatie nereala.Parisul pe gheata a fost zona de vis a vis de actualul sediu al Vietii Libere.Acolo intradevar a fost un complex sportiv si terenuri de tenis de camp .Orasul avea si o echipa de tenis care se numea Torentul.Denumirea de Parisul pe gheata vine de la o trupa franceza care au dat un spectacol pe gheata pe un patinoar artificial amplasat pe suprafata terenului de tenis..Spectacolul a avut loc in ani 1958 sau 1959.

  Raportează
 • postat de Alex Sâmbătă, 01 August 2020 23:36 178.138.96.*** Link la comentariu
  8
  24

  În cretacic dacii au construit acel bazin care acumula apa de ploaie. Doar ca poporul aliat cu poporul japonez au betonat bazinul ca sa lase pe daci fara apa. Câțiva ani mai tarziu Ștefan cel Mare a plecat la Berlin sa obțină aprobări ca sa escaveze bazinul betonat pentru a strânge iar apa de ploaie. Ceaușescu a reușit sa refacă bazinul si a lansat 4 nave de război și 3 submarine în bazinul de la Galați.. Acum americani cauta submarinele si de asta sapa tot Galațiul.

  Raportează
 • postat de Marius Popa Sâmbătă, 01 August 2020 23:01 188.24.226.*** Link la comentariu
  6
  19

  Nu inteleg de ce este asa de misterioasa aceasta descoperire. Este un lucru foarte simplu. Cand au fost date in folosinta blocurile A,B,C,D de la PARFUMUL TEILOR acestea aveau centrala termica la subsolul blocului A. Rezervorul de combustibil se afla la capatul parcului . Cand au fost facute sapaturile de la blocurile din perimetrul parcului acest rezervor nu a fost scos. Acum este o stire de senzatie. Mai ramane sa se spuna ca rezervorul este de pe timpul lui Decebal.

  Raportează
 • postat de Lucia Sâmbătă, 01 August 2020 17:51 45.139.212.*** Link la comentariu
  8
  18

  Ghinion! S-au năruit planurile pentru "înfrumusețarea" parcului cu beton.

  Raportează
 • postat de sor Sâmbătă, 01 August 2020 16:41 188.24.198.*** Link la comentariu
  1
  18

  Dar cand s-a facutfundatia blocului din spatele blocului s-a facut cercetarea arheologică. Cred ca s-a sapat mult mai adanc pt fundatie

  Raportează
 • postat de Pandemie Sâmbătă, 01 August 2020 12:42 77.111.247.*** Link la comentariu
  19
  6

  In mod sigur e ceva care are legatura cu COVID ! Chemati-l pe doctor Arafat si pe doctor Tataru, ei stiu sigur sa explice care e legatura...

  Raportează
 • postat de Georgel Sâmbătă, 01 August 2020 10:28 185.100.87.*** Link la comentariu
  7
  34

  De fapt, acolo a fost o curte și o casă, căzută la cutremurul din 1940, la fel de frumoasă și impunătoare ca și cele rămase în stânga și în dreapta părculețului actual. Ca urmare comuniștii români, cei din perioada sovietizării României, au găsit locul gol și au făcut ceea ce știu ei să facă, un monument dedicat ”răscoalei ţăranilor împotriva jugului burghezo-moşieresc”. Desigur, rămâne lipsit de orice importanță amănuntul că, de fapt, nu a fost vorba de răscoala unor țărani, ci despre un protest al orășenilor hamali și căruțași din cartierele Vadul Ungurului și Lozoveni.

  Comuniștii polonezi, din aceeași perioadă sovietică, au reconstruit întreg ansamblul caselor vechi distruse de nemți în centrul orașului Gdansk, fără a le trece prin cap să facă acolo parcuri. La fel în Dresda comunistă, sau alte orașe din țările ”lagărului” comunist, ca să nu mai vorbim despre orașele, devastate de exact același război, din țările Europei occidentale.

  Nouă când o să ne iasă din cap și această veche obsesie comunistă de a face parcuri în locul caselor vechi, de patrimoniu? Când s-a comandat proiectul acestui parc i-a dat cuiva prin cap să se gândească la ceva care aici să reîntregească uitata ”Rezervație de Arhitectură Strada Domnească”?

  Și ne tot mirăm că Galațiul nostru, mereu ”modernizat” și ”regenerat urban”, fără absolut nimic restaurat ca valoare istorică și care să ne amintească de perioada de glorie a ”celui mai vestit târg de pe toată Dunărea”, cum spunea Dimitrie Cantemir, este ocolit de turiștii străini!!!

  Raportează
 • postat de Aramis Sâmbătă, 01 August 2020 10:21 89.137.138.*** Link la comentariu
  2
  9

  Si prin ce este misterios ?

  Raportează
 • postat de Cetatean Sâmbătă, 01 August 2020 06:56 5.13.210.*** Link la comentariu
  18
  30

  Unde este Palatul de Justitie şi blocurile din jur, cu zeci de ani in urma a fost cel mai mare abator , unde sunt blocurile din Mazepa II fosta str. Cazărmii, a fost Cimitir.... unde sunt osemintele lor??????

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.