Condamnate pentru că luau mită pentru buletine

Condamnate pentru că luau mită pentru buletine
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Judecătorii de la Curtea de Apel Galați au pronunțat decizia definitivă într-un dosar în care trei persoane, dintre care două cu calitatea de funcționar public, au fost judecate pentru fapte de corupție. 

Este vorba despre un referent în cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei Galați, care a fost condamnat la doi ani și cinci luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de trei ani pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și de instigare la fals în declarații în formă continuată. Cea de-a doua persoană, referent la aceeași instituție, a primit doi ani cu suspendare, cu termen de încercare de trei ani, pentru luare de mită. 

Ambele funcționare nu au voie să își mai exercite profesia sau meseria ori să desfășoare activitatea de care s-au folosit pentru săvârșirea infracțiunilor, pe o perioadă de doi ani după ispășirea pedepsei. Cea de-a treia persoană, fără calitate specială, a primit trei ani și opt luni închisoare, și va ajunge după gratii, pentru că mai avea o condamnare de trei ani, stabilită într-un alt dosar.

Totodată, instanța a dispus confiscarea de la inculpată, în folosul statului, a sumelor de 2.310 euro și 850 de lei. Cele două funcționare au ajuns în fața instanței de judecată pentru că, susțin anchetatorii, în cursul  anilor 2013 -2014, au primit, în mod direct, diverse sume de bani, bunuri sau alte foloase în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii sau urgentării unor acte care intrau în îndatoririle acestora de serviciu, respectiv primirea și verificarea documentelor necesare eliberării cărților de identitate, precum și eliberarea acestora.

Totodată, una dintre cele două inculpate, cu ocazia îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, a determinat mai multe persoane să declare/să completeze, în fals, pe cererea pentru eliberarea actului de identitate, că au consimțământul titularilor spațiului de locuit, unde urmau să-și stabilească domiciliul, semnând personal la rubrica ”Consimțământul titularului spațiului de locuit”, în locul acestora.

De asemenea, susțin anchetatorii, cea de-a treia persoană a primit 2.310 euro și 850 de lei de la mai multe persoane, lăsând să se creadă că are influență asupra unor funcționari publici din cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei Galați, Serviciul Public Comunitar Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Galați, Registrul Auto Român, precum și asupra angajaților unei școli de șoferi din municipiul Galați.

În schimbul acestei influențe, a promis că îi va determina pe funcționarii publici să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv eliberarea unor documente cu privire la verificarea tehnică a autoturismelor fără efectuarea acesteia, eliberarea unor cărți de identitate fără respectarea prevederilor legale, eliberarea unor permise de conducere fără susținerea probelor teoretice și practice, întocmirea unor dosare cu privire la absolvirea cursurilor pentru susținerea examenului în vederea obținerii permisului de conducere, fără urmarea acestora.

Citit 4357 ori Ultima modificare Luni, 09 Noiembrie 2020 01:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.