O nouă explozie provocată de acumularea de gaze. O casă a sărit în aer
Foto: Foto: ISU Galati

O nouă explozie provocată de acumularea de gaze. O casă a sărit în aer
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Un nou incident soldat cu avarierea unui imobil și rănirea gravă a unui bărbat a avut loc sâmbătă dimineață, la Tecuci. O casă a explodat din cauza unei acumulări de gaz metan la sistemul de încălzire. Pompierii nu au reușit să salveze mare lucru din imobilul unde s-a produs deflagrația și îi avertizează pe toți cei care folosesc sisteme de încălzire cu gaz metan să își facă verificările obligatorii și să le utilizeze responsabil. 

Sâmbătă dimineață, pompierii de la Tecuci au fost alertați de o explozie urmata de incendiu la o casă situată pe artera principală din municipiu. Două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD au fost trimise la fața locului, unde a fost găsită casa în flăcări, iar proprietarul, un bărbat de 53 de ani, grav rănit, cu multiple arsuri. ”Incendiul se manifesta pe 60 mp de acoperiș și la două camere. Proprietarul gospodăriei afectate, un bărbat de 53 de ani, avea arsuri pe membrele inferioare, superioare și la nivelul căilor respiratorii. Acesta a fost transportat de urgență la Spitalul Municipal din Tecuci, urmând sa fie transferat la Spitalul Clinic Județean Galați, de către echipajul SMURD”, au precizat surse din cadrul ISU Galați. În urma exploziei și a incendiului care a urmat, casa a fost distrusă aproape în totalitate, de la acoperiș până la pereții și mobilierul din interior. În urma primelor verificări, pompierii au concluzionat ca cea mai probabilă cauză a deflagrației a fost o acumulare de gaze la o sobă de teracotă folosită pentru încălzirea locuinței. 

Verificați centralele și sobele!

Avertismentul celor de la ISU vine în contextul în care temperaturile scăzute din ultima perioadă, mai ales pe timpul nopţii, au făcut ca mulți gălățeni să utilizeze mijloacele de încălzire avute la dispoziţie pentru asigurarea confortului termic în locuinţe. Din păcate, unii recurg şi la improvizaţii, confecţionate în regim propriu. ”În majoritatea cazurilor, improvizaţiile, fie că sunt făcute la sistemele de încălzire, la instalaţiile de gaze sau cele electrice, conduc la adevărate dezastre şi tragedii, provocând explozii, incendii, explozii urmate de incendiu sau intoxicări cu monoxid de carbon, care se soldează adesea cu pierderi de vieţi omeneşti, persoane rănite şi pagube materiale importante”, explică reprezentanții ISU Galați.  Pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente, pompierii gălățeni reamintesc principalel măsuri care trebuie luate în prag de iarnă, în scopul prevenirii tragediilor de genul celei de mai sus.  - verificarea periodică, cu personal autorizat, a instalaţiilor electrice, instalaţiilor de alimentare cu gaze şi instalaţiilor de încălzire centrală, eliminându-se eventualele defecţiuni sau improvizaţii, dacă este cazul; - sobele şi coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, curăţate, şi reparate de persoane specializate şi autorizate;  - zidăria şi tencuiala coşurilor de fum vor fi verificate periodic şi bine întreţinute pentru a nu prezenta fisuri sau crăpături ce ar permite ieşirea în încăperi sau poduri, a gazelor calde, a fumului sau a scânteilor;  - nu se vor depozita în podurile locuinţelor plante furajere, materiale inflamabile sau materiale combustibile care s-ar putea aprinde de la coşurile pentru evacuarea fumului; - în faţa uşiţelor sobelor se va amplasa o cutie metalică sau o coală de tablă de 70 x 50 cm, aceasta asigurând protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a jarului sau lemnelor aprinse, care ar putea determina incendierea materialelor combustibile cu care acestea ar veni în contact.

Citit 11209 ori Ultima modificare Vineri, 06 Noiembrie 2020 14:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.