A donat plasmă pentru bolnavii de COVID, chiar de ziua ei
Foto: Remus Basalic

A donat plasmă pentru bolnavii de COVID, chiar de ziua ei
Gest de omenie al unui cadru universitar din Galați. Pacienta este pregătită pentru procedura de donare
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Suntem obișnuiți să primim cadouri de ziua noastră de naștere, nu să le facem noi altora bucurii, cu această ocazie. Chiar în ziua în care a împlinit anii, o tânără din Galați a ales să doneze plasmă pentru bolnavii de COVID-19 aflați în stare gravă. Femeia spune că gestul ei de implicare este unul absolut normal și îi îndeamnă pe cât mai mulți gălățeni vindecați de COVID-19 să vină în ajutorul semenilor cărora boala le-a răpit capacitatea de a respira singuri.

În octombrie, chinuită de dureri musculare puternice și după ce brusc a rămas fără miros și fără gust, Luminița Iosif a aflat că are COVID-19. A făcut doar o formă ușoară a bolii, dar organismul său a dezvoltat suficienți anticorpi la virusul SARS-CoV-2, astfel încât plasma sangvină obținută din sângele ei să poată fi folosită drept tratament pentru bolnavii care se confruntă cu forme severe ale maladiei. De atunci, a donat deja plasmă sangvină de două ori, ultima oară chiar vineri, 20 noiembrie, fix în ziua în care a împlinit 36 de ani.

"S-a nimerit să fie exact ziua mea de naștere. Prima oară când am donat plasmă, la începutul lui noiembrie, mi s-a spus că pot reveni, după două săptămâni, pentru a dona din nou. Nu este o procedură medicală dureroasă și nici nu am resimțit vreun efect advers. În general, de ziua noastră, primim cadouri, eu am ales să le fac un cadou pacienților care au nevoie de acest tratament. Știu că sunt și alte persoane care au venit și au donat plasmă și îi sfătuiesc pe cât mai mulți gălățeni care au avut boala și s-au vindecat să devină donatori de plasmă, pentru a-i ajuta pe pacienții din spitale", a spus Luminița Iosif, cadru didactic la Universitatea ”Dunărea de Jos” Galați.

Plasma hiperimună este extrasă din sângele persoanelor care s-au vindecat de COVID-19 și care au suficienți anticorpi la virusul SARS-CoV-2. Procedura de recoltare se numește plasmafereză și este efectuată de personalul Centrului Regional de Transfuzie Sangvină (CRTS) Galați, cu ajutorul unui aparat special conceput în acest scop. Până în prezent, 140 de astfel de proceduri au fost efectuate la CRTS Galați, ceea ce plasează județul nostru pe locul al patrulea în țară, din acest punct de vedere.

"Gestul doamnei care a venit să doneze plasmă chiar de ziua ei de naștere este minunat. Îi îndemnăm pe cât mai mulți pacienți vindecați să devină donatori de plasmă. Faptul că centrul nostru se află pe primele locuri în țară, în privința numărului de proceduri, li se datorează tot gălățenilor care au venit și au doant pentru a-și ajuta semenii bolnavi", a precizat Camelia Stoichicescu, directoarea CRTS Galați.

Foto 1, galerie: Luminița Iosif (tânăra este din Galați; predă la Universitatea ”Dunărea de Jos”). Foto 2: Pacienta este pregătită pentru procedura de donare. Foto 3: Pacienta, donând plasmă pentru bolnavii de COVID. Foto 4: Plasma extrasă ajunge în spitale, unde este folosită ca tratament împotriva COVID-19:

Citit 2190 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2023 07:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.