Câţi salariaţi mai are Galaţiul şi cine câştigă mai bine

Câţi salariaţi mai are Galaţiul şi cine câştigă mai bine
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

După ce a resimţit din plin efectele restricţiilor impuse pentru combaterea răspândirii coronavirusului, economia gălăţeană dă semne de adaptare la noua situaţia. Acest lucru se poate constata din revenirea pe un trend ascendent a numărului de salariaţi, dar şi din creşterile salariale la nivelul angajaţilor gălăţeni.

Efectivul salariaţilor din judeţul Galaţi era, la sfârşitul lunii septembrie, de 118.890 de persoane, în creştere faţă de luna precedentă cu 322 salariaţi, potrivit datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Galaţi.

Numărul salariaţilor rămâne încă semnificativ sub nivelul înregistrat la începutul anului – 120.474 salariaţi, în ianuarie; 120.577 de salariaţi, în februarie – dar cel puţin a fost oprită spirala scăderii numărului de angajaţi, care a făcut ca până în luna mai să se ajungă la un efectiv de 118.772 de salariaţi. Diferenţa faţă de numărul de salariaţi înregistraţi în septembrie a.c. nu este foarte mare, însă păstrarea unui trend ascendent în ultimele trei luni este un semnal pozitiv. În acelaşi timp, fie şi pentru a ajunge măcar la nivelul din septembrie 2019, în judeţul Galaţi numărul de salariaţi ar trebui să crească cu 454 de persoane.

Un semnal pozitiv vine şi în ceea ce priveşte creşterile salariale.

„În luna septembrie 2020, câştigul mediu nominal brut în judeţul Galaţi a fost de 5.074 lei, cu 2,1 la sută mai multă faţă de luna august 2020 (…) Faţă de septembrie 2019, câştigul mediu nominal brut din luna septembrie 2020 a înregistrat o creştere cu 9,4 la sută în judeţul Galaţi”, informează Direcţia Judeţean de Statistică (DJS) Galaţi.

Dând la o parte contribuţiile plătite de salariaţi în ceea ce priveşte sistemul asigurărilor sociale, sănătate, şomaj etc., salariul mediu net înregistrat în septembrie a.c. la nivelul judeţului Galaţi a fost de 3.113 lei, în creştere cu 2,3 la sută faţă de luna august a.c. şi cu 7,6 la sută mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În acelaşi timp, trebuie remarcat că tendinţa creşterilor salariale s-a manifestat şi la nivel naţional. Astfel, deşi salariul mediu din judeţul Galaţi a înregistrat creşteri, el rămâne încă sub media la nivel pe ţară. Mai exact, în septembrie a.c., la nivel naţional salariul mediul nominal brut a fost de 5.414 lei, în timp ce salariul mediu nominal net a fost de 3.321 lei (cu 7,8 la sută mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut – n.r.), adică cu 208 lei peste salariul mediu nominal net din judeţul Galaţi.

Pe categorii de activitate, în judeţul Galaţi, câştigul salarial mediu nominal net din luna septembrie 2020 a crescut, faţă de august, cu 5,3 la sută în industrie şi construcţii şi doar cu 1,0 la sută în sectorul servicii, dar a scăzut cu 1,4 la sută în agricultură, silvicultură şi pescuit.

În termeni nominali, salariul mediu net, în judeţul Galaţi, a fost, în septembrie a.c., de 3.174 de lei în servicii, 3.045 lei în industrie şi construcţii şi de 2.250 lei în agricultură, silvicultură şi pescuit.

Citit 6275 ori Ultima modificare Luni, 10 Octombrie 2022 11:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.