Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
7 comentarii

Înființate în zonele cu acces dificil la servicii medicale din județul Galați, centrele de permanență trebuie să asigure asistența medicală primară a populației în momentele în care cabinetele medicale de familie din respectivele localități sunt închise. Doar că acest lucru nu se întâmplă, din păcate, așa cum a scos la iveală un control recent făcut de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Galați și de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați.

Pe 20 decembrie, trei centre de permanență din județ au fost controlate de echipe mixte formate din inspectori ai CAS și ai DSP. Verificările au scos la iveală faptul că în niciuna dintre cele trei unități nu era respectat programul de lucru corespunzător graficului de gărzi întocmit de coordonatorul centrului și transmis către CAS.
Concret, niciunul dintre medicii care ar fi trebuit să fie de gardă în momentul respectiv nu era prezent la serviciu. Centrele verificate au fost cele din comunele Vlădești și Cavadinești, precum și cel din orașul Berești.
"Cei trei medici care au înțeles să-și nesocotească obligațiile vor fi sancționați conform prevederilor legale, precum și cu reținerea sumei reprezentând contravaloarea orelor de gardă ce trebuiau efectuate. Surprinderea este cu atât mai mare cu cât unuia dintre medicii absenți, aflat în relație contractuală cu CAS Galați, ca furnizor de servicii de medicină primară (medic de familie), i-a fost reziliat contractul pentru absențe repetate de la cabinet. În prezent, acesta a contestat decizia, desfășurându-și în continuare activitatea, până la pronunțarea instanței competente", a precizat George Toderașc, directorul general al CAS Galați.

Acțiunile vor continua

Potrivit sursei citate, în perioada următoare, vor fi desfășurate și alte controale, cu tematici similare și nu numai. În județul Galați, funcționează (sau ar trebui să funcționeze) opt centre de permanență, în localitățile: Galați, Cudalbi, Corod, Băleni, Tudor Vladimirescu, Cavadineşti, Bereşti şi Vlădeşti.
Aceste unități medicale au fost gândite și înființate pentru a asigura un minim acces la asistență medicală primară locuitorilor din zonele unde nu există spitale și unde mașinile de ambulanță ajung cu dificultate și cu întârziere. Pe pagina de internet a DSP Galați, în secțiunea dedicată cu același nume, puteți consulta programul de gărzi și numerele de contact ale fiecărui centru de permanență în parte.

Citit 3013 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Decembrie 2020 18:39

7 comentarii

 • postat de Despre statul la stat Miercuri, 20 Ianuarie 2021 15:58 194.105.20.*** Link la comentariu
  0
  1

  Statul la stat . Bugetarii au devenit privilegiatii de lux! Am mai scris, cel care isi face meseria fie de doctor, profesor la stat, face concurenta locului de munca de la stat , prin activitatea sa de la cabinetele private sau profesorii , dand meditatii pe capete. Ar trebui cei care lucreaza in sistemul de stat sa lucreze acolo, cei care si-au deschis cabinete private sa mearga la cabinetele lor. Unde e concurenta? Va spun , la spital vin pacientul il consulta domnul doctor si-i spune pacientului, vii maine la mine la cabinetul privat. Asa isi racoleaza pacientii, La fel si profesorii, nu-si dau interesul la scoala, elevul vine la meditatii. Ce spune ANAF DESPRE AVERILE ACESTOR IMPOSTORI?... Statul cel mai slab gestionar. Ne fura din buzunar prin colectare CAS, impozite, taxe , banii , din care plateste regeste pe cei in admisnitratie, bugertari. Nu mai vreau sa munces cca sa dau statuui 47 % din salariul meu. Maine , poimane , ne trezim ca statul poata sa ceara si 70% din salariu ca nu mai are cum sa mai acopre cheltuielie?Ce facem? Muncim pentru altii...Platim parlamentarii, pensii speciale politistilor, magistratilor. Am scris despre toate astea , pentru a adovedi ca asa zisul stat statul e cel care ne fura...

  Raportează
 • postat de Gagan33 Vineri, 25 Decembrie 2020 13:28 188.24.254.*** Link la comentariu
  0
  9

  Si remuneratia pe o zi de weekend, 24 h e de ... doar 1000 lei.

  Raportează
 • postat de Tudor V Joi, 24 Decembrie 2020 18:52 89.136.0.*** Link la comentariu
  0
  9

  Pamflet in seara de ajun! Poate montarea de camere video si alte sisteme de verificare a prezentei (dar nu a dormitului) la locul de munca, respectiv controale zilnice si inopinante, la fiecare centru, va schimba comportamentul acestor ”felceri veterinari”, cum, afirma un tataie de 75-80 de ani care astepta de vreo trei ore la Tudor Vladimirescu, inselat de cartonul cu ”vin imediat”, din usa asa zisului centru de permanenta! L-a luat un nepot ce avea drum spre Galati, unde l-a dus direct la un centru particular. Noroc ca a mai prins deschis la o clinica din Siderurgistilor, ca la Judetean nu au fost primiti! De ce oare la Spitalul judetean toti pacientii sunt verificati de Covid, iar la clinica particulara nu. De ce la spitalul judetean esti tratat si primit de cei de la paza ca un emigrant de culoare sau vreun animal cu raie/scabie, iar la clinicile particulare esti vazut si tratat ca ”om”. Stiu sigur ca spitalul judetean deconteaza mult peste 100 de lei la un tratament la UPU. Iar clinica particulara i-a cerut 80 Ron (pacientul avand si cupon de pensie)! De ce oare intr-o zona (cu plata oficiala si neoficiala sfanta spaga) sunt neoameni si in alte zone cu plata, sunt oameni (uneori chiar aceeasi)!?

  Raportează
 • postat de @ nupricep Joi, 24 Decembrie 2020 17:06 46.97.176.*** Link la comentariu
  1
  0

  Pentru nupricep, ca sa pricepi iti recomand sa mai citesti odata ce scrie... "Cei trei medici care au înțeles să-și nesocotească obligațiile vor fi sancționați conform prevederilor legale, precum și cu reținerea sumei reprezentând contravaloarea orelor de gardă ce trebuiau efectuate". Adica sanctiune SI neplata! De termenul cumulativ ai auzit?

  Raportează
 • postat de Dani Joi, 24 Decembrie 2020 12:55 86.124.201.*** Link la comentariu
  0
  37

  Ca de altfel marea majoritate a doctorilor nu respecta programul la spitalele si clinicile de stat ( cica sunt pe sectii, sau alte gaselnite ) desi castiga foarte bine
  Pe hartie apar la program, in realitate ei sunt la cabinetele particulare
  Nu-i intereseaza: banu si spaga sa iasa

  Raportează
 • postat de Galatean Joi, 24 Decembrie 2020 12:55 78.96.81.*** Link la comentariu
  0
  28

  Dar in Galati, unde se afla aceste centre, mai ales in aceasta perioada a sarbatorilor, avand in vedere ca la Spitalul Judetean se pune accent numai pe interventii de urgenta Covid, iar SMURD-ul aproape ca trebuie sa fi in coma ca sa intervina!

  Din cuprinsul articolului se vede clar subiectivismul, formalismul si dezinteresul cu care se trateaza aceasta problema de importanta deosebita, DSP Galati neavand de fapt o agenda serioasa privind functionarea acestor centre!

  Ma intreb, unde oare poate apela un galatean in aceste zile, numai pentru o interventie urgenta stomatologica, stiind ce suferinta provoaca o durere de dinti aparuta incognito, necesitand interventia stomatologului!!!??

  S-au tot tras semnale de alarma, mai ales cu aceasta pandemie, ca la DSP Galati exista ceva putred, nefunctional corespunzator acestei institutii, dovedindu-se inca o data, daca mai era cazul, ca cineva din institutiile indrituite sa controleze si sa sanctioneze abateri privind neprofesionalismul celor din conducerea DSP si al unor cadre, sunt protejate, totul in detrimentul cetateanului!

  Probabil, cu noul guvern, vom putea face sesizari privind nereguli grave din DSP Galati, venind in ajutorul real al galatenilor!

  Raportează
 • postat de nupricep Joi, 24 Decembrie 2020 00:53 5.188.92.*** Link la comentariu
  0
  32

  Cum vine asta? DACĂ ești prins, nu ești plătit.
  Păi hoții DOAR dau înapoi ce au furat???
  Unde/Care e pedeapsa propriuzisă?????

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.