Permanență doar cu numele, la centrele de permanență din Galaţi

Permanență doar cu numele, la centrele de permanență din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Înființate în zonele cu acces dificil la servicii medicale din județul Galați, centrele de permanență trebuie să asigure asistența medicală primară a populației în momentele în care cabinetele medicale de familie din respectivele localități sunt închise. Doar că acest lucru nu se întâmplă, din păcate, așa cum a scos la iveală un control recent făcut de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Galați și de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați.

Pe 20 decembrie, trei centre de permanență din județ au fost controlate de echipe mixte formate din inspectori ai CAS și ai DSP. Verificările au scos la iveală faptul că în niciuna dintre cele trei unități nu era respectat programul de lucru corespunzător graficului de gărzi întocmit de coordonatorul centrului și transmis către CAS.

Concret, niciunul dintre medicii care ar fi trebuit să fie de gardă în momentul respectiv nu era prezent la serviciu. Centrele verificate au fost cele din comunele Vlădești și Cavadinești, precum și cel din orașul Berești.

"Cei trei medici care au înțeles să-și nesocotească obligațiile vor fi sancționați conform prevederilor legale, precum și cu reținerea sumei reprezentând contravaloarea orelor de gardă ce trebuiau efectuate. Surprinderea este cu atât mai mare cu cât unuia dintre medicii absenți, aflat în relație contractuală cu CAS Galați, ca furnizor de servicii de medicină primară (medic de familie), i-a fost reziliat contractul pentru absențe repetate de la cabinet. În prezent, acesta a contestat decizia, desfășurându-și în continuare activitatea, până la pronunțarea instanței competente", a precizat George Toderașc, directorul general al CAS Galați.

Acțiunile vor continua

Potrivit sursei citate, în perioada următoare, vor fi desfășurate și alte controale, cu tematici similare și nu numai. În județul Galați, funcționează (sau ar trebui să funcționeze) opt centre de permanență, în localitățile: Galați, Cudalbi, Corod, Băleni, Tudor Vladimirescu, Cavadineşti, Bereşti şi Vlădeşti.

Aceste unități medicale au fost gândite și înființate pentru a asigura un minim acces la asistență medicală primară locuitorilor din zonele unde nu există spitale și unde mașinile de ambulanță ajung cu dificultate și cu întârziere. Pe pagina de internet a DSP Galați, în secțiunea dedicată cu același nume, puteți consulta programul de gărzi și numerele de contact ale fiecărui centru de permanență în parte.

Citit 4740 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2023 07:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.