Fostul deputat Mihail Boldea va face Revelionul la închisoare. Condamnare definitivă, după opt ani de judecată

Fostul deputat Mihail Boldea va face Revelionul la închisoare. Condamnare definitivă, după opt ani de judecată
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au pronunțat, marți, decizia definitivă în cazul fostul deputat Mihail Boldea. Este vorba despre dosarul în care fostul deputat de Galați a fost acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat și mai multe fapte de înșelăciune. Ancheta în acest dosar a început în anul 2012, când procurorii DIICOT Galați au efectuat și mai multe percheziții domiciliare.

După finalizarea anchetei, procurorii au trimis dosarul în instanță, iar după opt ani a fost pronunțată și decizia definitivă. Magistrații Înaltei Curți au admis un singur apel, cel declarat Mihaela Cristina Bolboceanu, menținând restul condamnărilor dispuse de judecătorii de la Curtea de Apel Iași.

Așadar, după judecarea apelului, judecătorii au decis achitarea Mihaelei Bolboceanu, care fusese anchetată pentru aderare la un grup infracțional organizat, complicitate la spălare de bani, complicitate la mărturie mincinoasă în formă continuată, complicitate la fals intelectual în formă continuată și uz de fals. Totodată, a fost ridicat sechestrul asigurător instituit asupra tuturor conturilor bancare, în lei și valută, ale Mihaelei Bolboceanu.

Judecătorii de la Curtea Supremă au respis, "ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Iaşi şi de inculpații Boldea Mihail, Boza Bogdan Alexandru, Petrea Elena, Tănase Petrică, Pohrib Eduard, Caranfil Costică, Vrânceanu Arthemis Cecilia şi Vrânceanu Tudorel, precum şi de părţile civile Toniţă Valentin Gelu şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi", se arată pe portaul Curții Supreme, unde este menționat și faptul că "se menţin celelalte dispoziţii ale sentinţei atacate care nu contravin prezentei decizii".

Pedepse stabilite la Iași, definitive la București

În aceste condiții, fostul deputat Mihail Boldea, actualmente avocat, s-a ales cu cinci ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, şase ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, un an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului şi trei ani de închisoare pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de spălare de bani. Instanţa a contopit aceste pedepse și a stabilit ca Mihail Boldea să execute "pedeapsa cea mai grea de şase ani de închisoare, pe care o va spori cu un an de închisoare, dispunând ca inculpatul Boldea Mihail să execute în final pedeapsa de şapte ani de închisoare". Boldea s-a ales şi cu mai multe drepturi suspendate, printre care şi acela de a fi avocat pe o perioadă de cinci ani după ispăşirea pedepsei cu închisoarea. Din această pedeapsă i se va deduce durata arestării preventive, de la data de 27.03.2012 până la data de 22.11.2013.

În acest dosar s-a mai ales cu o condamnare și Petrică Tănase, care a primit cinci ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat şi zece ani închisoare pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. Instanţa a "constatat că faptele pentru care inculpatul Tănase Petrică a fost condamnat în prezenta cauză sunt concurente cu fapta de tâlhărie, săvârşită la data de 26.01.2009, pentru care acesta a fost condamnat la pedeapsa şapte ani de închisoare. Contopeşte pedepsele aplicate prin prezenta hotărâre cu pedeapsa de şapte ani închisoare, în pedeapsa cea mai grea, de zece ani de închisoare [...] Deduce din pedeapsa de zece ani de închisoare perioadele deja executate, de la 30.11.2012 la 25.04.2017, şi durata arestării preventive în cauză, de la 1.12.2012 la 30.12.2012", se mai arată în decizia Curţii de Apel Iaşi.

Conform deciziei de la Curtea de Apel Iași, Elena Petrea a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat şi la trei ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. Pedepsele au fost contopite, aşa că Petrea are de executat o pedeapsă de trei ani închisoare, care a fost însă suspendată pe un termen de încercare de cinci ani.

Bogdan Alexandru Boza, Arthemis Cecilia Vrânceanu și Tudorel Vrânceanu au fost achitați de judecătorii de la Curtea de Apel Iași, iar Curtea Supremă a menținut această decizie.

Bunuri menţinute sub sechestru

În cazul lui Mihail Boldea, judecătorii au menţinut sechestrul asigurător pentru unele bunuri. Este vorba despre un apartament cu patru camere, cu valoarea de impunere 189.658,03 lei; un apartament cu două camere, având valoarea de impunere 138.879,36 lei; un garaj, având valoarea de impunere 6.208,12 lei; teren curţi construcţii în suprafaţă de 752 mp şi casă de locuit edificată pe acesta; 1.748 mp de teren arabil, conturi bancare în lei şi valută deschise la Raiffaisein Bank, OTP Bank şi CEC Bank. Tot sub sechestru au rămas nouă ceasuri de mână, bijuterii şi obiecte de podoabă, până la concurenţa sumei totale reprezentând despăgubiri civile stabilite în sarcina inculpatului prin prezenta hotărâre, la care se adaugă sumele de bani confiscate şi cheltuielile judiciare.

S-a ridicat sechestrul asupra conturilor bancare în lei şi valută deschise la Bank Leumi SA, OTP Bank Romania SA, BRD - Groupe Societe Generale SA şi valută CEC Bank SA, pe numele Cabinetului Individual de Avocatură "Boldea Mihail" Galaţi, prin titularul acestuia, inculpatul Mihail Boldea. "Dispune confiscarea de la inculpatul Boldea Mihail a sumei de 10.000 de euro, reprezentând suma de bani primită de la inculpatul Lazăr Şefan pentru activitatea infracţională desfăşurată. Obligă inculpatul Boldea Mihail să achite suma de 20.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat", se mai arată în decizia instanţei.

Documente anulate de instanţă

În timpul judecăţii de la Curtea de Apel Iași s-a constatat că mai multe documente folosite de inculpaţi sunt false, motiv pentru care s-a dispus anularea lor, printre acestea numărându-se cărţi de identitate, certificate de deces, certificate de naştere, contractul pentru servicii de management şi asistare pentru rezolvarea conflictelor încheiat între SC Arcada Company şi Alexandru Boza, adrese pretins emise de Primăria şi Consiliul Judeţean Galaţi, sentinţe civile şi penale, adeverinţe, antecontracte de vânzare cumpărare sau certificate pretins emis de Ministerul de Interne - Direcţia Judeţeană Galaţi a Arhivelor Naţionale.

Daune morale şi materiale

Instanţa de la Iași a admis, în parte, acţiunile civile formulate de părţile vătămate. Astfel, Boldea Mihail, Petrică Tănase şi Elena Petrea trebuie să achite, în solidar, către SC Alt Stil Construct SRL, aflată in insolvenţă, suma de 210.000 de euro plus 56.268 de lei, cu titlu de despăgubiri civile materiale. Totodată, a fost respinsă acţiunea civilă formulată de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi în ceea ce priveşte suma de 300.000 de euro plus 56.268 de lei, actualizate la data plăţii efective cu începere de la 4 octombrie 2007, reprezentând despăgubiri şi cheltuieli de judecată la plata cărora a fost obligată către SC Alt Stil Construct SRL, în baza unor hotărâri civile.

Nici Primăria Galaţi nu va primi cei 300.000 de euro solicitaţi pentru terenul situat pe strada Tunelului nr. 4, nici cei 224.000 de lei pentru un alt imobil din Galaţi, instanţa susţinând că cererile au fost formulate de o persoană lipsită de calitate procesuală activă.

Tot la Iași a fost admisă și acţiunea civilă formulată de Marian Gurău, care ar trebuie să primească de la Fănel Dumbravă 70.000 lei cu titlu de despăgubiri civile materiale.

Judecătorii au constatat şi faptul că Primăria Galaţi nu s-a constituit parte civilă în cauză în ceea ce priveşte un apartament şi terenul situat pe strada Tunelului nr. 95.

Trebuie precizat faptul că decizia pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție este definitivă, așa că fostul deputat Mihail Boldea are la dispoziție 24 de ore pentru a se prezenta la cea mai apropiată secție de poliție pentru a se preda în vederea încarcerării.

Citit 16167 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Ianuarie 2021 01:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.