Galațiul a bubuit de Revelion, dar n-au fost confiscate petarde

Galațiul a bubuit de Revelion, dar n-au fost confiscate petarde
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Conform datelor făcute publice de autoritățile abilitate să prevină operațiunile de comercializare, deținere și folosire a materialelor pirotehnice de sărbători, singurele cantități de artificii, pocnitori și petarde retrase de pe piață înainte de a fi vândute au fost capturate la Tecuci și la Braniștea. Peste o tonă de articole pirotehnice au ajuns în custodia statului, ca urmarea acțiunii polițiștilor și jandarmilor gălățeni în perioada sărbătorilor.

Orașul a bubuit, la propriu, în noaptea dintre ani, dar și în zilele care au precedat trecerea în 2021. Nu au fost autorizate focuri de artificii publice, Primăria neprimind aviz din partea Poliției pentru spectacole pirotehnice în noaptea de Revelion, dar gălățenii care au vrut să se distreze au găsit modalități să o facă. Cartierele au răsunat de zgomotele pocnitorilor și petardelor, cumpărate de cine știe unde și foarte puțin probabil aparținând categoriilor permise de legislația în vigoare. Dovada: cel puțin două persoane au ajuns la camera de gardă cu leziuni în prima zi a anului, după ce au fost rănite de astfel de articole pirotehnice. O femeie de 50 de ani suferit un traumatism ocular, iar un tânăr de 20 de ani s-a ales cu o tăietură serioasă la braț după ce i-a explodat în mână o petardă.

Marile capturi, în județ

În ciuda faptului că orașul a bubuit, la propriu, dovadă că oamenii au găsit soluții să cumpere ori online, ori "pe sub mână", ori de la ambulanții care au vândut din portbagajul mașinii, în municipiu nu a fost raportată nicio captură de articole pirotehnice. Singurele indicii care au dus la luarea de măsuri au apărut la Tecuci, în două cazuri, și la Braniștea, unde o tânără de 20 de ani a pus pe picioare o afacere online cu materiale pirotehnice. A fost identificată de polițiștii care i-au bătut șa ușă și i-au găsit marfa pe care nu apucase să o vândă. "Cu ocazia depistării acesteia, au fost găsite și indisponibilizate patru baterii de artificii, cu 215 focuri, clasa F3,  nouă baterii de artificii, cu 116 focuri, clasa F2, 30 de articole pirotehnice, clasa F3. Cu privire la proveniența acestora, femeia a declarat că le-ar fi achiziționat din Cehia și le-ar fi transportat în țară cu autoturismul personal", a explicat cms. șef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați. Centrul afacerilor cu pocnitori în acest an a fost, oficial, Tecuciul, dacă ar fi să ne luăm după cele constatate de polițiști, cu circa o săptămână înainte de Crăciun. Peste o tonă de materiale au fost confiscate de polițiștii de la Arme, care au descins în nordul județului în urma unor informații. "Polițiștii au identificat doi bărbați, de 52 și 51 de ani, ambii din municipiul Tecuci, despre care s-a stabilit că dețineau, fără drept, în vederea comercializării, 900 de kilograme, respectiv, 210 kilograme de articole pirotehnice, clasele P1, F1-F3. De asemenea, au mai fost identificați doi bărbați, de 43 și 44 de ani, odată cu depistarea acestora fiind găsite cinci kilograme, respectiv, 20 kilograme de articole pirotehnice, clasele F1-F3, deținute fără drept, în vederea comercializării", completează reprezentantul Poliției Galați. În toate cazurile, articolele pirotehnice au fost indisponibilizate, fiind întocmite dosare penale pentru operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

Portbagajul, sursa de bază

O explicație pentru faptul că vânzătorii de pocnitori au fost mai greu de reperat ar putea fi faptul că anul acesta s-a practicat "mobilitatea", în sensul că nu s-au mai stabilit în puncte fixe, ci și-au atras clienții direct la portbagajul mașinii. O astfel de situație a fost identificată tot la Tecuci, unde jandarmii l-au prins pe un localnic de 28 de ani în timp ce își racola clienți în zona unei spălătorii auto. "Întrucât li s-a părut suspectă interacțiunea bărbatului cu persoanele aflate la spălătorie, jandarmii au observat de la distanță activitatea acestuia, moment în care au sesizat că din portbagajul autoturismului încearcă să vândă articole pirotehnice interzise. În portbagajul autoturismului au fost descoperite baterii de artificii și petarde, despre care bărbatul a declarat că le vindea celor care intenționau să se distreze în noaptea de Revelion", a explicat lt. Cătălin Bădin, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Galați.

Peste 4,5 tone de articole pirotehnice și importante sume de bani au fost confiscate în țară, între Crăciun și Revelion, în urma acțiunilor poliției din trei județe, respectiv Mureș, Ilfov și Bistrița-Năsăud. Cea mai mare parte a cantității, peste 2,6 tone, a fost capturată în trafic.

Citit 2732 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2023 06:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.