Podul peste Dunăre creşte, drumul expres zace în instanţă. Absurd de România

Podul peste Dunăre creşte, drumul expres zace în instanţă. Absurd de România
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Şantierul podului peste Dunăre de la Brăila tinde să devină un adevărat obiectiv turistic, un etalon pentru modul în care ar trebui să se desfăşoare lucrările plătite din bani publici. Periodic, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) publică pe pagina sa de Facebook imagini spectaculoase, surprinse sau filmate, în care podul creşte văzând cu ochii. Din păcate, după cum a recunoscut ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, într-un interviu acordat HotNews, podul va rămâne pentru un an muzeu, pentru că drumurile de conectare au fost lăsate de izbelişte.

Luni, 18 ianuarie, CNAIR a transmis, pe Facebook, imagini live de pe șantier, dar şi informaţii privind evoluţia lucrărilor: "Pilonii de pe malul Brăila sunt finalizați, iar turnarea celor de pe malul Jijia este momentan întreruptă de condițiile meteorologice. Se fac ultimele pregătiri pentru ridicarea grinzilor de rigidizare pe pilonii de pe malul Brăila".

Câteva zile mai târziu, am avut parte de un răsărit de soare cu unul dintre turnuri, vedere de pe malul Jijila.

Imagini la fel de impresionante ne-am dori să vedem şi de pe şantierele căilor de acces la pod. Din păcate, aceste şantiere nu există.

Termen în instanţă

Drumul expres Brăila - Galaţi, care ar trebui să asigure conexiunea cu podul, zace în instanţă, mai precis la Curtea de Apel Bucureşti. Pe 28 ianuarie este programat primul termen al procesului deschis de compania Astaldi Spa, care a contestat desemnarea asocierii SC SA&PE Construct SRL - Spedition UMB - Tehnostrade SRL drept câştigătoare a contractului pentru proiectarea şi construirea drumului expres.

Declaraţii de ministru

Faptul că drumurile noi de conexiune cu podul nu vor fi gata la timp a fost recunoscut public de însuşi ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, într-un interviu acordat HotNews.ro: "Spun de pe acum: podul frumos, nou, al treilea ca lungime din Europa, va rămâne un an - 2023, dacă nu mă înșel - un muzeu. Asta ca urmare a unor inacțiuni din trecut, pe care acum încercăm să le reparăm din mers. Sunt acele drumuri de legătură care au fost lăsate de izbeliște", a spus ministrul.

Întrebat dacă se poate accelera ritmul, ministrul a răspuns: "Asta încercăm. Sunt în rezolvare problemele de la Brăila. Va ieși în curând autorizația de construire pentru un sector de şapte kilometri, apoi și pentru restul. Poate reușim să fie mai puțin de un an. Când spun aceste termene nu înseamnă că sunt resemnat cu ele. Dar nici să spun, cum aruncă politicienii de obicei, "Va fi totul bine. Gata, într-o lună terminăm autostrăzile. Spun lucrurile realist", a mai spus ministrul.

Citit 6474 ori Ultima modificare Vineri, 29 Ianuarie 2021 00:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.