Ivermectina nu trebuie folosită pentru tratarea COVID-19

Ivermectina nu trebuie folosită pentru tratarea COVID-19
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Teama de a nu se infecta cu noul coronavirus îi face pe mulți români să ia decizii eronate, care le pot pune în pericol sănătatea. În ultimele zile, a crescut brusc numărul persoanelor care caută în farmaciile veterinare ivermectină, după ce pe rețelele de socializare au apărut informații potrivit cărora medicamentul ar fi benefic în prevenirea și tratarea COVID-19. Medicii veterinari atrag însă atenția că ivermectina este destinată doar pentru tratamentul animalelor. Mai mult, până în prezent nu există suficiente date științifice care să demonstreze eficacitatea medicamentului în cazul virusului SARS-CoV-2.

Zvonurile legate de presupusul efect benefic al acestei molecule în cazul infecției cu noul coronavirus au apărut încă de acum câteva luni. În ultimele zile însă, farmaciștii și medicii veterinari au atras atenția că cererea de ivermectină a crescut brusc, totul după ce aceleași zvonuri au început din nou să circule pe rețelele sociale.

"Acest medicament a fost folosit mai întâi în SUA, pentru deparazitarea animalelor de fermă. Ulterior, a început să fie folosit și la câini și pisici. Între timp, pentru câini și pisici, au apărut alte medicamente cu acțiune similară, dar cu mai puține efecte adverse, deoarece s-a constatat că ivermectina ducea la apariția unor reacții secundare, în cazul acestor animale. În primăvara anului trecut, o cercetătoare din Australia a spus că medicamentul ar putea fi bun și în tratamentul cazurilor de COVID-19. Așa s-a înflăcărat imaginația oamenilor și tot așa s-a ajuns la situația din prezent. Cei care vor să-l folosească o fac pe riscul lor, pentru că și la om au fost observate reacții adverse. Mai mult, este o chestie ilegală să-l administrezi oamenilor, deoarece pe prospect nu scrie că este de uz uman, ci scrie clar că este pentru uz veterinar. În mod normal, pentru a-l cumpăra, trebuie rețetă de la medicul veterinar", atrage atenția medicul veterinar Cornel Gingărașu.

În România, molecula este aprobată doar în unguente

În mai multe țări, ivermectina este un medicament de uz uman, fiind inclusă și pe lista medicamentelor esențiale întocmită de Organizația Mondială a Sănătății. În România și în Uniunea Europeană, ivermectina este aprobată pentru uz uman doar ca unguent, explică Ioana Stăncel, expertă în sănătate publică, potrivit Digi24. Cu alte cuvinte, nu există încă suficiente date privind utilizarea internă a medicamentului la om.

Molecula a fost descoperită în anul 1975 și a fost aprobată pentru uz medical șase ani mai târziu, potrivit go.drugbank.ro. În SUA, pentru tratamentul uman, este folosită sub denumirile comerciale de Stromectol și Sklice.

Citit 2557 ori Ultima modificare Vineri, 29 Ianuarie 2021 00:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.