Exclusiv VL | Galațiul a pierdut peste 3.000 de locuitori. Un an negru pentru județ
Foto: Arhivă

Exclusiv VL | Galațiul a pierdut peste 3.000 de locuitori. Un an negru pentru județ
Populația județului este tot mai puțină și mai îmbătrânită
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Penultima lună a anului trecut a marcat un record negativ pentru populația județului Galați. Numărul deceselor înregistrate în noiembrie 2020 a fost cel mai mare din ultimii ani, în vreme ce numărul nașterilor a rămas destul de mic. De altfel, tot anul 2020 a fost unul negru pentru gălățeni, populația județului scăzând cu peste 3.000 de persoane.

În noiembrie 2020, în județul Galați au fost înregistrați 340 de născuți-vii, cu 53 mai puțini decât în luna precedentă și cu aproape 40 mai puțini decât în luna corespunzătoare a anului 2019. Îngrijorător nu este doar faptul că stăm din ce în ce mai prost la capitolul natalitate, ci şi faptul că gălățenii își pierd viața în număr din ce în ce mai mare. A 11-a lună a anului trecut a marcat un record nedorit din acest punct de vedere, numărul deceselor fiind de 786, cu 130 mai multe decât în octombrie 2020 și cu aproape 200 de cazuri peste cele din noiembrie 2019, arată ultimele date publicate de Direcția de Statistică Galați.

Cel mai probabil, numărul în creștere al deceselor se explică atât prin pacienții cu COVID-19 care au pierdut lupta cu boala, cât și prin faptul că mulți gălățeni cu afecțiuni cronice nu au mai ajuns la spital sau la medic în această perioadă, din cauza situației dificile în care se află sistemul sanitar.

Oricum, nici înainte de pandemie, gălățenii nu excelau din punct de vedere al sănătății. La sfârșitul lui 2019, medicii epidemiologi ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați publicau un raport în care atrăgeau atenția că principalele cauze de deces în județ sunt bolile de inimă, cancerul și bolile aparatului digestiv, "în special ciroza hepatică, aflată în creștere deosebită". Ciroza hepatică este adesea asociată cu excesul de alcool pe termen lung.

"De semnalat că, la decesele prin accidente, se constată creșterea îngrijorătoare a sinuciderilor și omuciderilor, multe pe fond exagerat de consum de alcool", arăta, în continuare, documentul DSP Galați.

Cifre care ne dau de gândit

Pentru anul 2019, datele cumulate de la Statistică arată că în județul Galați s-au născut 4.671 de persoane și au murit 7.290 de oameni. Sporul natural dat de diferența dintre numărul nașterilor și cel al deceselor a fost astfel unul negativ, de minus 2.619.

În primele 11 luni ale anului trecut (datele pentru luna decembrie nu sunt încă publicate - n.red.), numărul nașterilor a fost de 3.859, iar cel al deceselor s-a ridicat la aproape 7.000. Astfel, populația județului a scăzut cu peste 3.000 de persoane, iar situația din ultima lună a anului nu va face decât să adâncească și mai mult această prăpastie.

Culmea, nu doar că numărul gălățenilor este în cădere liberă, dar județul nostru se confruntă și cu o populația îmbătrânită demografic. "Populația vârstnică este numeroasă, aceasta fiind cauzată de natalitatea scăzută, comparativ cu rata mortalității. Numărul și ponderea mare a vârstnicilor înseamnă o nevoie crescută de servicii medicale, sociale și medico-sociale", concluzionează DSP Galați.

Citit 32477 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Februarie 2021 13:53

Mai multe din această categorie:

13 comentarii

 • postat de Alexutz
  Luni, 08 Martie 2021 12:43
  5.2.205.***
  Stati asa asta e doar asa de incalzire....mai vorbim in vreo 5 ani.
  0
  8
  Raportează
 • postat de Eu
  Joi, 18 Februarie 2021 11:07
  178.138.195.***
  Și ce nu sunteți mulțumiți? Așa s-a vrut în tara asta și în orașul ăsta sa rămână numai "elitele "
  1
  8
  Raportează
 • postat de comunismul
  Duminică, 14 Februarie 2021 13:05
  5.13.133.***
  numai faceti atata statistica! unii mor ca asa e viata! ce vrei cat poti sa traiesti la urma urmei! si apoi acum ca e pandemie vor muri destui! ca nu respecta purtarea mastii! distantarea! e greu pentru ei sa respecte aceste reguli! iti dai seama!
  16
  5
  Raportează
 • postat de Optimism
  Duminică, 14 Februarie 2021 09:34
  77.111.247.***
  Nu-i nimic, ne trimite ue imediat 5 milioane de specialisti gata crescuti, veniti in Europa cu pluta, peste Mediterana.
  Nu va faceti griji, nu ne lasa ue pe noi la greu. Ne ajuta tarile surori din marea familie europeana asa cum ne ajuta deja de cateva zeci de ani de zile incoace.
  11
  16
  Raportează
 • postat de Laur
  Duminică, 14 Februarie 2021 07:39
  83.136.47.***
  Durbacă, Nicolae,Stan,Pucheanu. Acești domni au fost votați,nu au venit ei singuri. De către cine? Apoi putem găsi Intr un mod simplu lista parlamentarilor gălățeni. Nu sunt multi. Căci suntem perseverenți in inconștiență. Au fost votați și câte patru mandate unii. De către cine? Așa că să nu ne mai plângem că este greu. Vedeți bine că mai acum un an,doi se găseau destui indivizi sa și arate dragostea lor față de Dragnea,prin centrul orașului. Alături de politicieni din Galati. Ce viitor,care strategie,ce omenie,care gândire sa arate acei politicieni gălățeni, pentru viitorul copiilor noștri, când ei erau uzi toți că aveau parte de prezența tovarășului iubit. Reprezentanții urbei ce au fost votați de n'spe mandate, ați mai auzit ceva despre ei? Dar prostia se plătește. In pensii speciale. Da,avem talentul ăsta al nostru sa plecăm după prima fentă și să ne tot furam căciula unii altora. Cu greu ne vom reveni. Cine are răbdare să mai rămână. Cine nu sa plece. Cei tineri nu trebuie sa plătească pentru inconștiența celor dinaintea lor. A alora care stau și se bucură de o reducere de abonament transport in comun cu pensii mai mari decât părinții lor. Și nu pensia este problema. Ci faptul că toată viața lor s-au mulțumit cu puțin spre deloc. Într-o localitate în care lozincile anilor 90 încă mai prind bine la populație ce mai vrei.... românule
  3
  23
  Raportează
 • postat de gustav
  Duminică, 14 Februarie 2021 05:42
  86.120.242.***
  Toti dati vina pe politicieni, dar sa stiti ca politicieni locali si nationali sunt oglinda poporului
  Deci, in loc sa injuri primarul sau partidul de la guvernare, mai bine intreaba-i pe ma-ta si pe tactu pe cine au votat in ultimii 31 de ani.
  Iar daca nu vor fi sinceri, atunci ce pretentii sa mai ai de la politicieni?
  3
  20
  Raportează
 • postat de paloma
  Duminică, 14 Februarie 2021 00:43
  5.13.237.***
  Bravo psd !!! Multumim si alegatorilor psd !!!
  3
  16
  Raportează
 • postat de Cate un pic pan-no ramanea nimic, cate un strop .......
  Sâmbătă, 13 Februarie 2021 18:28
  108.245.201.***
  Asta e si nu se va opri aici , din rau in si mai rau ---tot inainte tovarasi ( apropo edililor ...mariti taxe- auto, mariti impozite cat se poate ) . Intr-o zi Galatiul va fi scos de pe lista oraselor , populatie redusa , zona defavorizata in realitate . Veti ajunge sa aveti mai multi Galateni in cimitire decat pe strazile orasului ..deja e fapt real.
  Alesii s-au dat in stamba bine de tot in ultimii 30 de ani ruinand Galatiul , si le pasa rau de tot . Tineri plecati si-n urma nu va mai uitati . Galatiul nu are nici un viitor pentru nimeni ci doar pt profitorii corupti si oportunisti care se tot perinda pe la "conducerea urbei " Asa ca din nou: Tineri Plecati Plecati Plecati
  5
  26
  Raportează
 • postat de cam tarziu
  Sâmbătă, 13 Februarie 2021 17:41
  86.30.128.***
  pe bune ???!!! credeti ca intereseaza pe cineva ??! eu nu cred , ca daca ar interesa pe cineva s-ar putea face mai multe...... dar nu ...fiecare se descurca cum poate.....saracia, prostia ,indiferenta e la ea acasa acolo plus nu mai zic de costul vietii care e acolo care este comparativ cu multe tari din vest sau uneori mai ridicat si calitatea serviciilor lasa de dorit mult ,nici in occident nu sunt caini cu colaci in coada dar cel putin esti mai respectat si ai drepturi si duci un trai decent
  5
  30
  Raportează
 • postat de Homer
  Sâmbătă, 13 Februarie 2021 11:18
  5.13.236.***
  Cei, ce sunt la butoanele judetului de treizeci de ani, au cu ce se mandri, asta e realitate stimabililor, ati jecmanit judetul, ati furat pe rupte, v ati umplut de firme,vile, concedii exotice si v ati retras in parlamentu europea, sa mai mulgeti si de acolo.
  Galatiul o mandrie a tarii , candva a ajuns un targ plin de batrani de unde toti tinerii, forta, dinamica unui oras au plecat si pleaca pe capete, clica de la putere ne oferindule decat somaj.
  Singura salvare, lege , care sa i oblige pe toti imbuibatii, ce au furat, hoteluri,fabrici, intregul pamant agricol al tarii, ba au jefuit si subsolul tarii, oferindul celor ce le a dat spaga pe nimic, tara , colonie.
  Sa justifice, cu ce bani au acaparat tot ce este profitabil in tara asta
  3
  49
  Raportează
 • postat de Ion
  Sâmbătă, 13 Februarie 2021 07:40
  46.97.176.***
  România este într-un declin demografic de 3 decenii. Cauza este clară, lupta pentru ciolan și corupția. Nu face nimic, ne merităm soarta.... Oricine se distruge pe sine nu poate exista iar România face eforturi permanente și susținute de 3 decenii în a se autodistruge. Eu cred că eforturile dau rezultate! Distrugerea e iminentă.
  4
  44
  Raportează
 • postat de corneliu
  Sâmbătă, 13 Februarie 2021 04:10
  92.85.13.***
  Cand populatia unui oras scade, primul care plateste e primarul. Scaderea numarului de rezidenti este o catastrofa economica. Contractul social al primarului cu cetatenii nu e bun! Deja se intampla in Europa si sunt comunitati care platesc pretul prostiei si lacomiei locale. Este mult de comentat si nu cred ca mai intereseaza pe cineva. Oricum, viitorul nu arata bine.
  4
  49
  Raportează
 • postat de Sarac
  Sâmbătă, 13 Februarie 2021 02:23
  89.137.230.***
  Asta s-a dorit ! Cu salariul minim nu poti creste copii. Polulatia o sa scada, tinerii pleaca si firmele se vor inchide din lipsa de personal.
  2
  64
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.