Modernizarea Plajei „Dunărea”, mai scumpă cu 4,3 milioane de lei

Modernizarea Plajei „Dunărea”, mai scumpă cu 4,3 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Transformarea Plajei "Dunărea" într-un aqua park - investiţie aflată în derulare, cu termen de finalizare în iunie anul acesta - devine mai costisitoare cu peste 4,37 milioane de lei. Un proiect de hotărâre privind majorarea indicatorilor tehnico-economici, aprobaţi în decembrie 2018, va fi supus votului consilierilor locali la şedinţa ordinară de miercuri, 24 februarie. Trebuie spus că aceasta este a doua scumpire a proiectului, care a plecat de la o valoare iniţială de 24.970.658 de lei cu TVA şi va ajunge la 30.121.607 de lei.

În vara acestui an, Plaja "Dunărea", reabilitată şi modernizată, ar trebui să-şi deschidă porţile. Recent, Primăria municipiului Galaţi dădea asigurări că lucrările sunt avansate şi că ar trebui să se încheie în luna iunie. Numai că, pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local se află un proiect de hotărâre prin care costurile investiţiei vor fi majorate substanţial. Este a doua majorare! Şi asta pentru că, printr-o hotărâre votată în decembrie 2019, valoarea iniţială a investiţiei, de 24.970.658 de lei, a fost crescută la 25.744.052 de lei, deoarece au fost necesare lucrări suplimentare de deviere sau relocare a unor reţele şi de alimentare cu energie electrică a obiectivului. Acum, însă, lucrările suplimentare sunt mult mai complexe.

Extindere şi funcţionare şi pe timp de iarnă

Conform documentelor, pe parcursul elaborării proiectului tehnic, Primăria a solicitat modificarea lui în scopul extinderii ulterioare a obiectivului, "prin acoperirea piscinelor în vederea funcţionării pe timp friguros".

Astfel a intervenit necesitatea corelării cu faza a doua a investiţiei şi au rezultat mai multe cerinţe suplimentare. Pavilionul administrativ are nevoie de izolaţii şi etanşeizare pentru perioada rece a anului, de instalaţii antiefracție şi supraveghere video. În zona aqua park este necesar un sistem de control și raportare online a parametrilor de funcţionare a staţiilor de tratare a apei din piscină, inclusiv pe perioada rece a anului. De asemenea, se impun suplimentarea reţelei de internet, atât ca putere, cât şi ca lungime de traseu cablu, digitalizarea staţiilor de tratare a apei. Încălzirea apei din piscine aduce modificări în ceea ce priveşte spaţiul tehnic, creşterea puterii electrice instalate, a puterii reţelei de curent electric şi dotarea cu dezumidificatoare a spaţiului tehnic.

Probleme cu toboganul Black Hole

"În vederea respectării normelor de siguranţă în exploatare, se impune modificarea arhitecturii toboganului Black Hole", se arată în documente. Astfel, este necesară repoziţionarea toboganului în ansamblul arhitectural, dar şi modificarea structurii turnului de acces metalic conform noii arhitecturi a toboganului. Se mai impun suplimentarea lungimii de traseu a toboganului cu o nouă porţiune numită run-out, construirea unui bazin de acumulare cu o capacitate de 4 mc pentru preluarea apei deversate de sistemul hidromecanic aferent toboganului, construcţia unui canal perimetral aferent zonei de decelerare, dar şi creşterea puterii instalaţiei hidromecanice aferentă acestui echipament.

Se modifică şi lungimea traseului reţelei de canalizare şi este necesară şi o alimentare electrică de rezervă, prin procurarea şi montarea în sistem a unui generator electric.

Terenul este instabil

"Având în vedere rezultatele încercărilor de laborator ale terenului de fundare, s-a constatat neîncadrarea în valorile prevăzute în caietul de sarcini. Pentru asigurarea stabilităţii şi siguranţei în exploatare a obiectivului se impune execuţia lucrărilor suplimentare de fundare", se precizează în raportul de avizare care susţine proiectul de hotărâre.

"Toboganele nu au putut fi montate pe fundaţia de beton existentă pe amplasament conform proiectului, iar din calcule/studii a rezultat că sunt necesare demolarea betonului platformei şi execuţia unor fundaţii izolate, conform specificaţiilor furnizorului şi planurilor transmise de proiectant”, explică autorităţile.

În plus, pe latura de est a obiectivului se va executa un zid de sprijin pentru asigurarea stabilităţii terenului în zona obiectivului.

În concluzie, noii indicatori tehnico-economici stabiliți de proiectant fac ca valoarea totală a investiţiei să se ridice la 30.121.607 de lei. Rămâne de văzut ce vor spune consilierii locali şi dacă pentru execuţia lucrărilor suplimentare va fi organizată o licitaţie.

Reamintim că, în acest moment, contractul de proiectare şi execuţie pentru "Reabilitare și modernizare Plaja Dunărea", încheiat cu asocierea Tancrad SRL - Lemacons SRL - Aqua Azur SRL, are o valoare de 19.494.063,44 de lei, fără TVA.

Citit 8571 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Martie 2021 02:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.