Evaluaţi acest articol
(17 voturi)
17 comentarii

Transformarea Plajei "Dunărea" într-un aqua park - investiţie aflată în derulare, cu termen de finalizare în iunie anul acesta - devine mai costisitoare cu peste 4,37 milioane de lei. Un proiect de hotărâre privind majorarea indicatorilor tehnico-economici, aprobaţi în decembrie 2018, va fi supus votului consilierilor locali la şedinţa ordinară de miercuri, 24 februarie. Trebuie spus că aceasta este a doua scumpire a proiectului, care a plecat de la o valoare iniţială de 24.970.658 de lei cu TVA şi va ajunge la 30.121.607 de lei.

În vara acestui an, Plaja "Dunărea", reabilitată şi modernizată, ar trebui să-şi deschidă porţile. Recent, Primăria municipiului Galaţi dădea asigurări că lucrările sunt avansate şi că ar trebui să se încheie în luna iunie. Numai că, pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local se află un proiect de hotărâre prin care costurile investiţiei vor fi majorate substanţial. Este a doua majorare! Şi asta pentru că, printr-o hotărâre votată în decembrie 2019, valoarea iniţială a investiţiei, de 24.970.658 de lei, a fost crescută la 25.744.052 de lei, deoarece au fost necesare lucrări suplimentare de deviere sau relocare a unor reţele şi de alimentare cu energie electrică a obiectivului. Acum, însă, lucrările suplimentare sunt mult mai complexe.

Extindere şi funcţionare şi pe timp de iarnă

Conform documentelor, pe parcursul elaborării proiectului tehnic, Primăria a solicitat modificarea lui în scopul extinderii ulterioare a obiectivului, "prin acoperirea piscinelor în vederea funcţionării pe timp friguros".

Astfel a intervenit necesitatea corelării cu faza a doua a investiţiei şi au rezultat mai multe cerinţe suplimentare. Pavilionul administrativ are nevoie de izolaţii şi etanşeizare pentru perioada rece a anului, de instalaţii antiefracție şi supraveghere video. În zona aqua park este necesar un sistem de control și raportare online a parametrilor de funcţionare a staţiilor de tratare a apei din piscină, inclusiv pe perioada rece a anului. De asemenea, se impun suplimentarea reţelei de internet, atât ca putere, cât şi ca lungime de traseu cablu, digitalizarea staţiilor de tratare a apei. Încălzirea apei din piscine aduce modificări în ceea ce priveşte spaţiul tehnic, creşterea puterii electrice instalate, a puterii reţelei de curent electric şi dotarea cu dezumidificatoare a spaţiului tehnic.

Probleme cu toboganul Black Hole

"În vederea respectării normelor de siguranţă în exploatare, se impune modificarea arhitecturii toboganului Black Hole", se arată în documente. Astfel, este necesară repoziţionarea toboganului în ansamblul arhitectural, dar şi modificarea structurii turnului de acces metalic conform noii arhitecturi a toboganului. Se mai impun suplimentarea lungimii de traseu a toboganului cu o nouă porţiune numită run-out, construirea unui bazin de acumulare cu o capacitate de 4 mc pentru preluarea apei deversate de sistemul hidromecanic aferent toboganului, construcţia unui canal perimetral aferent zonei de decelerare, dar şi creşterea puterii instalaţiei hidromecanice aferentă acestui echipament.

Se modifică şi lungimea traseului reţelei de canalizare şi este necesară şi o alimentare electrică de rezervă, prin procurarea şi montarea în sistem a unui generator electric.

Terenul este instabil

"Având în vedere rezultatele încercărilor de laborator ale terenului de fundare, s-a constatat neîncadrarea în valorile prevăzute în caietul de sarcini. Pentru asigurarea stabilităţii şi siguranţei în exploatare a obiectivului se impune execuţia lucrărilor suplimentare de fundare", se precizează în raportul de avizare care susţine proiectul de hotărâre.

"Toboganele nu au putut fi montate pe fundaţia de beton existentă pe amplasament conform proiectului, iar din calcule/studii a rezultat că sunt necesare demolarea betonului platformei şi execuţia unor fundaţii izolate, conform specificaţiilor furnizorului şi planurilor transmise de proiectant”, explică autorităţile.

În plus, pe latura de est a obiectivului se va executa un zid de sprijin pentru asigurarea stabilităţii terenului în zona obiectivului.

În concluzie, noii indicatori tehnico-economici stabiliți de proiectant fac ca valoarea totală a investiţiei să se ridice la 30.121.607 de lei. Rămâne de văzut ce vor spune consilierii locali şi dacă pentru execuţia lucrărilor suplimentare va fi organizată o licitaţie.

Reamintim că, în acest moment, contractul de proiectare şi execuţie pentru "Reabilitare și modernizare Plaja Dunărea", încheiat cu asocierea Tancrad SRL - Lemacons SRL - Aqua Azur SRL, are o valoare de 19.494.063,44 de lei, fără TVA.

Citit 6872 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Martie 2021 02:05

17 comentarii

 • postat de Gina Miercuri, 24 Februarie 2021 16:50 5.13.141.*** Link la comentariu
  2
  0

  E minunat ca se va putea face baie si iarna!

  Raportează
 • postat de Canro Miercuri, 24 Februarie 2021 16:45 5.13.141.*** Link la comentariu
  0
  3

  Ce frumos era altadata...

  Raportează
 • postat de caddy Marți, 23 Februarie 2021 21:40 82.76.169.*** Link la comentariu
  8
  1

  E o vb, "cu bani putini si cu pretentii, beep pe maica-ta", se valabila pt toti care au scris :))

  Raportează
 • postat de Akbar Marți, 23 Februarie 2021 17:27 5.13.241.*** Link la comentariu
  0
  16

  Lemancons = Vega reloaded.
  Tancrad-ul = No comment.
  Acum e logic de ce investitia creste cu aproape 881.000 Euro ?
  Vechea si neschimbata schema: Pret mic initial, licitatie adjudecata, ulterior crestem valoarea de executie.
  Si...multumim la sfarsit cui trebuie ! Pentru ca se poate.

  Raportează
 • postat de JUSTIŢIARUL Marți, 23 Februarie 2021 16:53 81.12.149.*** Link la comentariu
  0
  15

  Golăneală tipic PSD-istă cu firmele de casă ale partidului!
  Această schemă au mai folosit-o la Parcarea multietajată din Mazepa cu devierea diverselor reţele şi cu consolidarea fundaţiei. Aici poate ne ajută puţin DNA-ul cam cum stă treaba prin Administraţia publică locală din Galaţi. Asta dacă mai există DNA la Galaţi, care au cam păpat banii degeaba în ultimii 20 de ani!
  Dacă erau alte firme executante nici nu se discuta vreo majorare, se imputa neglijenţa sau omiterea caietului de sarcini pe seama proiectantului sau executantului. Dar în contextul de la noi merge orice...
  Corect ar fi ca în şedinţele Consiliul Local să nu se majoreze atât de mult cheltuielile de la Aqua Parc, ci să oblige pe proiectant şi executant cu suportarea acestor diferenţe, iar pentru acoperirea bazinelor să se folosească OZN-urile de la Pasajul din centru! :)
  Iar Pasajul din centru să fie refăcut INTEGRAL pe cheltuiala firmelor de casă ale PSD-ului, asta dacă acestea mai doresc să execute lucrări din banii noştri publici !!!

  Raportează
 • postat de Alexutz Marți, 23 Februarie 2021 12:15 5.2.205.*** Link la comentariu
  1
  45

  Tipic romanesc, am sapat si gaurit, am montat si am realizat ca terenul este instabil.
  Demontam/montam la loc si mai sifonam niste bani.

  Raportează
 • postat de macarie banu Marți, 23 Februarie 2021 10:41 95.76.3.*** Link la comentariu
  1
  30

  paine,jale si circ.Clasic.Tot inainte mandri pionieri!

  Raportează
 • postat de jorpalica Marți, 23 Februarie 2021 09:41 89.39.81.*** Link la comentariu
  5
  37

  Inseamna ca vom avea plaja in iunie .Cam peste 4 -5 ani .Sau mai multi.Bani vor fi.Cuuurge robinetul se schimba doar buzunarul.Avea dreptate Udrea.

  Raportează
 • postat de Carmen Marți, 23 Februarie 2021 09:37 5.13.210.*** Link la comentariu
  9
  49

  Schema este clasica, brevetata, perfectionata in ani multi, girata de votul cetatenilor iubitori de PSD. Ciudat ar fi fost sa nu se intample asa.

  Raportează
 • postat de Tramvai Marți, 23 Februarie 2021 09:32 5.102.12.*** Link la comentariu
  4
  51

  Nimeni nu explică faptul că studiul de fezabilitate a fost de proastă calitate și nerealist. Ca de exemplu dacă vrei să îți cumperi un apartament nou în construcție știi prețul final, îl plătești și aia e. Nu vine constructorul la jumătatea lucrării să îți mai ceară bani. Dar ia vedeți ce firme de casă fac acest aquapark, ce performanțe au (calitatea lucrărilor de la pasajul din centru), ce patroni au firmele astea și de ce tot mereu câștigă doar firmele astea. Cred că răspunsul îl aveți deja și ne scutește de orice comentarii. Să fiți mulțumiți de cum ați votat că asta este o consecință a spiritului nostru civic local. Au majoritate în cl și cj și calcă în picioare pe oricine le stă în cale. Fac ce vor și o fac pe față și cine știe ce porcării mai fac care nu se află în presă. A și apropo, numele problematic care ridică probleme are un nume sugestiv, Black Hole, care ne duce cu gândul la lucruri trăznite.

  Raportează
 • postat de Vali Marți, 23 Februarie 2021 09:23 84.243.108.*** Link la comentariu
  43
  12

  Si cand iti propui o lucrare la tine acasa, de obicei valoare finala a lucrarilor este mai mare decat cea stabilita initial. Doar atunci cand te apuci de treaba iti dai seama ca amploarea lucrarii este diferita fata de cea stabilita initial deci si pretul final este mai mare decat cel de la debutul actiunii. Sa mi spuna si mie cineva care s a apucat de renovare in casa ca a platit cat a stabilit initial sau mai putin. Asa s a intamplat si aici. Repede au iesit postacii ca se fura. In textul articolului sunt date toate lucrarile care au necesitat suplimentare de fonduri. Toate lucrarile vor fi analizate din punct de vedere al costurilor dupa finalizare de Curtea de Conturi si alte institutii abilitate. Doar daca atunci se vor descoperi fapte ilegale puteti sa vorbiti. Dar asa ca sa va dati cu presupusul inainte consider ca este doar o actiune de pr de partid. Nu cred ca la ora asta cineva se mai poate incumeta sa bage mana in fondurile publice cand toti ochii sunt atintiti asupra lor.

  Raportează
 • postat de Dan Marți, 23 Februarie 2021 08:54 89.136.0.*** Link la comentariu
  4
  42

  Galatiul avea nevoie de 2 bazine de inot clasice, curate, civilizate, unde sa inoate copiii si adultii.
  Am dezvoltat un proiect care este scump, cu intretinere pe masura, si care va atrage multa harmalaie.
  Taxele de intrare vor fi mari si copiii nu-si vor permite sa mearga prea des la plaja.
  Peste 3 ani vom citi informatii ca s-a defectat instalatia X, s-a tasat o fundatie de la stalpul de sustinere Y.
  Nu sunt carcotas dar cand faci o baza de agrement de gandesti la publicul tinta, la cheltuielile de intretinere si bineinteles la tarifele de acces.

  Raportează
 • postat de Terente...de la Galati Marți, 23 Februarie 2021 08:45 86.34.180.*** Link la comentariu
  7
  42

  Pai ce ne mai trebuie inca un Aqualand la malul Dunarii; nu avem ceva asemanator in padurea Garboavele? Acolo avem si "sat pescaresc", si cate si mai cate...
  Lasand gluma la o parte: nimeni nu-si imagineaza ca in acest Galati prafuit se mai poate intampla ceva bun. Dupa esecurile in lant privind drumul scurtat de la turnul de televiziune, prin curtea politiei de frontiera, continuand cu "unda verde", care ne-a innegurat viata si ne-a scuturat de bani, apoi santierele ce nu se mai termina de pe principalele axe de transport, centura mica, ce se prefigureaza un mare chix, iar cea mare o fata morgana, totul este doar un prilej de capatuiala pe banii nostri. Nu vom avea nimic pe malul Dunarii, care sa merite alocat cuvantul de aqualand. Va fi un parculet cu gropite cu nisip sa se joace cu lopatica si caldarusa cei ce-si vor cauta linistea , dar care nu au posibilitatea sa plece in alta parte. Vreo doua tobogane din plastic, unde vor plati ca la "Therme", si cateva terase cu mici si bere la suprapret. Totul la pret de : spunea bine cineva pe aici...Dubai!

  Raportează
 • postat de Tirpitz Marți, 23 Februarie 2021 07:57 82.76.159.*** Link la comentariu
  5
  25

  Rasul lumii, si cand va creste Dunarea, ce se va intampla cu mareata plaja, in cazul in care va fi terminata?!? De ani de zile vreti sa o medernizati si ce sa vezi, teren prost si bani multi. Blocurile dupa faleza turnurile de la Viva Parc, nu au fost construite tot pe un teren prost? Cand se va prabusi faleza in Dunare, cine va raspunde?

  Raportează
 • postat de Pinichio Marți, 23 Februarie 2021 05:38 108.245.201.*** Link la comentariu
  4
  21

  Alta gogorita ...daca v-au gasit de ....." destepti "=))))))

  Raportează
 • postat de Florin Marți, 23 Februarie 2021 00:23 86.124.201.*** Link la comentariu
  10
  62

  Chelului tichie de margaritar ii lipseste. O alta gaura neagra unde se scurg banii comunitatii. Cineva care are cosmaruri noaptea, dimineata da porunca sa se infaptuiasca. S-au gasit scuze sa motiveze incapacitatea de proiectare si executie. NU s-au luat avize de la furnizorii de utilitati si in functie de acestea sa se proiecteze noile trasee ? Or sa spuna ca PANDEMIA este cauza intarzierilor. Stadiul de executie a lucrarilor de pe Siderurgistilor si 1 Decembrie se declara ca sunt in avans ? Acolo nu a lovit PANDEMIA ?

  Raportează
 • postat de Ana Marți, 23 Februarie 2021 00:19 89.136.0.*** Link la comentariu
  22
  66

  Oricum nu este de mirare sub administratia maririlor de pret la lucrarile angajate prin licitatie, unde conta pretul smeker cel mai mic. Daca un pasaj subteran nu au fost in stare sa faca, voi le cereti ceva magic gen Bucuresti Balotesti. Mai bine se proiecta o plaja din Costa Rica la Galati, care poate avea un pret mai mic. Oricum pacaleala de la Galati va avea pret de hotel cu 100 de etaje din Dubai. Pentru ca - spunea un iordache- putem! Slava votantilor, dar mai ales puturosilor care nu au votat. Cu adanca compasiune, o conationala stabilita temporar in Norvegia!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.