UPDATE. Propunerea PSD pentru funcţia de viceprimar a picat la vot

UPDATE. Propunerea PSD pentru funcţia de viceprimar a picat la vot
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Galaţiul a rămas, deocamdată, tot cu un singur viceprimar, social-democratul Cristian-Sorin Enache, după ce propunerea PSD pentru ocuparea celui de-al doilea post de "vice" a picat la vot, în şedinţa ordinară de miercuri, 24 februarie 2021, a Consiliului Local. Lucian-Valeriu Andrei a primit doar 13 voturi favorabile, insuficiente pentru a fi ales.

Ocuparea postului de viceprimar rămas liber prin plecarea lui Marius Humelnicu, ales senator PSD, a fost supusă votului la şedinţa de miercuri a Consiliului Local. Proiectul de hotărâre a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi de primarul Ionuţ Pucheanu. Aşa cum ziarul "Viaţa liberă" anticipa "pe surse", consilierul local PSD Lucian-Valeriu Andrei a fost propus de grupul PSD şi de primarul Ionuţ Pucheanu pentru funcţia de viceprimar al municipiului Galaţi. Celelalte grupuri politice nu au făcut propuneri.

Surpriza a reprezentat-o rezultatul votului secret. Lucian Andrei a obţinut doar 13 voturi "pentru", 11 "contra" şi două abţineri. Pentru a fi declarat ales, Lucian Andrei ar fi avut nevoie de majoritatea absolută, adică jumătate plus unu din voturile exprimate de cei 27 de consilieri locali în funcţie.

"Pentru ultimul vot, probabil că o să mai facem o şedinţă", a declarat preşedintele comisiei de numărare a voturilor, social-democratul Gheorghe Potîrniche.

PSD, probleme?

Pentru a încerca să aflăm ce anume s-a întâmplat, trebuie să precizăm că la şedinţa de miercuri a Consiliului Local au fost prezenţi 26 de aleşi. Tot atâţia câţi au participat şi la şedinţa din 2 noiembrie 2020, în care au fost aleşi viceprimari Sorin Enache şi Marius Humelnicu. Atunci, rezultatele votului secret a fost: 16 voturi "pentru" şi 10 "împotrivă" pentru Enache, respectiv, 15 voturi "pentru" şi 11 "împotrivă" pentru Humelnicu. Concluzionam atunci că, în condiţiile în care au fost prezenţi toţi cei 15 consilieri PSD, Sorin Enache a beneficiat şi de un vot din afara grupului său politic.

Revenind la şedinţa de miercuri, 24 februarie 2021, trebuie să spunem că singurul absent a fost consilierul local PSD Gheorghe Bezman, exclus timp de o lună de la şedinţele Consiliului Local, pentru faptul că în decembrie a permis unei alte persoane să voteze în locul său. Deci PSD avea 14 consilieri prezenţi, dar propunerea pentru funcţia de viceprimar a primit doar 13 voturi "pentru". Explicaţia? Fie unul dintre social-democraţi s-a abţinut, pentru că fi preferat ca pe buletinul de vot să figureze Marcela Costea ori Dumitru Poalelungi - nume vehiculate anterior pentru funcţia de viceprimar, fie chiar cel propus s-a abţinut de la vot.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla la proxima şedinţă a Consiliului Local. 


Lucian Valeriu Andrei, propus de grupul consilierilor locali PSD şi de primarul Ionuţ Pucheanu, pentru funcţia de viceprimar al municipiului Galaţi, nu a întrunit numărul de voturi pentru a fi ales în această funcţie.

Conform rezultatelor votului secret exprimat de aleşii locali, Lucian Andrei a obţinut doar 13 voturi „pentru”, 11 "contra" şi două abţineri. Pentru a fi declarat ales, Lucian Andrei ar fi avut nevoie de majoritatea absolută, adică jumătate plus unu din voturile exprimate de cei 27 de consilieri locali în funcţie.

"Pentru ultimul vot, probabil că o să mai facem o şedinţă", a precizat preşedintele comisiei de numărare a voturilor, social-democratul Gheorghe Potîrniche.

Deocamdată, singurul viceprimar al Galaţiului rămâne social-democratul Cristian-Sorin Enache.

Citit 6446 ori Ultima modificare Joi, 25 Februarie 2021 20:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.