EXCLUSIV: Cheltuieli de judecată majorate aberant de un executor. „Mic îndreptar” despre cum să transformi 20 de lei în 600
Foto: Marian Calestru

EXCLUSIV: Cheltuieli de judecată majorate aberant de un executor. „Mic îndreptar” despre cum să transformi 20 de lei în 600
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Un grup de 82 de foști angajați a dat în judecată compania gălățeană Calorgal, solicitând în instanță compensațiile bănești care afirmau că li se cuvin după disponibilizarea colectivă de la sfârșitul anului 2018. Au pierdut procesul și li s-au imputat cheltuieli de judecată de 19,74 lei pentru fiecare. Șocul a venit atunci când li s-a pus poprire pe conturi și au început fie executați silit cu sume de 600 și chiar 800 de lei. Adică de peste 30 de ori mai mult! Executorul judecătoresc Cadar Andreea-Gabriela a întocmit 82 de dosare de executare separate, multiplicând aberant cheltuielile imputate foștilor salariați. Reprezentanți ai disponibilizaților au contactat redacția "Viața liberă" și ne-au prezentat situația în care au ajuns.

S-a transformat din apărător în executor

Executorul judecătoresc Cadar Andreea-Gabriela, cea care îi execută silit pe foștii salariați în numele Calorgal cu sume de peste 30 de ori mai mari, a fost inițial... avocatul lor, prin cabinetul "Cadar și asociații"! Oamenii spun că, la începutul procesului, au fost direcționați către ea de "o colegă binevoitoare și dezinteresată", dar s-au speriat atunci când au văzut onorariile care li se cereau: "onorarii de succes, variind între 9.800 si 12.000 lei de persoană, la care se adăugau cheltuieli de judecată de 3.000 lei tot de persoană. Printre alte clauze abuzive ale contractului era si executarea silită deîndată, în caz că nu se plăteau onorariul și cheltuielile. Adică oamenii urmau să rămână fără case și bunuri". Au reușit să rezilieze contractele cu "Cadar și asociații" în martie 2019 și unii dintre ei s-au îndreptat către avocați.

O parte dintre foștii disponibilizați, în număr de 82, au pierdut procesul în instanță, iar Calorgal, în calitate de creditor, a solicitat cheltuieli de judecată: 1.500 de lei, sumă care, împărțită la 82 de persoane, ajungea la 19,74 lei pentru fiecare. Rezonabil! Dar de aici a început "show-ul".

"Calorgal nu i-a anunțat pe oameni că au de plată această sumă, nu i-a somat pe nicio cale, nu le-a transmis vreun termen de plată sau un cont unde pot achita banii. I-a executat silit direct, în luna februarie 2021, prin reținerea din cardurile bancare a sumelor de 619,74 lei pentru un dosar si 822,32 lei pentru un alt dosar, adică de 30 de ori mai mult!", ne-au spus reprezentanți ai foștilor disponibilizați.

În opinia lor, s-au comis mai multe abuzuri. "S-au reținut mai întâi banii pe carduri și apoi au sosit la poștă somațiile de executare silită. De exemplu, banii s-au reținut între 6 și 15 februarie, iar somația a venit la poștă abia în 25 februarie 2021. Sosirea cu întârziere a somațiilor a creat imposibilitatea de încadrare în termenul de depunere a contestațiilor la executările silite, respectiv de 15 zile de la comunicarea la Judecătorie a somației de către executorul judecătoresc. În instanță, executorul a solicitat executarea doar pentru suma de 19,74 lei și a primit încuviințare, celelalte cheltuieli sunt ilegal aplicate", consideră cei care cu care am vorbit.

8.200 de lei pentru a pune somațiile la poștă!

Conform înștiințării pe care Biroul Executor Judecătoresc Casdar Andreea-Gabriela a trimis-o, în februarie, foștilor salariați, totalul debitului principal urmărit urmărit prin executare a fost stabilit la 239,74 lei, astfel: 19,74 lei calculat până la data curentă plus 20 de lei taxă judiciară de timbru plus 200 lei onorariu avocațial în faza de executare silită (acesta din urmă fiind onorariul avocatului Calorgal). La acest debit principal s-au adăugat, mai întâi, onorariul execuțional, de 50 de lei. S-au adăugat apoi cheltuielile de executare silită, în valoare de 330 de lei, constând în: 30 lei - birotică, consumabile, tehnoredactare, printing, îndosariere; 100 lei - consultații în legătură cu constituirea actelor execuționale; 80 lei - cheltuieli de comunicare a adreselor de înființare poprire, somație, adrese etc.; 100 lei - cheltuieli transport. Astfel, totalul debitului urmărit de executorul judecătoresc a fost stabilit la 619,74 lei. De 30 de ori mai mult decât suma de 19,74 lei de la care s-a pornit!

Problema este că aceste cheltuieli sunt calculate pentru un singur dosar, al unui singur fost salariat, nu pentru toți cei 82 de oameni. Cum executorul judecătoresc Cadar Andreea-Gabriela a întocmit 82 de dosare identice, sumele de mai sus se multiplică aberant.

Rezultă astfel că, pentru a da un exemplu, cei 100 de lei pentru "cheltuieli transport" devin 8.200 de lei. Adică atât a costat, reiese din documentele întocmite de executor, să pună somațiile la poștă. Nici dacă le ducea cu elicopterul n-ar fi costat atât!

Un alt exemplu, onorariul avocatului Calorgal: acesta s-a transformat, din 1.500 de lei solicitați inițial, în 200 lei înmulțiți cu 82, adică 16.400 de lei, de peste zece ori mai mult.

Se pare că totul este legal. Dar este și moral?

Conform avocatului Irina Stanciu, pe care "Viața liberă" l-a contactat pentru a-i cere o opinie profesională, legea permite toate aceste "artificii". Dar oare sunt ele și morale?

Astfel, Calorgal iese din culpă, deoarece nu avea obligația de a-i soma pe oameni să plătească. La fel, legea permite și ca executorul întâi să facă poprirea și abia apoi să trimită somația. Totul s-ar fi încheiat înainte de a începe, dacă oamenii care au pierdut procesul ar fi achitat cheltuielile de judecată care le-au fost impuse. Însă oamenii susțin că nimeni nu i-a informat despre acest lucru.

"Odată înființată poprirea, executorul doar înștiințează debitorul, însă poate oricând, de la înființarea popririi, să tragă suma dacă o găsește pe contul debitorului. Somația transmisă privind obligația de a plăti debitul în termen de o zi poate fi comunicată oricând, legea nu prevede un timp anume. Cu privire la primirea somațiilor după reținerea banilor, este legal, dată fiind măsura înființării popririi. Există obligația benevolă de îndeplinit de către debitorul obligat la plata cheltuielilor de judecată în urma procesului în care a fost parte, cunoscând că a pierdut procesul și este obligat să plătească către angajator suma de bani. Angajatorul nu are obligație de a notifica debitorul, decât dacă apreciază și dorește să evite demararea procedurii de executare silită. În concluzie, îmi păstrez opinia, potrivit căreia executarea este legală. Debitorul trebuia să efectueze plata către angajator și cu mandat poștal, dacă nu se cunoștea contul bancar. Dar este ridicolă această abordare de înregistrare a dosarelor de executare. S-ar fi putut evita, spre binele angajaților, printr-o simplă notificare de plată a sumelor reprezentând cheltuieli de judecată, dacă ar fi operat buna-credință. Însă, ce mai este moral, uman, astăzi?", ne-a spus avocatul Irina Stanciu.

Nici executorul, nici Calorgal nu ne-au răspuns

Am contactat, joia trecută, Biroul Executor Judecătoresc Cadar Andreea-Gabriela, situat în Adjud, solicitând o discuție pe marginea cazului prezentat mai sus. Ni s-a transmis că "vom transmite solicitarea dvs doamnei executor". Niciun telefon înapoi, nici un răspuns.

Tot joi, i-am solicitat o declarație oficială și directorului Calorgal, Marian Alexandru. Acesta a spus că vom primi a doua zi punctul de vedere solicitat. Nici acesta n-a venit...

Cum mai poți stoarce bani dintr-o executare silită. Iată "rețeta"

Se pare că întocmirea dosarelor "la bucată" în cazul proceselor cu mai mulți perdanți nu este singura "rețetă" prin care un executor judecătoresc poate stoarce bani mai mulți dintr-un proces câștigat. Un om de afaceri din Galați ne-a spus că, de vreo doi ani încoace, primește periodic, din partea unui executor, cereri ca să pună popriri pe salariul unui angajat. Problema este că acel salariat nu mai lucrează de mult timp la firma omului de afaceri respectiv, așa că poprirea solicitată nu are "obiectul muncii". "Încă de la prima hârtie pe care am primit-o, am transmis biroului executoresc respectiv că persoana în cauză nu mai este salariatul meu și că nu am ce poprire să pun. Însă cererile continuă să vină la firmă, de doi ani încoace primesc câte una la fiecare trei-patru luni. Probabil că toate cheltuielile cu trimiterea acestor hârtii inutile se adaugă la datoria pe care va ajunge să o plătească în final persoana respectivă. Totuși, sunt ciudate aceste practici. Oare nu este nimeni să-i controleze pe executorii judecătorești?", s-a întrebat omul de afaceri gălățean.

Citit 5919 ori Ultima modificare Vineri, 26 Martie 2021 15:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.