Gălăţeanca Julia Boca, finalistă la Gala Studentul Anului din Străinătate: În tot ce am făcut, m-am gândit la România!

Gălăţeanca Julia Boca, finalistă la Gala Studentul Anului din Străinătate: În tot ce am făcut, m-am gândit la România!
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În 2018, anul în care fusese admisă la Universitatea Wellesley din Statele Unite ale Americii, gălăţeanca Julia Boca îşi dorea să studieze Ştiinţe Politice, se visa la Casa Albă, de la ipostaza stagiarului care duce cafeaua, până la cea a secretarului de stat, se visa întorcându-se apoi în România cu puterea şi experienţa necesare de a schimba lucrurile în bine. Între timp, a descoperit că nu trebuie să aştepte atât de mult pentru a face ceva pentru cei de acasă, la care, recunoaşte, se gândeşte mai tot timpul.

Julia Boca a ajuns printre finaliştii Galei Studentul Român al Anului din Străinătate, competiţie care-şi va desemna câştigătorii pe 29 martie. Printre lucrurile cu care se mândreşte se numără o platformă prin care ajută elevii români să studieze în străinătate, dar şi o revistă pentru studenţii internaţionali ai universităţii la care studiază. "Am reușit să facem prima platformă non-profit din România care trimite elevii la facultate peste Ocean. De când am aplicat pe cont propriu, am simțit nevoia acestui lucru, dar nu s-a încumetat nimeni, pentru că este un drum dificil. Cred că pot să mulțumesc pandemiei că mi-a anulat internshipul din vara trecută și mi-a oferit suficient timp liber să facem o echipă și să îi dăm drumul la treabă. Îmi place să lucrez cu elevii care îmi bat la ușă, să le aud poveștile și să le văd speranța la un viitor mai bun în ochi. Tot anul trecut, împreună cu cea mai bună prietenă a mea din Dubai, am creat prima revistă pentru studenții internaționali din istoria facultății, care a fost nominalizată pentru premiul de leadership din campus. Mereu m-am gândit la România, în tot ce am făcut. Chiar dacă nu am putut să rămân din diverse motive acasă, aș vrea să aduc acest acasă oriunde mă duc. Consider că toată lumea trebuie să ne cunoască cultura, tradițiile și educația. Mereu o să încerc mai mult pentru generațiile viitoare de români, mereu voi face tot ce îmi stă în putință să acord o șansă în plus altui student și mereu voi avea gândul de a mă întoarce înapoi în România să cer o schimbare. Poate așa, nu toată lumea va vrea să plece peste hotare", mă lămureşte tânăra.

Cum s-a născut platforma

Pe vremea când a aplicat la facultate în SUA, a fost nevoită să plătească o mie de dolari unei firme care a promis că o ajută să-şi pregătească dosarul şi să înveţe pentru SAT (bacalaureatul american), însă serviciile oferite au fost sub orice critică, iar în final a fost nevoită să se descurce prin forţe proprii. Întoarsă acasă din America, în perioada pandemiei, şi-a dorit să vadă ce şanse au elevii români să fie consiliaţi pentru a putea merge la studii peste Ocean. A tastat pe google "Vreau să studiez în America" şi a avut neplăcuta surpriză să constate că sunt aceleaşi firme, care, avea să afle după ce a dat câteva telefoane şi s-a dat drept elevă care vrea consiliere, ofereau aceleaşi servicii proaste, dar la preţ dublu faţă de acum trei ani. Aşa s-a născut ideea platformei care să-i ajute pe tinerii care visează la facultăţile din America, pe care a reuşit s-o construiască în timp record, cu ajutorul a două prietene, tot românce.

Când visul american e adaptat pe parcurs

Deşi pornise cu gândul să studieze Ştiinţe Politice, ajunsă în America, şi-a dat seama că nu se regăsea în materia acestor cursuri. După zbateri interioare, care au adus-o aproape în pragul depresiei, s-a hotărât să încerce domenii noi mult mai provocatoare, Neuroştiinţe şi Psihologie, pentru a înţelege mai bine ce se întâmplă cu mintea omului. Recunoaşte că i-a fost și încă îi este dificil, având în vedere că a plecat cu o fundație aproape inexistentă pentru Biologie sau Chimie, dar a dorit să-şi demonstreze că poate. Nu a abandonat însă cu totul ideea de a ajunge la Casa Albă: "Sunt foarte atrasă de tot ce ține de politică, negocieri, relații interumane și scris. Lucrez în prezent la o carte și la propriul meu blog, dar ziua are doar 24 de ore. Am făcut diverse lucruri, de la asistent la biroul de admiteri, la editor al revistei de studenți internaționali, până la cercetare independentă într-un centru de copii. Mereu am avut o dorință infinită de a crea lucruri, de a-mi ajuta comunitatea și de a face bine celor care mi-au făcut și mie la rândul lor. Încă mă gândesc dacă voi aplica la master sau mă voi angaja direct după ce termin facultatea, dar cel mai probabil voi merge pe orice ține de civic, business sau antreprenoriat".

Implicarea ei în viaţa celor pe care a dorit să-i ajute i-a adus foarte multe oportunităţi, fiind un schimb avantajos pentru toată lumea: "Mi-au fost deschise enorm de multe uși și am cunoscut atât de mulți oameni și mentori extraordinari, cât și o comunitate de studenți români în America cu care vorbesc zilnic. Am prieteni peste tot, de la Harvard și Princeton, la Vassar și UCLA. Având în vedere că am plecat neștiind niciun suflet, am ajuns să am încredere că, oriunde m-aș regăsi în SUA, am prieteni extraordinari care mă ajută".

În curând, va începe munca la Consiliul Româno-American de Business din New York. Cum scrisul a rămas o pasiune constantă din liceu, îşi doreşte să se angajeze şi la o editură.

Elevii gălăţeni care vor să studieze în America sunt aşteptaţi pe platforma https://vssia.org, unde pot primi informaţii utile, modele de scrisori de recomandare, modele de eseuri, informaţii despre cele mai bune centre de susţinere a SAT, dar pot vorbi şi cu voluntarii care le vor răspunde punctual la întrebări. Totul este gratuit.

Citit 6890 ori Ultima modificare Sâmbătă, 27 Martie 2021 02:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.