O livadă de la marginea Galațiului a ajuns groapă de gunoi (FOTO)
Foto: Marian Calestru

O livadă de la marginea Galațiului a ajuns groapă de gunoi (FOTO)
Tone de moloz și alte deșeuri
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Cândva o livadă înfloritoare, întinsă pe mai bine de 60 de hectare, porțiunea de teren care desparte orașul Galați de Combinatul Siderurgic a ajuns astăzi o adevărată groapă de gunoi. Zeci de tone de moloz, canapele și fotolii vechi, bidoane și ambalaje din plastic aruncate ilegal aici, cât vezi cu ochii, au transformat fosta plantație de pomi fructiferi într-un loc poluat și deprimant.

Povestea fostei livezi care a aparținut Seromgal SA Galați este una tipică pentru ilustrarea jafului la care au fost supuse multe societăți de stat din România, după Revoluție. Între 1987 și 1991, pe o parte din fâșia de teren care delimita Galațiul de Combinatul Siderurgic au fost sădiți pomi fructiferi. Vorbim despre vișini, cireși, meri, pruni și gutui plantați pe o suprafață de peste 60 de hectare. Pe alte aproape 200 de hectare din aceeași zonă era plantată, pe terase, viță de vie. Toate se aflau în patrimoniul statului, prin Seromgal SA. Societatea a mers destul de bine până în 2001, atunci când două treimi din acțiuni au intrat în posesia salariaților.

În scurt timp, managementul total ineficient a făcut ca Seromgal să înregistreze pierderi destul de mari, ceea ce a transformat într-un veritabil eșec o afacere care avea toate ingredientele pentru a deveni un exemplu de ”așa da” în perioada de tranziție prin care trecea țara noastră.

Terenurile împreună cu pomii fructiferi au rămas totuși în proprietate publică, la Agenția Domeniilor Statului. Din nou, corupția, incompetența și interesele (terenul are o valoare imobiliară estimată la milioane de euro – n.red.) au făcut ca livadă să fie lăsată în paragină, an după an. Sub privirile dubios de pasive ale celor care o aveau în grijă, plantația a ajuns lemn de foc pentru localnicii din satele învecinate.

Mormane de gunoi în locul pomilor fructiferi

După devalizarea unei afaceri cât se poate de profitabile și după ce hoții de lemne au defrișat întreaga livadă, alți gălățeni ”de bine” au dat lovitura de grație. Este vorba despre persoanele care vin și aruncă gunoaie exact pe terenul fostelor plantații. Nu vorbim despre o pungă cu gunoi aruncată cu nepăsare dintr-o mașină, ci despre mormane întregi de cărămizi și ciment, despre bucăți întregi de zid și despre mobilier vechi, totul amestecat cu resturi de plastic din belșug.

Pomii fructiferi încă roditori au fost tăiați de hoții de lemne (Foto: Jandarmeria Galați):

Din spusele ciobanilor care trec zilnic cu turmele prin zonă, munții cu gunoaie cresc de la o săptămână la alta. Doar amenzile pe care Poliția Locală le-a mai dat celor prinși aruncând deșeuri au mai domolit fenomenul, dar poluarea fostelor livezi continuă încă. ”Am înțeles că au dat polițiștii amenzi foarte mari, așa că se cam tem să vină și să mai arunce. Dar acum vin pe timpul nopții și aruncă din mașini, pentru că a doua zi se vede unde a fost aruncat gunoi. Este păcat că se întâmplă așa, pentru că se transformă totul într-o groapă de gunoi”, a spus Iordan Cherici, un cioban pe care l-am întâlnit în zonă.

Pozele sunt cât se poate de grăitoare, astfel încât orice comentariu este de prisos.

Amenzi date de polițiști

De la Poliția Locală Galați am aflat că, de la începutul anului și până pe 25 martie, au fost date 28 de sancțiuni în valoare totală de 25.000 de lei pentru depozitarea sau abandonarea deșeurilor. ”Polițiștii din cadrul Serviciului de Protecție a Mediului au dat amenzi în următoarele zone: strada Garofiței, zona Tirighina, zona Castrul Roman, cartier Filești, șoseaua Smârdan, zona Drumul Viilor, zona lac Brateș, Calea Prutului, clădirile Seromgal, zona Mehid etc. Trebuie precizat că, în anul 2020, au fost aplicate un număr de 50 de asemenea sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală de 58.700 de lei”, a precizat Aurelia Matei, purtătoarea de cuvânt a Poliției Locale Galați.

1.800 de tone de fructe, în fiecare an

La trei ani de la Revoluție, livezile Seromgal produceau anual în jur de 1.800 de tone de fructe. Acum, zecile de hectare defrișate abuziv și lăsate abandonate sunt năpădite de buruieni și de oțetari.

Citit 7718 ori Ultima modificare Vineri, 02 Aprilie 2021 21:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.