Multe contracte, majorate sau prelungite de autorităţi. Surprize pe banii şi timpul gălăţenilor
Foto: Marian Calestru

Multe contracte, majorate sau prelungite de autorităţi. Surprize pe banii şi timpul gălăţenilor
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), din ianuarie 2021 şi până acum, nu mai puţin de 16 contracte atribuite de Primăria municipiului Galaţi în perioada 2019-2020 au fost modificate prin acte adiţionale. Fie le-a fost majorată valoarea, fie a fost prelungită durata de realizare a unor obiective chiar şi cu câte şase luni. Pentru că, în marea majoritate, contractele vizează realizarea unor investiţii cu finanţare europeană, considerăm că este important să aflaţi cele mai importante modificări.

Modernizarea axei Siderurgiștilor - 1 Decembrie 1918, care ar fi trebuit să se încheie luna aceasta, a fost prelungită până pe 14 iulie 2021 şi nu este singura investiţie care a suferit modificări importante. După cum nici contractul pentru amenajarea arterei de legătură între bulevardul Dunărea şi bulevardul Marii Uniri, prin curtea Poliţiei de Frontieră, nu este singurul care a fost majorat! Consultând Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, am descoperit că 16 contracte au fost modificate prin act adiţional. Iată-le pe cele mai importante.

Scumpiri la investiţii europene

Una dintre majorările substanţiale de contract vizează proiectul de "Reabilitare, modernizare, extindere şi dotare Compartiment Primiri Urgenţe - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Sf. Ioan» Galaţi". Contractul de proiectare şi execuţie a fost încheiat pe 24 iunie 2019 cu SC Rovis Lider SRL. Conform anunţului de modificare, valoarea contractului a fost majorată de la 5,83 milioane de lei fără TVA la 6,65 milioane de lei fără TVA.

Şi contractul de proiectare şi execuţie pentru "Modernizare şi reabilitare Şcoala Gimnazială Nr. 11 - «Mihail Sadoveanu» Galaţi", încheiat în 16 mai 2019 cu firma Concivia, a suferit modificări prin două acte adiţionale. A fost prelungită perioada de derulare cu încă şase luni, iar valoarea a fost modificată de la 7,73 milioane de lei la 7,95 milioane de lei fără TVA.

De la 4,36 milioane de lei fără TVA, contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor de "Modernizare și reabilitare Școala Gimnazială Nr. 33" a fost modificat la 5,28 milioane de lei fără TVA, tot prin act adiţional. Conform datelor oficiale, contractul a fost încheiat pe 15 octombrie 2019 cu SC Dascon Global Construct SRL.

A fost modificat şi contractul de "Reabilitare şi modernizare Şcoala Gimnazială «Sf. Grigorie Teologul»” - proiectare și execuție, încheiat pe 10 februarie 2020 cu SC Dreams Riviera SRL (lider al unei asocieri cu firmele Rovis Lider, Romsit Construct şi Evalo Trust). Conform anunţului din SEAP, valoarea contractului a fost majorată de la 3,47 milioane de lei la 3,77 milioane de lei fără TVA.

Şi contractul de proiectare şi construcţie a unei grădiniţe cu opt săli de grupă în cartierul Ţiglina II, atribuit pe 30 martie 2020 asocierii Midanne Invest Grup SRL - Arhidesign GS, a suferit modificări, prin două acte adiţionale. Astfel, a fost prelungită perioada de elaborare a proiectului cu 60 zile, iar valoarea totală a contractului a fost modificată de la 4,24 milioane de lei la 4,53 milioane de lei fără TVA.

"În ceea ce priveşte preţului contractului de achiziţie publică, Comisia Naţională de Strategie a stabilit coeficienţii de actualizare ca urmare a creşterii salariului minim brut pe ţară garantat în plată", se precizează în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Dacă nu e scumpire, apar lucrări suplimentare

Încheiat în 21 februarie 2020, contractul pentru proiectare şi execuţie "Reabilitare Colegiul Tehnic «Traian Vuia» - Corp Şcoală", în valoare de 5,08 milioane de lei fără TVA, a suferit o singură modificare: prelungirea duratei de prestare a serviciilor de proiectare cu 30 de zile. În schimb pe 5 februarie 2021, a fost încheiat un contract de 642.059 de lei fără TVA pentru execuţia unor lucrări suplimentare în cadrul aceluiaşi proiect. Constructorul este SC Dreams Riviera SRL, liderul asocierii cu firmele Submit, Romsit Construct şi Rovis Lider, cu care a fost încheiat contractul iniţial de realizare a investiţiei europene. "În vederea executării lucrărilor pentru reabilitarea Colegiului Tehnic «Traian Vuia» - Corp Şcoală, este necesară realizarea unor lucrări suplimentare, stabilite ca urmare a notei de constatare şi dispoziţiei de şantier nr. 2/12.11.2020 de către proiectantul lucrării, Submit SRL. Prin soluţia propusă de proiectant se vor executa lucrări de consolidare, urmate de lucrări de umplere şi refacere a pardoselilor pe zonele de intervenţie", explică Primăria în SEAP.

Rămâne de văzut ce alte surprize pe bani publici ar mai putea oferi contractele atribuite de Primăria Galaţi pentru realizarea unor investiţii cu sau fără finanţare europeană.

Citit 3285 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Aprilie 2021 01:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.