Câţi arbori ar putea fi tăiaţi în Ţiglina şi Mazepa (FOTO)

Câţi arbori ar putea fi tăiaţi în Ţiglina şi Mazepa (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Nu mai puţin de 145 de arbori, ale căror trunchiuri depăşesc 40 de centimetri în diametru, ar putea fi tăiaţi în cadrul lucrărilor de refacere a sistemului rutier şi regenerare urbană din cartierele Ţiglina I, Mazepa I şi Mazepa II. Tăierea lor şi scoaterea rădăcinilor sunt trecute în listele pe categorii de lucrări din documentaţia licitaţiei organizate de Primărie pentru găsirea unui constructor. Municipalitatea susţine că numai dacă va fi cazul ar putea fi tăiați arbori uscați sau care pot pune în pericol siguranța trecătorilor și a bunurilor, ori doar dacă lucrările nu se pot executa altfel.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", pentru contractul cu o valoare estimată de peste 33 milioane de lei, pentru refacerea sistemului rutier şi regenerarea urbană a trei importante cartiere, Ţiglina I, Mazepa I şi Mazepa II, se bat trei asocieri importante de constructori.

Caietul de sarcini al licitaţiei prevede: lucrări de reparaţie a parcărilor existente (şi extinderea acestora, acolo unde spaţiul permite), realizarea de parcări noi inclusiv prin demolarea construcţiilor cu caracter provizoriu precum garaje şi chioşcuri, amenajarea de parcări ecologice acolo unde spaţiul permite, dar şi racorduri electrice pentru staţiile de încărcare vehicule electrice şi hibrid.

De asemenea, sunt cuprinse: resistematizare rutieră prin realizarea unor sensuri unice, lucrări de reparaţie şi întreţinere a suprafeţei carosabile, a trotuarelor şi aleilor pietonale, înlocuirea bordurilor mari şi mici, marcaje şi semnalizare rutieră pentru zonele executate, dar şi reparaţia şi întreţinerea spaţiilor verzi. Până aici toate bune şi frumoase.

Numai că, în "Listele pe categorii de lucrări", se regăseşte şi tăierea de arbori cu trunchiuri care depăşesc 40 de centimetri în diametru.

Ce prevede documentaţia

Conform documentaţiei, cei mai puţini arbori cu diametrul de peste 40 de centimetri - 45 de bucăţi - sunt prevăzuţi a fi tăiaţi în cadrul lucrărilor preliminare în Ţiglina I, zona vizată fiind delimitată de străzile Brăilei, Regiment 11 Siret, Cloşca şi bulevardul Marea Unire. De asemenea, este prevăzută şi scoaterea rădăcinilor acestora. Pe de altă parte, aceeaşi listă pe categorii de lucrări mai cuprinde: amenajare spatii verzi - 10,000 de metri pătraţi, plantare arbori - 250 de bucăţi, plantare gard viu - 2.500 de metri liniari.

Câte 50 de arbori cu diametrul de peste 40 de centimetri sunt prevăzuţi a fi tăiaţi, iar rădăcinile acestora scoase, în cartierele Mazepa I şi Mazepa II. Zonele vizate sunt delimitate de străzile Brăilei, Roşiori, Navelor şi bulevardul Marea Unire şi Navelor, respectiv, arealul cuprins între arterele Brăilei, Roşiori, Marea Unire şi Regiment 11 Siret. Nu mai puţin adevărat este că ambele cartiere ar urma să beneficieze de amenajare spații verzi: 12.000 de metri pătraţi în Mazepa I şi 3.600 de metri pătraţi în Mazepa II, plantarea a câte 250 de arbori în fiecare cartier şi de gard viu - 1.500 de metri liniari în Mazepa I şi 1.000 de metri liniari în Mazepa II.

Tăierile de arbori au fost primite mereu cu rezerve mari sau cu critici pertinente de către gălăţeni. Iar în acest caz vorbim despre arbori maturi! Iar plantările au lăsat mai mereu de dorit, deoarece mulţi dintre copacii plantaţi s-au uscat la scurtă vreme.

Tocmai de aceea am încercat să aflăm care va fi soarta celor 145 de arbori vizaţi de restructurare urbană.

Ce spune Primăria

"În cadrul proiectului "Refacere sistem rutier și regenerare urbană - cartierele Mazepa I, Mazepa II și Țiglina", se are în vedere plantarea a 750 de arbori și numai dacă va fi cazul ar putea fi tăiați arbori uscați sau care pot pune în pericol siguranța trecătorilor și a bunurilor ori doar dacă lucrările nu se pot executa altfel. În cele trei cartiere, se vor planta copaci astfel: 250 în Mazepa I, 250 în Mazepa II, 250 în Țiglina I.

În documentații figurează 145 de arbori, dar acest lucru nu implică obligatoriu tăierea acestora. Includerea în documentații este motivată doar de faptul că arborii pot fi în perimetrul unde avem în vedere lucrări de modernizare. Prin urmare, nu au fost identificați în această etapă arbori care trebuie tăiați și nici nu ne dorim acest lucru. Este vorba despre un demers preventiv, pentru situații de forță majoră, care trebuie avute în vedere așa cum se întâmplă în cazul oricărui proiect de acest fel.

În plus, Primăria municipiului Galați va continua campaniile de plantări de arbori în fiecare primăvară și toamnă, punând permanent accent pe calitatea mediului, întrucât un oraș verde înseamnă un oraș cu arbori sănătoși și viguroși", ne-a transmis Biroul de presă al administraţiei locale.

Cum se împart banii pe cartiere

Gălăţenii care aşteaptă cu nerăbdare transformarea cartierelor în care locuiesc, fie că vorbim de Ţiglina I, Mazepa I sau Mazepa II, trebuie să ştie că lucrările sunt prevăzute a se desfăşura pe parcursul a 48 de luni, adică patru ani. Iată şi defalcarea pe cartiere a valorii estimate a contractului de 33.075.487,63 lei fără TVA: Mazepa I - 9.789.905,50 lei fără TVA, Mazepa II - 8.540.105,38 lei fără TVA, Ţiglina I - 14.745.476,75 lei fără TVA.

Foto: Marian Calestru şi Anca Melinte

Citit 4675 ori Ultima modificare Marți, 13 Aprilie 2021 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.