Câţi arbori ar putea fi tăiaţi în Ţiglina şi Mazepa (FOTO)

Câţi arbori ar putea fi tăiaţi în Ţiglina şi Mazepa (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Nu mai puţin de 145 de arbori, ale căror trunchiuri depăşesc 40 de centimetri în diametru, ar putea fi tăiaţi în cadrul lucrărilor de refacere a sistemului rutier şi regenerare urbană din cartierele Ţiglina I, Mazepa I şi Mazepa II. Tăierea lor şi scoaterea rădăcinilor sunt trecute în listele pe categorii de lucrări din documentaţia licitaţiei organizate de Primărie pentru găsirea unui constructor. Municipalitatea susţine că numai dacă va fi cazul ar putea fi tăiați arbori uscați sau care pot pune în pericol siguranța trecătorilor și a bunurilor, ori doar dacă lucrările nu se pot executa altfel.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", pentru contractul cu o valoare estimată de peste 33 milioane de lei, pentru refacerea sistemului rutier şi regenerarea urbană a trei importante cartiere, Ţiglina I, Mazepa I şi Mazepa II, se bat trei asocieri importante de constructori.

Caietul de sarcini al licitaţiei prevede: lucrări de reparaţie a parcărilor existente (şi extinderea acestora, acolo unde spaţiul permite), realizarea de parcări noi inclusiv prin demolarea construcţiilor cu caracter provizoriu precum garaje şi chioşcuri, amenajarea de parcări ecologice acolo unde spaţiul permite, dar şi racorduri electrice pentru staţiile de încărcare vehicule electrice şi hibrid.

De asemenea, sunt cuprinse: resistematizare rutieră prin realizarea unor sensuri unice, lucrări de reparaţie şi întreţinere a suprafeţei carosabile, a trotuarelor şi aleilor pietonale, înlocuirea bordurilor mari şi mici, marcaje şi semnalizare rutieră pentru zonele executate, dar şi reparaţia şi întreţinerea spaţiilor verzi. Până aici toate bune şi frumoase.
Numai că, în "Listele pe categorii de lucrări", se regăseşte şi tăierea de arbori cu trunchiuri care depăşesc 40 de centimetri în diametru.

Ce prevede documentaţia

Conform documentaţiei, cei mai puţini arbori cu diametrul de peste 40 de centimetri - 45 de bucăţi - sunt prevăzuţi a fi tăiaţi în cadrul lucrărilor preliminare în Ţiglina I, zona vizată fiind delimitată de străzile Brăilei, Regiment 11 Siret, Cloşca şi bulevardul Marea Unire. De asemenea, este prevăzută şi scoaterea rădăcinilor acestora. Pe de altă parte, aceeaşi listă pe categorii de lucrări mai cuprinde: amenajare spatii verzi - 10,000 de metri pătraţi, plantare arbori - 250 de bucăţi, plantare gard viu - 2.500 de metri liniari.

Câte 50 de arbori cu diametrul de peste 40 de centimetri sunt prevăzuţi a fi tăiaţi, iar rădăcinile acestora scoase, în cartierele Mazepa I şi Mazepa II. Zonele vizate sunt delimitate de străzile Brăilei, Roşiori, Navelor şi bulevardul Marea Unire şi Navelor, respectiv, arealul cuprins între arterele Brăilei, Roşiori, Marea Unire şi Regiment 11 Siret. Nu mai puţin adevărat este că ambele cartiere ar urma să beneficieze de amenajare spații verzi: 12.000 de metri pătraţi în Mazepa I şi 3.600 de metri pătraţi în Mazepa II, plantarea a câte 250 de arbori în fiecare cartier şi de gard viu - 1.500 de metri liniari în Mazepa I şi 1.000 de metri liniari în Mazepa II.

Tăierile de arbori au fost primite mereu cu rezerve mari sau cu critici pertinente de către gălăţeni. Iar în acest caz vorbim despre arbori maturi! Iar plantările au lăsat mai mereu de dorit, deoarece mulţi dintre copacii plantaţi s-au uscat la scurtă vreme.

Tocmai de aceea am încercat să aflăm care va fi soarta celor 145 de arbori vizaţi de restructurare urbană.

Ce spune Primăria

"În cadrul proiectului "Refacere sistem rutier și regenerare urbană - cartierele Mazepa I, Mazepa II și Țiglina", se are în vedere plantarea a 750 de arbori și numai dacă va fi cazul ar putea fi tăiați arbori uscați sau care pot pune în pericol siguranța trecătorilor și a bunurilor ori doar dacă lucrările nu se pot executa altfel. În cele trei cartiere, se vor planta copaci astfel: 250 în Mazepa I, 250 în Mazepa II, 250 în Țiglina I.

În documentații figurează 145 de arbori, dar acest lucru nu implică obligatoriu tăierea acestora. Includerea în documentații este motivată doar de faptul că arborii pot fi în perimetrul unde avem în vedere lucrări de modernizare. Prin urmare, nu au fost identificați în această etapă arbori care trebuie tăiați și nici nu ne dorim acest lucru. Este vorba despre un demers preventiv, pentru situații de forță majoră, care trebuie avute în vedere așa cum se întâmplă în cazul oricărui proiect de acest fel.

În plus, Primăria municipiului Galați va continua campaniile de plantări de arbori în fiecare primăvară și toamnă, punând permanent accent pe calitatea mediului, întrucât un oraș verde înseamnă un oraș cu arbori sănătoși și viguroși", ne-a transmis Biroul de presă al administraţiei locale.

Cum se împart banii pe cartiere

Gălăţenii care aşteaptă cu nerăbdare transformarea cartierelor în care locuiesc, fie că vorbim de Ţiglina I, Mazepa I sau Mazepa II, trebuie să ştie că lucrările sunt prevăzute a se desfăşura pe parcursul a 48 de luni, adică patru ani. Iată şi defalcarea pe cartiere a valorii estimate a contractului de 33.075.487,63 lei fără TVA: Mazepa I - 9.789.905,50 lei fără TVA, Mazepa II - 8.540.105,38 lei fără TVA, Ţiglina I - 14.745.476,75 lei fără TVA.

Foto: Marian Calestru şi Anca Melinte

Citit 4317 ori Ultima modificare Marți, 13 Aprilie 2021 00:06

15 comentarii

 • postat de remo girone
  Luni, 12 Aprilie 2021 16:25
  81.12.148.***
  Vă rog eu schimbaţi telefonul / lentila foto cu care trageţi pozele. Supărător purple-fringing-ul.
  3
  8
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Luni, 12 Aprilie 2021 14:30
  5.2.205.***
  Chiar ma intrebam unde este psd-istul suprem ca sa sara sa isi apere manutele rosii.
  6
  23
  Raportează
 • Luni, 12 Aprilie 2021 12:34
  95.76.3.***
  Au reapărut postacii oleacă mai "inteligenți" decât un copac! Se dorește tăierea a circa 145 copaci, fie uscați, fie prea bătrâni pentru a rezista la o furtună, și plantarea a 750, iar voi faceți nazuri că bla-bla-bla! Acesta este un ORAȘ, NU o pădure de bananieri, așa cum v-ați dori mulți, ca să aveți ce hali gratis! Într-o pădure, nu îi pasă nimănui dacă un copac cade peste alții dărâmându-i, pe când aici sunt vieți omenești în joc! Un copac poate fi înlocuit oricând, dar un om nu, pentru că fiecare e UNIC!

  Bla-bla-bla, eu am probleme cu ochii, văd numai betoane și zero copaci... Bla-bla-bla! Sunt sigur că Clooojul este plin de copaci... Are copaci și în loc de blocuri, pentru votanți... Vai de capul vostru!

  O singură rugăminte am pentru primărie... Fie trimite angajații de la Gospodărie Urbană la cursuri de specializare, fie angajează o firmă de grădinari profesioniști! A toaleta un copac nu înseamnă să-l aduci în stadiul de mega-ciot desprins din filmele horror!

  Asta e tot. Continuați, domn primar, suntem pe drumul cel bun! #keepUpTheGoodWork
  42
  21
  Raportează
 • postat de Greg
  Luni, 12 Aprilie 2021 12:05
  5.13.220.***
  Ar trebui taiat masiv tot ce este inalt si plantat copaci care ating 3-4 metri maxim cum sunt in alte tari de exemplu.
  In unele zone deja sunt copaci care depasesc blocuri cu 4 etaje.
  Cand Ceausescu i-a plantat, nu cred ca ideea era ca oamenii sa stea pe intuneric in case, sa nu vada lumina din cauza copacilor.
  32
  16
  Raportează
 • postat de Georgel
  Luni, 12 Aprilie 2021 11:42
  195.176.3.***
  Citat din articol: ”Caietul de sarcini al licitaţiei prevede: lucrări de reparaţie a parcărilor existente (şi extinderea acestora, acolo unde spaţiul permite), realizarea de parcări noi inclusiv prin demolarea construcţiilor cu caracter provizoriu precum garaje şi chioşcuri, amenajarea de parcări ecologice acolo unde spaţiul permite, dar şi racorduri electrice pentru staţiile de încărcare vehicule electrice şi hibrid.”

  Eu sunt de acord, dar cu o condiție: Studiu de fezabilitate în prealabil, cu planuri clare și, detaliate, cu expoziție și cu dezbatere publică conform legii. Rog readația VL urmăriți și publicați aplicarea acestei prevederi legale, obligatoriu premergătoare acelui contract.
  10
  24
  Raportează
 • postat de Monica Ileana Pintilie
  Luni, 12 Aprilie 2021 10:18
  89.137.30.***
  "Municipalitatea susţine că numai dacă va fi cazul ar putea fi tăiați arbori uscați sau care pot pune în pericol siguranța trecătorilor și a bunurilor, ori doar dacă lucrările nu se pot executa altfel."
  Ce se intelege de aici? Ca cei uscati... etc...vor fi (SAU NU) taiati, dupa cum vor avea unii chef, dar cei sanatosi, bogati, umbrosi... benefici VOR FI TAIATI ORICUM!?!?!?!?!?!
  6
  17
  Raportează
 • postat de Drujbarul de frunte.
  Luni, 12 Aprilie 2021 09:24
  213.233.88.***
  Pucheanu, drujbar de frunte al orașului ! Dacă ați fi plantat cât ați tăiat în 31 de ani de PSD, orașul ar fi devenit, pădure. Care-i șpilul, mai bine tăiem copacii, decât să măturăm frunzele.
  13
  47
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Luni, 12 Aprilie 2021 09:06
  5.2.205.***
  Deci turnam beton ca sa fie "frumos"......ala care ridica in slavi taierea copacilor pentru parcari tu ce mai respiri desteptule? Poate tu praf....noi respiram altceva.
  17
  48
  Raportează
 • postat de rodax
  Luni, 12 Aprilie 2021 08:53
  193.231.148.***
  in principiu,ar trebui taiati doar copacii uscati,si cei care ar constitui un pericol in caz de rupere(adica cei cu scorburi mari).primaria nu ar trebui sa ne faca viata grea pe timp de vara,privandu-ne de umbra copacilor.
  7
  48
  Raportează
 • postat de Carmen
  Luni, 12 Aprilie 2021 08:45
  5.13.196.***
  Nu inteleg cum de nu poate opri NIMENI acest proiect de distrugere a copacilor. Chiar nimeni? In alte tari se initiaza proteste ale ecologistilor, sunt comunitati care tin la sanatatea lor. Nu iesitul sau neiesitul la vot odata la patru ani rezolva problema. Ar trebui sa intelegem ca asta (taierile astea de copaci, distrugerea spatiilor verzi din oras) e un atentat la sanatate.
  13
  42
  Raportează
 • postat de ghici
  Luni, 12 Aprilie 2021 08:21
  86.125.62.***
  Sunt total dezamagita de planul de restructurare urbana ani si lipsa spatiului verde. Galatiul arata din ce in ce mai rau. Daca si zona Mazepa care beneficia de acea zona verde realizata in timp care te proteja de soarele arzator al verii, care te relaxa cu verdele ierbii si umbra copacilor dispare atunci nu ne mai miram de ce desertificarea e la ea acasa. Din pacate procesul de plantare nu prea a dat roade in Galati. Pustiu pe faleza superioara unde s-au uscat foarte multi arbori plantati, pustiu pe Basarabiei, Balcescu si lista poate continua. Spatiul verde de pe Strada Brailei neingrijit de ani buni. Au disparut trandafirii. Plantati alte flori daca erau asociati politicii. Florile sunt fara culoare politica, Asa ca plantati ceva. Nu mai taiati fara noima. E usor de distrus dar greu de pus ceva in loc. Mai degraba reparati pavajul care lasa de dorit in tot orasul. Stabilizati putin si faleza. Aveati multe alte lucruri bune de facut. Din pacate nu sunteti prieteni cu natura.E foarte trist.
  11
  51
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Luni, 12 Aprilie 2021 08:05
  5.12.46.***
  Sunteti nebuni, cum sa taiati arborii, cata minte aveti? Gasiti alte solutii, nu cele mai simple, orasul asta, deja arata ca un mausoleu, betonat, cimentuit, o tampenie cee ce faceti. Nu aveti un dram de viziune, intrebati naibii pe cei din Germania, Austria, Polonia, etc. aia distrug arbori de zeci de ani ca sa faca parcari, baaaiii, sunteti prosti, incompetentii naibii.
  10
  57
  Raportează
 • postat de Eu
  Luni, 12 Aprilie 2021 05:18
  213.233.88.***
  Începe iar distrugerea fără nicio noima a copacilor, ca acum 2 ani când au fost efectiv măcelăriți? Pardon, toaletați.
  Și în locul lor puși niște copăcei care nu vor fi udați niciodată și se vor usca la rândul lor.
  12
  56
  Raportează
 • postat de Parcari gratuite pentru posesorii de limuzine care au drepturi
  Luni, 12 Aprilie 2021 01:43
  77.111.246.***
  Primarul care ar avea inspiratia si curajul de a taia toti copacii din Galati si ar betona toata suprafata pe care se afla la ora actuala spatiu verde, in scopul amenajarii de PARCARI GRATUITE, ar fi reales 1000 de ani in functie si ar avea mari sanse de a castiga si presedintia Romaniei!
  42
  19
  Raportează
 • postat de ADERIN
  Luni, 12 Aprilie 2021 00:45
  5.13.190.***
  Trebuie sa incep prin a adresa cateva intrebari la care nu stiu cine ar putea sa imi raspunda.
  1. Cati puieti de arbori ati plantat, sau plantat in ultimul timp si cati REAL sau prins, nu doar lauda pe hartie?
  2. Cati arbori/copaci au fost ciunţiţi fara nici un fel de noima ( cica fasonati ) iar in maxim jumatate de an acestia sau uscat si mai pe urma au fost taiati de tot ( exemple peste tot in oras, nu stau sa explic)?
  3. Cati oameni stiu sa planteze un copac CA LA CARTE si nu un nene care pune in zeflemea acel puiet intr-o groapa , adauga pamant si o galeata de apa si gata.
  4. Cat de protejati sunt acest puieti de copac la plantare ( nu doua bete unul stanga si altul dreapta ), si totusi sa ne aducem aminte cati puieti de copaci au fost vandalizati, rupte aceste bete de sprijin, furate.( vedeti la Iasi un tip de a ingradi un copac nou plantat)
  5. Cand veti intelege ca primarie/gospodarie urbana ca copacii nu se fasoneaza vara ( vezi uscaciunile de pe regiment 11 siret, inceputul strozii domneasca s.a).

  Adica ma gandesc ca atunci cand se va incepe lucrarile de la Nespalata( Fata pe valuri) pana la elice , va fi cea mai mare DEFRISARE din Galati ce nu va putea acoperi nici in 40 de ani copacii deja plantati.
  Cercetati, informati-va, cereti o parere, ajutor nu faceti de capul vostru ca viteji, breji. Totusi imi aduc aminte ca in parcul Eminesc au fost taiati cu drujba cativa copaci de cativa zeci de ani si sa emis o amenda destul de mare, nu cred ca a fost cineva cunoscatotor caci astfel nu se intampla lucrul acesta, tot un " mare sef al DOREILOR" a fost , asa ca nu cred ca v-ati invatat lectia.
  Fac o groapa in beton, pun pamat, pun un copac, adug apa si vreau sa creasca copacul. Nu merge asa.
  Trist, trist si iarasi trist.
  11
  57
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.