Avem nevoie de telegondolă sau de un nou parc industrial? Pentru ce a cerut opoziţia bani din bugetul Galaţiului
Foto: Marian Calestru

Avem nevoie de telegondolă sau de un nou parc industrial? Pentru ce a cerut opoziţia bani din bugetul Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Un nou spital municipal de urgenţă, telegondolă pe traseul Turn televiziune - Gara fluvială, un al doilea parc industrial şi un muzeu al tehnicii gălăţene sunt obiectivele pentru care consilierii locali PNL au solicitat, prin amendamente depuse la proiectul bugetului local pe 2021, alocări financiare pentru studii de fezabilitate. Consilierii USR au pledat pentru premierea elevilor cu cea mai mare medie generală din fiecare clasă V-XIII, iar aleşii PACT, pentru consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a Palatului Simion Gheorghiu. Pentru că este important să ştiţi cum gândesc consilierii locali, vă prezentăm cele mai importante amendamente la bugetul local.

"Mă gândeam, la începutul seriei dumneavoastră de amendamente, că v-aș propune următorul joc: cât au reușit să aducă la bugetul local, prin amendamente naţionale, domnii deputaţi George Stângă și Bogdan Rodeanu, să dispuneţi de aceste sume şi să faceți ce proiecte vreți. Dar, după cum ați văzut, nu suntem nici pe departe atât de absurzi pe cât am văzut că pot fi unii la un buget național. Și am acceptat în tot sau parte amendamente dumneavoastră", le-a spus primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, consilierilor locali PNL şi USR, la dezbaterea bugetului, din şedinţa Consiliului Local. Iată ce amendamente au formulat aleşii şi care a fost soarta lor.

Propuneri acceptate

Aşa cum aţi putut afla din "Viaţa liberă", cea mai importantă propunere PNL inclusă în buget vizează studiul de fezabilitate pentru proiectarea și execuția unui nou spital municipal de urgență, cu circa 200 de paturi. E drept, suma solicitată de liberali a fost de 1.500.000 de lei, iar alocarea din buget e de 100.000 de lei.

În urma discuţiilor cu Consiliul Elevilor, liberalii au propus mărirea cuantumului burselor. S-a obţinut o creştere de la 250 la 400 de lei pentru bursele de performanţă, dar nu şi câte 100 de lei în plus la celelalte burse.

Se regăseşte în buget şi regenerarea urbană a zonei monumentului "Apărătorii orașului Galați", dar nu cu 300.000 de lei, ci cu 5.000 de lei.

George Stângă, pentru telegondolă

"Toate telegondolele făcute în România sunt falimentare, inclusiv cea de la Constanţa. Surprinzător, acolo unde sunt cei mai mulți turiști, investiția nu a dat roade", a fost replica primarului, la amendamentul PNL privind finanţarea din buget a unui studiu de fezabilitate pentru Telegondolă pe traseul Turn televiziune - Gara fluvială.

"Ideea în sine nu îmi repugnă câtuși de puțin și pare genul de proiect pentru care dl Stângă să se bată la București pentru obținerea finanțării. Prin urmare, dacă reușește la o eventuală rectificare de buget națională, noi cu mare drag o punem în operă. Vorbiți cu președintele partidului!", le-a transmis Ionuţ Pucheanu liberalilor.

Amendamentul a fost respins, primind doar 11 voturi "pentru".

Ne trebuie un nou parc industrial?

A fost respinsă şi finanţarea unui studiu de fezabilitate privind proiectarea și execuția "Parcului Industrial nr. 2" în municipiul Galați. Ideea îi aparţine tot fostului consilier liberal Paul Găvănescu, care a pledat pentru acest proiect în mandatul trecut.

"Dacă nu sunt investitori pentru primul parc, de ce să-l pregătesc pe al doilea? Știți dumneavoastră investitori care vor să vină în Galați?", a întrebat Pucheanu.

Liberalii au primit asigurări că, în maximum şase luni, litigiul de la parcul industrial pe care îl avem se va stinge, iar investitorii ar avea unde să vină.

Muzeu, festival, sens giratoriu, spaţiu de învăţământ

Liberalii şi-au retras amendamentul prin care propuneau un studiu de fezabilitate privind proiectarea unui Muzeu al tehnicii gălățene. Primarul le-a explicat că există deja o documentaţie în acest sens, care vizează hangarul de pe strada Basarabiei, folosit acum ca atelier de către Ecosal. Un asemenea muzeu poate fi realizat cu fonduri europene, iar Ecosal ar urma să fie relocat, eliberând hangarul.

Finanţarea unui festival național pentru artiștii plastici a fost retrasă de liberali, după ce au aflat că organizatorii trebuie să facă o solicitare pentru a fi introduși în planul anual de evenimente al Galaţiului.

A fost retrasă şi propunerea privind finanţarea amenajării unui sens giratoriu în zona de la Parcul "Viva" și a esplanadei din aceeași zonă la Faleza Dunării Galați. O idee de fluidizare a traficului care îi aparţine fostului consilier local PNL Paul Găvănescu, formulată în mandatul trecut, după cum a amintit primarul. Ionuţ Pucheanu a explicat că toată faleza va intra într-un amplu proces de modernizare, cu fonduri europene, iar amenajarea rutieră s-ar putea realiza în cadrul acestui proiect.

A fost respinsă la vot propunerea PNL privind amenajarea unui spaţiu de învăţământ de back-up pentru elevii din sistemul preuniversitar pentru situațiile în care instituția de învățământ de bază intră în renovare. Autorităţile au explicat că deja se desfăşoară lucrări la 15 şcoli, şi urmează altele, iar amenajarea unui spaţiu nu numai că nu rezolvă problema, dar s-ar încheia odată cu investiţiile aflate acum în derulare.

Premii pentru cei mai buni elevi

Pentru că în peste 80 de clase de gimnaziu şi liceu niciun elev nu a ajuns la o medie generală de peste 8,50, pragul bursei de studiu, grupul USR a propus instituirea unui premiu pentru elevul cu cea mai mare medie anuală generală din fiecare clasă V-XIII, din învăţământul public şi privat. Un premiu de 500 de lei, indiferent dacă elevul sau eleva are domiciliul în Galaţi. Amendamentul nu a trecut, având doar 11 voturi "pentru". Primarul a explicat, însă, că există o promisiune că mediul de afaceri gălăţean va veni, la finele anului, alături de Primărie, pentru a bonifica elevii merituoşi. Prin urmare, ideea ar putea fi preluată.

Casa Simion Gheorghiu

PACT pentru Galaţi a formulat un amendament pentru includerea monumentului "Casa Simion Gheorghiu" (Domnească nr. 24) în lista de investiţii a bugetului local, pentru o viitoare consolidare, reabilitare și punere în valoare. Amendamentul a fost respins. Ionuţ Pucheanu a susţinut că acest proiect ar exista în lista de investiţii şi că ar putea primi finanţare prin "Renovation Wave" din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Numai că este nevoie de stingerea litigiului care vizează monumentul, iar Primăria trebuie să devină unic proprietar al imobilului.

Citit 5027 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Aprilie 2021 00:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.