Orașul drogurilor la colet. Cum a ajuns Galațiul piață pentru stupefiantele de import (VIDEO)

Orașul drogurilor la colet. Cum a ajuns Galațiul piață pentru stupefiantele de import (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Alocarea unor resurse minime în scopul obținerii rapide de profit este criteriul care a determinat "înflorirea" traficului de stupefiante importate în Galați. Canabisul și derivatele sale ocupă primul loc în topul stupefiantelor cu mare priză, atât în rândul dealerilor, cât și al consumatorilor. Numai de la începutul acestui an, polițiștii de la Antidrog au destructurat, în Galați, trei grupări și au depistat alți traficanți mărunți, care se ocupau cu comercializarea substanțelor aduse cu coletul, din Occident.

Spania și Marea Britanie sunt statele agreate de gălățeni pentru importul de stupefiante. În baza unor relații cu persoane aflate pe teritoriile acestor țări, dealerii autohtoni au pus bazele unor "afaceri", deloc legale, dar destul de profitabile încât să merite riscul trimiterii, peste graniță, a coletelor cu substanțe al căror consum, deținere și comercializare este la noi ilegală și încadrată în sfera infracționalității de criminalitate organizată. Astfel, s-au constituit grupările, în unele cazuri structurate pe paliere, generate de nevoia micilor dealeri, deveniți intermediari între principalii traficanți și clienții finali, de a consuma. Asta pentru că un preț de circa 60-70 de lei pentru un gram de marijuana sau 200-300 de lei pentru unul de "pulbere" nu este la îndemâna oricui, pentru a întreține constant un viciu. Din această cauză, dimensiunea reală a unei grupări este aproape imposibil de stabilit, la fel ca și cantitatea reală de droguri vândută. Coletele vin, în cantități relativ mici, de cel mult câteva kilograme, sunt împărțite și distribuite rapid. Operațiunile poliției de interceptate și probare a activității dealerilor, preferabil de pe cât mai multe paliere, reprezintă o muncă laborioasă, care cere timp și tenacitate. Cu toate acestea, nu imposibil de finalizat. În Galați, trei astfel de grupări, dintre care una extrem de activă, care opera în mai multe județe, au fost destructurate în primele trei luni ale acestui an. 

Flagrantul, cheia succesului

Aproape șapte kilograme de canabis a fost captura cu care polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Galați au reușit, la începutul acestui an, să trimită după gratii un grup de numai trei gălățeni, care aproviziona o parte din "piața" orașului cu canabis și cocaină importate din Marea Britanie. Dovada traficului, care a dus la reținerea grupării, a constituit-o interceptarea, în flagrant, a unui colet proaspăt sosit, pe care cei trei tocmai îl preluaseră. 6,5 kilograme de "iarbă", împachetată laborios în nailon și înfășurată într-un înveliș căptușit cu cafea. Sute de grame de cocaină și bani, găsite la percheziții, au întregit imaginea despre preocupările "afaceriștilor" cercetaţi pentru trafic de droguri de risc și mare risc.

VIDEO

Livrarea cu coletul a fost cheia care le-a asigurat succesul, până la un punct, altor trei tineri din Galați, care au riscat să transporte un astfel de pachet, de la granița vestică. Adus din Spania, un colet cu 600 de grame de canabis a fost preluat de dealeri, care, folosind acte de identitate false, au venit cu marfa la Galați. Nu au ajuns să o plaseze pe piață, ci în depozitul Poliției, fiind reținuți de polițiștii de la Antidrog.

VIDEO

Tot acolo au ajuns drogurile găsite, la finele lunii martie, în urma a nu mai puțin de 74 de percheziții, care au vizat destructurarea celei mai mari grupări de distribuție care a acționat în sud-estul României. Peste 160 de persoane, presupuși traficanți, martori, consumatori sau deținători, au fost audiați de procurorii DIICOT, însă doar șapte au ajuns să fie încartiruiți. Șase se află în arest la domiciliu, iar unul e liber, sub control judiciar, grație deciziei Tribunalului Galați, confirmată ulterior de instanța superioară de la Curtea de Apel. 

Culturile, la modă în țară

"Producția autohtonă" pare să prindă aripi în alte zone din țară, în timp ce la Galați se merge pe rețeta clasică a mărfii de import. În mai multe județe, polițiștii au descoperit, în ultima perioadă, culturi bine organizate de canabis, în care traficanții puteau aduna zeci de kilograme de substanță, pe care ulterior o vindeau. Astfel de culturi "indoor" au fost depistate de polițiștii Antidrog la Craiova, unde au descoperit o plantație indoor de canabis, dotată cu sisteme de iluminare, încălzire şi irigare. Sute de plante de canabis, a căror masă ajunge la câteva kilograme, au fost ridicate din curtea unui imobil cu etaj, afectat de un incendiu și care era deținut de doi cetățeni spanioli. Mureșul și Sibiul s-au adăugat recent pe lista județelor unde traficanții s-au apucat de crescut plante, miercuri, 21 aprilie, polițiștii de la Antidrog găsind mai multe ghivece cu plante în diferite locații, alături de amfetamine și cocaină. Culturile autohtone au prins rădăcini și în estul țării, la Buzău, unde au fost găsite aproape o sută de ghivece cu plante de canabis, precum și instalații aferente unei astfel de "producții".

VIDEO

Buzăul este, de altfel, unul dintre județele preferate de dealerii gălățeni care își extind afacerile în afara perimetrului. La ultima operațiune de destructurare a unei rețele de traficanți care acționa în Buzău, anchetatorii au susținut că persoanele vizate, dealeri locali, își procurau marfa de la alți dealeri, din Galați, Brăila și București. Cu alte cuvinte, afacerile cu stupefiante de import au ajuns destul de solide și profitabile încât traficanții să își poată permite să întrețină și alte piețe, nu doar pe cea locală, cu o cerere în continuă creștere.

Citit 3664 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Aprilie 2021 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.