Implanturi de stimulatoare cardiace, realizate în premieră la Galați, la Spitalul Județean de Urgență (VIDEO)

Implanturi de stimulatoare cardiace, realizate în premieră la Galați, la Spitalul Județean de Urgență (VIDEO)

De la dreapta la stânga - prof. dr. Dan Dobreanu, dr. Luiza Nechita și dr. Teodor Chiscăneanu, șeful secției de cardiologie a Spitalului Județean Galați Remus Basalic
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)
4 comentarii

O premieră medicală a avut loc marți, 18 mai 2021, la Spitalul Județean Galați. Doi gălățeni cu probleme cardiace grave au primit o nouă șansă la viață, după ce medicii le-au implantat stimulatoare cardiace. Procedurile au fost efectuate pentru prima oară la Galați de medicul cardiolog Luiza Nechita, sub coordonarea prof. dr. Dan Dobreanu, de la Târgu Mureș.

Pacienții care au fost supuși ieri procedurilor de chirurgie intervențională sunt doi bărbați, din Galați, de 86 și 70 de ani. ”S-a realizat cu succes implantul a două stimulatoare cardiace permanente pentru doi pacienți cu aritmii simptomatice, pentru care această intervenție este una salvatoare de viață. Sperăm ca, pe viitor, să reușim să creăm, la Galați, un centru cu experiență în realizarea acestor proceduri medicale și să nu mai fim nevoiți să-i punem pe pacienți pe drumuri, către centre medicale aflate la distanță, cu riscul pierderii vieții lor pe parcurs, până ajung acolo. Din păcate, aceasta este o boală în care implantul de stimulator cardiac este singura soluție”, a precizat dr. Luiza Nechita, medicul care a realizat procedurile în premieră pentru Galați.

Până acum, gălățenii a căror viață depindea de montarea unui stimulator cardiac trebuiau transferați la Iași sau la București. Datorită procedurilor efectuate ieri, Galațiul a devenit acum singurul centru din sud-estul țării unde pot fi făcute astfel de intervenții. ”Este nevoie de astfel de centre, pentru că patologia căreia i se adresează implantul de stimulatoare cardiace este o patologie cu risc vital imediat. Asta înseamnă că este o categorie de pacienți pentru care ar trebui să se intervină în decursul minutelor, pentru a nu fi pierduți. Astăzi, Galațiul a devenit un pol local, pentru că aici deja se pot adresa pacienți din câteva județe înconjurătoare”, a explicat prof. dr. Dan Dobreanu, coordonatorul Programului Național de Implant Stimulatoare și Defibrilatoare Cardiace.

Sursa video, Spitalul Județean Galați

Costul unui stimulator cardiac se ridică la aproximativ 4.700 de lei. Consiliul Județean (CJ) Galați a alocat până acum 60.000 de lei pentru acest program. ”CJ va mai aloca bani pentru a asigura montarea acestor stimulatoare cardiace, până la sfârșitul anului”, a spus președintele CJ Galați, Costel Fotea.

Totuși, pentru realizarea acestor proceduri în mod constant, Alina Dobrea, managerul Spitalului Județean Galați, a precizat că unitatea medicală va intra în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru a beneficia de fondurile din programul național special dedicat acestui scop.

Imagini din timpul intervenției (sursa foto, Spitalul Județean Galați):

Citit 5337 ori Ultima modificare Joi, 20 Mai 2021 00:10

4 comentarii

 • postat de Ion Miercuri, 19 Mai 2021 08:09 5.14.150.*** Link la comentariu
  0
  11

  Felicitari echipei medicale din Galati si dlui. prof. dr. Dan Dobreanu!

  Raportează
 • postat de Rodica Cernea Miercuri, 19 Mai 2021 01:02 89.137.227.*** Link la comentariu
  0
  7

  Pe când și înlocuirea de valve?

  Raportează
 • postat de galateanca Marți, 18 Mai 2021 21:57 5.13.193.*** Link la comentariu
  3
  17

  Felicitari, felicitari sincere si mult succes in viitor ! Se mai intampla si ceva laudabil in acest oras, din fericire. Dr. Luiza Nechita (fiica reputatilor medici Nechita ???) va ajunge un specialist apreciat si iubit de pacienti.

  Raportează
 • postat de UBSD (Una Bucată Social-Democrat) Marți, 18 Mai 2021 19:43 78.96.82.*** Link la comentariu
  13
  14

  Felicitări echipei medicale pentru reușită, dar și domnului președinte Costel FOTEA! Dumnealui a direcționat bani din bugetul propriu al CJ Galați pentru reabilitarea spitalului județean și pentru achiziția de aparatură nouă, modernă, la standarde civilizate (europene, cum ar zice mulți... Numai în ue este civilizația??)

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.